Dostupni linkovi

Očekivanja od novog reisa u BiH


Husein efendija Kavazović, FOTO: Elvir Huremović, bportal.ba
Husein efendija Kavazović, FOTO: Elvir Huremović, bportal.ba
Husein efendija Kavazović novi je poglavar Islamske zajednice u BiH. Zamijeniće reisa Mustafu Cerića, koji je na ovoj poziciji bio gotovo dvije decenije. Kavazović, tuzlanski muftija, ratni je veteran i bivši logoraš. Iako najmlađi među kandidatima, 48-ogodišnji Kavazović dobio je i najviše glasova članova Sabora IZ. Najavio je kako će u svom radu Islamsku zajednicu približiti narodu. Vjeruje se da bi svojim radom mogao uticati na drugačiju organizaciju Islamske zajednice, koja je pod Cerićevom vladavinom imala upliva u politiku, rad medija, te se nije distancirala od radikalizma koji joj je ozbiljno zaprijetio.

Novi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH je Husein efendija Kavazović. 19. novembra ovu će dužnost i zvanično preuzeti od svog prethodnika Mustafe ef. Cerića. Kavazović je od samog početka važio za najozbiljnijeg kandidata, kojeg je, prema brojnim analitičarima, podržavao i Cerić, ali i političke struje unutar Sabora IZ, koji je i zadužen za izbor novog poglavara. Novi reis, nakon izbora kratko se obratio, te kazao:

„Želim kazati da smo ispunili veliku dužnost koja je bila na nama kao članovima i predvodicima IZ u BiH. Smatram da smo dostojanstveno, kako nam i priliči, izvršili ovaj izbor. Zahvaljujem se muslimanima koji su imali povjerenja u mene i koji su me izabrali za svog reisu-l-ulemu. Pred nama je puno posla, nastavićemo sve dobre programe i poslove u Zajednici i pokretati nove, potrebne za njeno unapređenje.“

Iako nije precizirao šta smatra dobrim, u svom se dosadašnjem radu Kavazović zalagao za jače uključenje žena unutar struktura Islamske zajednice, ali i osnivanje centara za borbu protiov ovisnosti. Kavazović je poznat i po učešću u ratu, te je osnivač jedinice “Hodže” koju su činili imami. Bio je i zatočenik logora HVO u Konjicu. Također je bio na čelu najvećeg muftijstva u BiH. Stanovišta je kako Islamsku zajednicu treba približiti narodu.

Reakcije na njegov izbor uglavnom su pozitivne.

„Samo u IZ se može vidjeti prizor da se iskreno izgrle i izljube i čestitaju protukandidati. To je ustvari ono što islam jeste - i stoga svaki musliman Bošnjak, a poglavito mi koji smo na čelu Zajednice, ponosni smo da imamo ovakvu zajednicu, da imamo ovakve muslimane, da imamo zrele i odgovorne ljude“, kazao je Aziz ef. Hasanović, muftija zagrebački.

Ejub ef. Dautović, zenički muftija, smatra kako je Islamska zajednica pokazala vrhunac demokratije.

„I ovo je, akobogda, još snažnija poruka muslimanima da smo izabrali lidera koji će voditi IZ u narednih sedam godina“, rekao je on.

Sabor IZ već postavio zadatak

No, okolnosti koje su pratile izbor reisa pobudile su sumnje u uplitanje politike u njegov izbor s obzirom da je Kavazović svojim djelovanjem nedvosmisleno pokazao i svoju bliskost političkim krugovima SDA. Halil ef. Mehtić, kojeg je Sabor isključio iz utrke za reisa, kazao je za RSE da je upravo politika odigrala i ključnu ulogu u izboru novog reisa:
Halil ef. Mehtić
Halil ef. Mehtić

„Pogledajte članove Sabora IZ. To ili su funkcioneri i aktivisti jedne političke opcije ili su nekadašnji aktivisti. Ja sam znao da će politika imati svoga uticaja, ali nisam znao da će do te mjere biti umiješana i da će kompletan proces izbora biti urađen u njihovoj režiji.“

Od Kavazovića se ipak očekuje da se pozabavi unutrašnjim uređenjem Islamske zajednice, te ipak distancira od politike, bar onoliko koliko njegov prethodnik nije. Mustafa efendija Cerić imao je svoj glas o svim političkim zbivanjima u zemlji, pa čak i u tome kojeg kandidata želi vidjeti na čelu SDA.

„Mogu da pošaljem poruku svim članovima SDA da da izaberu najboljeg, najpametnijeg, da po mogućnosti bude i lijep, da bude vrijedan, da ima energiju, da ima iza sebe i bekgraund koji ga brzo uvodi u neke poslove koji su vrlo teški politički za Bošnjake.“

Cerić se nikada javno nije distancirao od vehabija, radikalnih islamskih vjernika koji su pokušali preuzeti Carevu džamiju, u kojoj se nalazi i sjedište reisa. Kavazović je pak prvi digao glas, te se obratio državnim institucijama tražeći zaštitu za vjerske objekte koje preuzimaju vehabije. Bivši je reis također poznat i po tome što je pomagao da se napravi lista nepodobnih novinara i medija koji su prozvani islamofobima, jer su se bavili Cerićevom imovinom, skupom dizajniranom garderobom, rezidencijom čija gradnja će koštati 12 miliona KM, a ponajprije pedofilskim skandalom u Gluhoj Bukovici.

Reis, umjesto odbrane djevojčice koju je imam Rešad Omerhodžić zlostavljao, pokušavao je da ga opravda:

„I ne može niko više voljeti našu djecu od nas samih.“

Pred novog reisa Sabor IZ je već postavio zadatak, kaže predsjednik ovog tijela Safet Softić.

„Najvažnija aktivost Sabora IZ u narednom periodu zajedno sa novim reisu-l-ulemoma biće onako kako je to Sabor zaključio u aprilu mjesecu - najvjerovatnije do kraja ove godine izrada platforme za novi ustav IZ, a donošenje novog ustava planirano je za narednu godinu“, navodi Softić.

Intelektualci u islamskom miljeu u BiH očekuju da se Kavazović pozabavi uređenjem IZ i njene strukture u BiH, koja je do sada bila zapostavljena. Kavazović je rođen u Gradačcu. Diplomirao je u Kairu, a magistrirao na sarajevskom Fakultetu islamskih nauka.
XS
SM
MD
LG