Dostupni linkovi

"Bratska" pomoć Srbije zbog Dodikovog bankrota

  • RSE

Konvertibilna marka (KM), ilustrativna fotografija

Još uvek nema zvanične informacije da Vlada Srbije planira kupovinu obveznica Republike Srpske, ali pojedinim medijima takva mogućnost nagoveštena je iz visokopozicionisanih izvora.

Sagovornici RSE ocenjuju da bi takav potez bio ekonomski riskantan po Srbiju zbog krize likvidnosti Republike Srpske. U političkom smislu, smatraju oni, to bi bio znak kontinuiteta veza između Beograda i Banjaluke, ali je očigledno i to da aktuelna vlast paralelno s tim jača i veze sa centralnom vlašću BiH.

Da je Vlada Srbije spremna da kupi obveznice Republike Srpske u vrednosti od 30 miliona evra, nezvanična je i nepotvrđena vest Televizije N1, koja se pojavila neposredno posle iznenadnog sastanka predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Srbije Aleksandra Vučića prošle nedelje kod Banjaluke.

Ovogodišnjim budžetom srpski entitet planira da se kratkoročno zaduži, a u tu svrhu bi se emitovao paket obveznica u iznosu od gotovo 100 miliona maraka.

Republika Srpska je u bankrotu, ali to niko neće da objavi, kaže za RSE Aleksa Milojević, direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini.

Pogrešno je, ocenjuje on, što će Vlada Srbije, ukoliko kupi emisiju obveznica Republike Srpske, spasavati štetnu vlast u Banjaluci.

"Ja mislim da smo mi bankrotirali, samo što to nije objavljeno. Srbija je samo u finansijskom bankrotu i sada ona kao pruža neku 'bratsku' pomoć, ali to je loša usluga Republici Srpskoj jer time podržava vladu koja je sve razrušila, koja je sve uništila. S ekonomskog aspekta gledano, sumnjam da će Vlada RS moći taj novac da vrati. Očito je da Vlada Republike Srpske više nema nikakvih finansijskih rezervi i da je vjerovatno molila da joj koliko-toliko pomogne i Srbija. Pitanje je maltene mjeseca i dana kada će sve stati", kaže Milojević. Više detalja ima Branka Trivić u priči "Politička dimenzija kupovine obveznica RS".

Predizborne priče Vučića i Dodika

Kase bh. entiteta su u ozbiljnoj krizi i traže se načini kako prevazići ozbiljne budžetske nedostatke. Oba entiteta, Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska, su u budžetu za 2016. godinu planirala sredstva od MMF-a. Federaciji Bosne i Hercegovine u budžetu nedostaje više od 700 miliona maraka (350 miliona evra) što je nedavno potvrdio i Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH.

Koliko stvarno nedostaje budžetu entiteta Republika Srpska, javnosti nije poznato, jer se ovi podaci kriju.

Fuad Kasumović
Fuad Kasumović

Zabrinjava i što ukupno zaduženje Bosne i Hercegovine, kako unutrašnje tako i vanjsko, svake godine raste, kaže Fuad Kasumović, ekonomista.

"Trideset i prvog decembra 2015. godine ukupan dug je bio 11.936.937.000. Znači, vanjski dug je 8.401.490.000 maraka. Unutarnji dug je 3.535.497.000 maraka", navodi Kasumović.

Kako konačni dogovor sa MMF-om još nije postignut, i Vlada Federacije i Vlada RS budžetske rupe krpe prodajom vrijednosnih papira i zaduženjima kod komercijalnih banaka.

Priča da će Srbija kupiti obveznice vjerovatno je samo dio predizborne priče Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, smatra ekonomistica Svetlana Cenić.

"Jesu to važnija braća preko Drine nego vlastita deca u Srbiji, s obzirom na to da Srbija ne stoji uopšte dobro, šta god oni pričali i koliko god se junačili? Republika Srpska dođe Srbiji isto što i Dejton Republici Srpskoj – ono, za upotrebu, zloupotrebu i za izgovor. Ovo je samo dalje učvršćivanje vlasti Republike Srpske. Drugo, treba objasniti i onima južno od Beograda zašto 30 miliona Srbija daje, a njima, prosvjeti, se smanjivale plate, pa penzije i tako dalje", konstatuje Cenić. Pojedinosti donosi Erduan Katana u tekstu "Predizborne priče: Obveznice Vlade RS 'kupuje' Vlada Srbije".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG