Dostupni linkovi

Očekuje se otkrivanje masovnih grobnica u Srbiji


Kosovo na Dan nestalih
Kosovo na Dan nestalih
Da li se može očekivati da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije uskoro otkrije, ne samo najavljenu novu lokaciju masovne grobnice u Raškoj, već i na drugim mestima u Srbiji? Naime, zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je za RSE da će tokom iduće nedelje biti poslat u Hag zahtev da se sasluša Vlastimir Đorđević penzionisani policijski general i bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova koji je pred Tribunalom priznao da je učestvovao u pokušaju skrivanja zločina nad kosovskim Albancima prenošenjem i pokopavanjem tela u masovne grobnice u Srbiji.

Za RSE govori i bivši visoki funkcioner MUP-a Dragan Karleuša koji je prvi obelodanio postojanje masovnih grobnica u Srbiji i koji o tome nije govorio u javnosti još od 2004. godine.

Bruna Vekarića, zamenika tužioca za ratne zločine najpre smo pitali da li očekuje da Vlastimir Đorđević otkrije nove lokacije masovnih grobnica u Srbiji.

Bruno Vekarić
Bruno Vekarić
„Da, upravo to očekujemo, jer ako on kaže da je učestvovao u tome onda apsolutno zna gde su prenošena tela. Mi ćemo vrlo brzo podlati taj zahtev, već tokom sledeće nedelje, a kada će oni odgovoriti, ne mogu da prognoziram“, izjavio je Vekarić.

Dragan Karleuša, bivši visoki funkcioner MUP-a koji je 2001. godine obelodanio istinu o hladnjači prepunoj leševa kosovskih Albanaca koja je pronađena i koja je otvorila priču o skrivanju zločina na Kosovu tajnim prebacivanjem tela u Srbiju, za RSE kaže povodom najavljenog saslušanja Đorđevića o masovnim grobnicama:

„Odlično je, mi nismo imali priliku sa njim da razgovaramo. U naše vreme on nama nije bio dostupan“.

Podsetimo, general Đorđević je nakon petooktobarskih promena pobegao iz Srbije. Karleuša je svojevremeno svedočio da se o skrivanju zločina tajnim prebacivanjem tela albanskih žrtava u masovne grobnice u Srbiji, dogovaralo u Miloševićevom kabinetu u kome je bio prisutan i tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Vlastimir Đorđević kome se sudi za ratne zločine u Haškom tribunalu.

Zamenik tužioca Bruno Vekarić tvrdi da se, bez obzira što od 2001. godine nije pronađena nijedna nova masvona grobnica, radi na tome i da je to jedan od prioriteta Tužilaštva koje je svesno da je razjašnjavanje sudbine nestalih važan korak u procesu pomirenja u regionu.

„Mi činimo sve da do tih informacija dođemo, ali ne samo preko Vlastimira Đorđevića, nego i na drugi način, kroz aktivnosti koje imamo sa nekim svedocima vezano za Rašku i neke druge lokacije. Videli ste da je u Perućcu pre neki dan identifikovano jedno telo žrtve iz Štrpca. Sve vreme se na tom polju radi“, kaže Vekarić.

Užasavajuće činjenice

Ove nedelje je objavljeno da su uhapšena dva lica zbog sumnje za zločin nad Albancima u selu Ljubenić kod Peći, od kojih je jedan pripadnik tadašnje Žandarmerije koji je osumnjičen i za učestvovanje u prebacivanju tela u masovne grobnice u Srbiji. Vekarić misli da će i ovaj osumnjičeni otkriti neke tragove ka masovnim grobnicama.

„Ljubenić je veoma specifična lokacija, odatle su se desile prve deportacije albanskog stanovništva prema Albaniji, sa druge strane, odatle su prvi put prebacivana tela u sekundarnu grobnicu, odnosno u masovnu grobnicu u Batajnicu. 17 tela je prebačeno iz Ljubenića u Batajnicu.“

Dragan Karleuša koji se nije oglasio u javnosti od 2004. godine od kada je penzionisan odbijao je i za RSE da detaljnije komentariše do sada neuspele istrage o masovnim grobnicama. Ipak, ispričao je neka svoja sećanja.

„Mi smo krenuli da radimo ne verujući da se uopšte nešto tako desilo. Krenuli smo da radimo, naravno, kao svi ozbiljni policajci, išli smo korak po korak i došli smo do onoga do čega smo došli i šta smo saopštili javnosti. Ja to onako figurativno kažem – iz jedne neverice da bilo šta tu postoji - terali smo zeca, isterali smo vuka. Ne samo ja, nego ceo moj tim nije imao pojma kad smo krenuli da radimo. Mi smo lagano počeli da se susrećemo sa činjenicama koje su bile užasavajuće i mi smo zabeležili sve ono što smo istražili i do čega smo došli. To je podelilo Srbiju na dva dela i to ozbiljno. Jedni su kazali da to nije tačno, drugi su pitali zašto se to radi itd. Međutim, pravda je pravda. Mi moramo da radimo svoj posao, mi smo to radili. Međutim, svi mi koji smo to radili, imali smo ozbiljne konsekvence. Naravno, ja se tada nisam obazirao na to, ali ja sada više nisam u službi i ja više ne bih hteo u to da se mešam", kazao je on.

Na upit da li je bila vojska uključena u to, Karleuša je rekao:

"Mi nismo došli do tih podataka."

Na Kosovu je ostala nerazjašnjena sudbina 1750 nestalih lica, od toga oko 1250 Albanaca i nešto više od 500 Srba. Sumnja se da se, što se albanskih žrtava tiče, sudbina nestalih krije većinom u masovnim grobnicama u Srbiji.
XS
SM
MD
LG