Dostupni linkovi

Husein ef. Kavazović novi reis IZ BiH


Husein ef. Kavazović (www.rijaset.ba)
Husein ef. Kavazović (www.rijaset.ba)
Tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović izabran je u nedjelju za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH).

Muftija Kavazović osvojio je 240 glasova, travnički muftija Nusret ef. Abdibegović 69 glasova, a sarajevski muftija Husein ef. Smajić 45 glasova. Dosadašnji reis Mustafa Cerić se nije kandidovao ponovo za ovu poziciju.

Novoizabrani reisu-l-ulema kazao je nakon izbora da je "ispunjena velika dužnost koja je bila pred nama kao članovima i predvodnicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini", javila je agencija Anadolija.

"Smatram da smo dostojanstveno, kako nam i priliči, izvršili ovaj izbor. Zahvaljujem se muslimanima koji su imali povjerenja u mene i koji su me danas izabrali za svog reisu-l-ulemu. Pred nama je puno posla. Nastavit ćemo sve dobre poslove i programe u Zajednici, ali i pokretati nove potrebne za njeno unaprjeđenje", rekao je Kavazović.

Svjestan je, kako je dodao, veličine dužnosti i obaveze koje su mu izborom povjerene.

Husein ef. Kavazović je 14 muftija Islamske zajednice u BiH. Rođen je 03.07.1964. godine u Gradačcu. Potiče iz familije koja je tradicionalno ulemanska sa velikim brojem imama i hafiza.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, studije islamskih tradicionalnih nauka učio pred amidžom Husejn ef. Kavazovićem. Školovanje je nastavio u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu gdje je stekao zvanje imama, hatiba i muallima. Od 1985-1990. godine studira šerijatsko pravo na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu, Egipat.

Nakon okončanih studija radi kao imam, hatib i muallim u Gradačcu.

Na položaj muftije tuzlanskog izabran je odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1993. godine.

Godine 1993. godine, kao muftija tuzlanski, zarobljen je i odveden u logor HVO-a Konjic.

Predavač je islamskog prava u Behram-begovoj medresi u Tuzli.
Od stranih jezika aktivno se služi arapskim jezikom, a pasivno engleskim.
XS
SM
MD
LG