Dostupni linkovi

Parlamentarci podijeljeni po pitanju povlačenja referenduma


Narodna skupština Republike Srpske - ilustracija
Narodna skupština Republike Srpske - ilustracija
Narodna skupština Republike Srpske u utorak bi trebalo da stavi van snage Odluku o referendumu o odlukama visokog predstavnika o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Mada je razmatranje ovog pitanja bilo predviđeno za sredinu skupštinskog zasjedanja, ono je, prema odluci rukovodstva entiteskog parlamenta, prebačena na početak. I dok u opoziciji smatraju da je ovim stavljena tačka na bilo kakav referendum u RS, moguće je i da bi aktuelna većina mogla uputiti nova uslovljavanja međunarodnoj zajednici.

SNSD i predsjednik RS Milorad Dodik ne žele da se rasprava o referendumu održi daleko od očiju javnosti, jer će se skoro u isto vrijeme u Banjaluci održati i miting podrške Ratku Mladiću, mišljenja je šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa Zoran Đerić.

„Nama se čini da je to razlog da bi se izbjegao TV prenos, jer očekujemo da ćemo zbog stvari koje se dešavaju sutra u Banjaluci ovo prolongirati do tri sata, a od tri sata do pet je pauza i u večernjim satima naravno onda mogućnost da pratite na TV“, kaže on.

Predsjednik Demokratske partije i poslanik u Narodnoj skupštini Dragan Čavić kaže da u pripremi ove sjednice poslanici nisu dobili ništa više od odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma koju je NS RS donijela na posebnoj sjednici 13. aprila, i toga da će se poslanicima obratiti predsjednik RS.
Dragan Čavić

„Tako da ne može se u ovom trenutku reći da li će se pojaviti još neki novi momenti u smislu da prelagač predloži neke nove zaključke, ili predloži u duhu ovoga što je zaključio Senat prije nekoliko dana. To ćemo da vidimo. I u okviru tog vjerovatno će biti i priče o zaključcima, jer zaključci, kojih ima 29, predstavljaju posebnu temu o kojoj se u ovom trenutku ne zna ništa šta će biti - da li će biti odustajanja od dijela zaključaka, ili će njihovo značenje biti prolongirano. Šta će uopšte biti ishod, to je meni u ovom trenutku nepoznato“, naveo je Čavić.

Ni predsjednik NSRS Igor Radojičić nije siguran da li će u okviru ove tačke biti nekih dodatnih zaključaka i preporuka.

„Ja sam mišljenja da, pošto imamo novu situaciju, a to je najava strukturisanog dijaloga, bi bilo dobro da parlament da li utvrdi preporuke ili da barem obaveže nekoga, jer je to suviše ozbiljan posao da se ad hok utvrđuju zaključci i preporuke, ili da neka načela, ili da obveže nekoga, Vladu ili predsjednika Republike, da pripremi predloge koji se tiču stavova RS o strukturisanom dijalogu“, smatra Radojičić.

Topić: RS neće biti u poziciji da postavlja uslove

Moguće je da će presjednik Dodi na samom zasjedanju predložiti ono što je njemu 27. maja preporučio Senat RS.

„Koje smatramo da će predsjednik Republike da prihvati i da će da ih predloži u Skupštini. Prije svega, to bi bio predlog profesora Buhe da se o odluci da se zastane sa referendumom navede riječ za sada. Znači sačekaće se ishodi razgovora i ukoliko ti rezultati budu povoljni, onda više nema potrebe za zakazivanjem bilo kakvog referenduma po predmetnom pitanju“, kaže senator Miroslav Mikeš.

Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke koja se protivi povlačenju odluke o referendumu, smatra da je međunarodna zajednica postigla svoj cilj i da je ovo poraz referenduma kao institucije u RS.

„Diplomatska pobjeda RS je dovedena pod znak velikog pitanja. Očigledno je da vlast u RS glorifikuje tu pobjedu, a ja zaista tu pobjedu ne vidim. Šta smo dobili? Dobili smo jednog mačka u zavezanom džaku, i bojimo se, sutra kada odmotamo taj džak, kakav će taj mačak da izgleda i da li će uopšte tog mačka u toj vreći da bude. Ubijeđen sam da referendum pada u vodu za sva buduća vremena i za sva buduća krupna i teška politička pitanja u RS“, ocjenjuje Govedarica.

Politički analitičar Tanja Topić smatra je ipak malo vjerovatno da će RS sa nekim novim uslovima ponovo ulaziti u konflikt sa međunarodnom zajednicom.

„Pretpostavljam da RS više neće biti u poziciji da postavlja uslove, da ucjenjuje, već onog trenutka kad se ušlo u ovaj proces, mislim da je ona pristala na potpuno odustajanje od referenduma. Sve one priče koje taj prostor ostavljaju otvorenim, mislim da se koriste u dnevno-političke svrhe“, ocjenjuje Topić.

Čitavu stvar sa velikom pažnjom pratiće i Kancelarija visokog predstavnika.

„OHR pozdravlja angažman visoke predstavnice Ešton u vezi sa ovim pitanjima. U skladu sa uvjeravanjima koja su njoj data, OHR očekuje da odluka o referendumu i zaključci NSRS budu skinuti sa dnevnog reda. Vijeće za implementaciju mira i visoki predstavnik i dalje pomno prate šta se dešava i pažljivo će promatrati sjednicu NSRS zakazanu za 31. maj“, izjavila je portparol OHR-a Ljiljana Radetić.
XS
SM
MD
LG