Dostupni linkovi

Dragan Karleuša: Đorđević nam nije bio dostupan


Vlastimir Đorđević
Vlastimir Đorđević
Iduće nedelje će Tužilaštvo za ratne zločine Srbije poslati u Hag zahtev da se sasluša Vlastimir Đorđević penzionisani policijski general i bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova koji je pred Tribunalom priznao da je učestvovao u pokušaju skrivanja zločina nad kosovskim Albancima prenošenjem i pokopavanjem tela u masovne grobnice u Srbiji.

Tim povodom, Dragan Karleuša, bivši visoki funkcioner MUP-a koji je istraživao slučaj hladnjače sa leševima kosovskih Albanaca i koji je 2001. godine prvi javno saopštio o skrivanju zločina na Kosovu i masovnim grobnicama u Srbiji, i koji je godinama nakon penzionisanja odbijao da govori o tome, za RSE, je najpre prokomentarisao najavljeno saslušanje generala Đorđevića.

Karleuša: Trebalo bi da neko pita Rođu – dobro, Rođo znaš li ti nešto oko toga.

RSE: Oni sada šalju zahtev Haškom tribunalu da se on sasluša.

Karleuša: Odlično, jer mi nismo imali priliku da razgovaramo sa njim. Vi znate da on nama u naše vreme nije bio dostupan.

RSE: To znači da je logično očekivati da će on nešto reći, da će se otkriti neke stvari koje on zna.

Karleuša: S obzirom da je on već optužen za to, može da ćuti, može da radi šta hoće, može da kaže, može da ne kaže. Do čega će doći otom potom.

RSE: Vi ste prvi rekli da je sakrivanje zločina i ubistava Albanaca i masovne grobnice u Srbiji dogovoreno kod Slobodana Miloševića u kabinetu na jednom sastanku sa visokim rukovodiocima. To ste vi prvi obelodanili 2001. godine.

Karleuša: Jeste, ja sam obelodanio ono što je radna grupa tada utvrdila na osnovu dokumenata i izjava učesnika. Ja nisam to uradio kao pojedinac, ja sam bio na čelu tima, ja sam bio taj visoki funkcioner koji je dobio zadatak da na čelu tog tima istraži događaje vezane za masovne grobnice i mi smo to uradili. Ja sam bio eksponiran i to sam saopštavao. To što smo mi utvrdili, mi smo saopštavali javnosti. To je tada tako bilo, iako možda i nije trebalo da se odmah saopštava, ali to je bilo takvo vreme. Došli smo na krilima demokratije i rekli smo – narod treba odmah sve da zna. Sad neko kaže “što to nije prvo tužilaštvo”, pa naravno tužilaštvo je bilo obavešteno, mi smo sve to uradili, ali hteli smo i da pokažemo da mi bez mane i straha i bez ikakve zadrške to radimo. Ako neko sumnja da smo mi imali neku zadršku, taj se grdno vara, a pogotovo ja. Vidite, mi kad smo dobili zadatak od ministra da istražimo tu priču u tom vremenu, mi smo krenuli da radimo ne verujući da se uopšte nešto tako desilo. Krenuli smo da radimo, naravno, kao svi ozbiljni policajci, išli smo korak po korak i došli smo do onoga do čega smo došli i šta smo saopštili javnosti. Ja to onako figurativno kažem – iz jedne neverice da bilo šta tu postoji - terali smo zeca, isterali smo vuka. Ne samo ja, nego ceo moj tim nije imao pojma kad smo krenuli da radimo. Mi smo lagano počeli da se susrećemo sa činjenicama koje su bile užasavajuće i mi smo zabeležili sve ono što smo istražili i do čega smo došli.

RSE: I tad su pronađene te tri masovne grobnice?

Karleuša: Tako je. I to smo saopštili javnosti. Sve do detalja smo mi saopštili javnosti. Bilo je tu raznih priča, pa se sve to proveravalo. Mi smo rasipali grdne snage na neke priče rekla-kazala. Da li su one bile zlonamerne ili dobronamerne, svakakve su bile, ali netačne.

RSE: Dobro, ali se pokazalo da nisu samo te tri grobnice.

Karleuša: Kako se pokazalo?

RSE: Evo i dan-danas traži se toliko ljudi, sumnja se da ima u Raškoj, hoće da ispitaju Vlastimira Đorđevića, jer očekuju da se nađe gde su dalje pokopani ti ljudi.

Karleuša: Ako postoje tako neke stvari, one će sigurno biti istražene i verujem da će MUP sve da učini da se to istraži, da se to uradi. Mi što smo imali da istražimo, mi smo istražili. Naše mogućnosti su bile onolike i više nismo mogli od onoga. Ako se sećate i to je bilo mnogo i ogromno, i hrabro, i ljudski, i profesinalno i sve. Međutim, to sada rade neki drugi i treba da rade. Ja se lično zalažem da se sve rasvetli, ako postoje grobnice – da se grobnice pronađu, ako postoje ljudi koji znaju – da kažu gde ima, a ako ima i treba da kažu.

RSE: Da li ste vi završili zato što nije bilo više nikakvih tragova ili ste vi prosto otišli iza toga u penziju, a neko drugi je nastavio da radi?

Karleuša: Dobro, ja sam aprila 2004. otišao u penziju. To je rađeno do tada intenzivno, koliko znam, to je vrlo ozbiljno rađeno, mi smo mnogo na tome radili i mnogo smo otkrili i prikazali javnosti. To je podelilo Srbiju na dva dela i to ozbiljno. Jedni su kazali da to nije tačno, drugi su pitali zašto se to radi itd. Međutim, pravda je pravda. Mi moramo da radimo svoj posao, mi smo to radili. Međutim, svi mi koji smo to radili, imali smo ozbiljne konsekvence. Naravno, ja se tada nisam obazirao na to, ali ja sada više nisam u službi i ja više ne bih hteo u to da se mešam.

RSE: Da li je bila vojska uključena u to?

Karleuša: U šta?

RSE: U ceo taj projekat.

Karleuša: Mi nismo došli do tih podataka.
XS
SM
MD
LG