Dostupni linkovi

Vučić u Banjoj Luci: Ljubav prema RS ne znači mržnju prema BiH


Vučić u Banjaluci povodom Dana RS
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Vučić u Banjaluci povodom Dana RS, RSE/Video: Gojko Veselinović

Bh. entitet Republika Srpska obilježava u subotu, nizom manifestacija u Banjoj Luci i širom RS, svoj dan - praznik koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Obilježavanje je počelo u subotu u Banjoj Luci svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Hrista Spasitelja koju je predvodio patrijarh srpski Irinej.

Obraćajući se vjernicima, patrijarh Irinej rekao je da je RS "utemeljena na istini i pravdi božijoj", da je ona "bogom blagoslovljena i osvećena, što joj garantuje opstanak".

"Mnogo škrguću na RS, ali uzalud, jer je ona utemeljena na istini i pravdi, na kostima i krvi svetih mučenika", kazao je patrijarh Irinej.

Nakon vjerskog obreda, jer je 9. januar, koga Srpska pravoslavna crkva slavi kao Svetog Stefana i krsnu slavu RS, prema najavljenom protokolu održao se službeni susret predsjednika ovog bh. entiteta Milorada Dodika i delegacije Srbije koju predvodi premijer Aleksandar Vučić.

Vučić u svom obraćanju u Banjoj Luci iznio je jasan i nedvosmislen stav Srbije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, voli Republiku Srpsku i želi očuvanje tog entiteta unutar BiH.

Istakao je da ljubav Srbije prema RS ne znači mržnju prema Bosni i Hercegovini, te pozvao na mir i saradanju svih u regionu.

"Naša obaveza je da čuvamo i budemo garant teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, i Srbija to čini i činit će u budućnosti - to kažem ovde u Banjaluci kao što sam to bezbroj puta rekao u Beogradu, pa i Sarajevu. Mi Srbi, Hrvati, pa i Bošnjaci i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini, sudbinski smo vezani jedni za druge. Živeli smo zajedno vekovima u nazad. Živećemo zajedno vekovima koji dolaze. Isplate li nam se svađe i sukobi? Ko od nas je više izgubio ljudi odraslih, dece domova u Prvom svetskom ratu, u Drugom svetskom ratu i u sukobima 90-ih - izgubili smo svi. I znam da se ove reči malo kome ili gotovo nikome ne dopadaju ni ovde u Banjaluci, ni kod nas u Beogradu, ali ni u Sarajevu", rekao je Aleksandar Vučić pred okupljenima na svečanoj akademiji u Banjoj Luci, te dodao:

Vučić se obraća na svečanoj akademiji
Vučić se obraća na svečanoj akademiji

"Postoje i dalje usijane glave koje misle da je budućnost pogled u komšiju preko optičkog nišana, nekog od savremeni oruđa i oružja. Mi zato danas kažemo 'dosta je bilo i tuđih i naših srpskih grobova, hoćemo da gradimo fabrike, hoćemo da radimo više, a komšije ljude - koji drugačije vjeruju ili misle - moramo da poštujemo i sa njima da dijelimo i dobro i zlo'. Jer ovde na Balkanu nema velikih i malih. Nemojte da se prebrojavamo jer tek tada ćemo da vidimo kako i koliko smo i jedni i drugi i treći mali, a sukobima nismo postajali ni veći ni bogatiji."

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je Republika Srpska tolerantno društvo koje ne pravi diskriminaciju prema drugim narodima. Ipak nije propustio priliku da podsjeti na sve žrtve iz svih ratova iz prošlog vijeka.

Govoreći na Dan Republike Dodik, Dodik je naglasio da je činjenica da ovaj dan nije rezultat rata već političke volje naroda na ovim prostorima.

"Neko to putem suda želi da ospori. Mi Srpsku nismo dobili na sudu, već političkom voljom političkih predstavnika koji su tu republiku proglasili 9. januara i tako će to ostati kroz istoriju zapisano. Uvjeren sam da će Srpska trajno funkcionisati, jer je odraz volje i želje ovog naroda i nije usmjerena protiv bilo koga", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da nikoga ne želi da povrijedi činjenicom da je danas Dan Republike Srpske, i da onima koji to ne mogu da podnesu kao činjenicu ne može ništa.

"Možemo da ih žalimo što su ogrezli u nekoj vrsti mržnje prema tome, ali Republika Srpska nikoga ne negira, ni BiH, ali onu po Ustavu BiH, a ne nametnutu i otetu od Republike Srpske", rekao je Dodik.

Mladen Mirosavljević
Mladen Mirosavljević

Profesor javnog mnijenja iz Banjaluke, Mladen Mirosavljević, ocijenio je vrlo pozitivnim govor premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je znatno odudarao od već prepoznatljive ostrašćene retorike predsjednika RS Milorada Dodika.

"Vučićev govor je bio pomirljiv i okrenut budućnosti, odnosno usmjeren na to da bi Srbi trebali da se okrenu budućnosti, te da shvate vrijeme i prostor u kome se nalaze i u kom žive, s obzirom da se svijet strahovito brzo mijenja, kako je to slikovito rekao srpski premijer. Sa druge strane Vučić je rekao i da je Republika Srpska praktično 'most' Srbije prema Bosni i Hercegovini, i sa te strane teško da mu bilo ko može zamjeriti na njegovom govoru i iz Sarajeva", tvrdi profesor Mirosavljević.

Mirosavljević tvrdi da je Dodik, sa druge strane, u svom veoma dugom "udrobljenom" govoru, ostao pri svim dosadašnjim stavovima i pri retorici kakvu je imao uvijek do sada.

"Činjenica je i da Aleksandar Vučić nijednom riječju nije spominjao unutarpolitičke prilike u BiH, pa ni Odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS. To sa jedne strane govori da Aleksandar Vučić kao premijer Srbije nije htio da se miješa u unutrašnje prilike u Bosni i Hercegovini i to je prepustio vlastima u RS i na nivou BiH. Tako da se može govoriti o dijametralno suprotnim pristupima Aleksandra Vučića i Milorada Dodika sadašnjoj i budućoj situaciji na ovom prostoru", pojašnjava Mladen Mirosavljević.

(Banja Luka u znaku Dana RS, RSE/Foto: Milorad Milojević)


Ambasada SAD: Odluke Suda konačne

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozvala je vlasti u Republici Srpskoj da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave Dana RS bile u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH.

"Tokom 2015. godine premijer Aleksandar Vučić je ukazivao na ulogu Srbije koja kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje suverenitet i teritorijani integritet BiH. Vjerujemo da premijer Vučić shvata osetljivu prirodu ovog događaja nakon odluke Ustavnog suda BiH", prenijela je N1 stav Američke ambasade u BiH.

Kako su naveli, Ustavni sud Bosne i Hercegovine dao je rok vlastima Republike Srpske da u roku od šest meseci od dana objavljivanja odluke usklade ovaj praznik sa Ustavom BiH.

"Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i svi ih moraju poštivati i provoditi. Svi učesnici obilježavanja praznika treba da izbjegavaju podsticanje nacionalističkih osjećaja", saopštili su iz ambasade SAD.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučujući po apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u novembru 2015. godine je donio odluku da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH.

Iz ove institucije je navedeno da je Ustavni sud BiH utvrdio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, kao i Protokolom broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Narodna skupština Republike Srpske u roku od šest mjeseci treba usaglasiti navedeni član Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH.

Cjelokupna politička javnost u Republici Srpskoj ostala je jedinstvena da je odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana RS neprihvatljiva, a na sastanku lidera i pozicije i opozicije donijeta je odluka prema kojoj se nastavlja obilježavanje 9. januara kao Dana RS.

Istovremeno, usvojen je i zaključak kojim se od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine traži donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH, prema kojem bi bio okončan mandat stranim sudijama u najvišoj bh. pravosudnoj instituciji.

"Srpska slavi"

U Banjoj Luci, kao i u većini gradova RS, u petak je održano niz manifestacija kojima je počelo obilježavanje Dana RS.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, Mladen Ivanić, rekao je da je 9. januar dan "kada svi zajedno obilježavamo instituciju koja čuva pravo i ravnopravnost srpskog naroda u BiH".

Mladen Ivanić
Mladen Ivanić

"Republiku Srpsku i njene institucije moramo čuvati jer je to garant našeg opstanka i ravnopravnosti u BiH", istakao je Ivanić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, poručio je da RS "ne može i nikada neće ukinuti 9. januar kao Dan Republike i da će ovaj praznik obilježavati istrajnije nego što je to činila do sada".

"Dan Republike je sekularni, a ne vjerski praznik. Krsna slava nije ustanovljena ni Ustavom niti i jednim aktom NSRS", istakao je Čubrilović.

Čubrilović je naglasio da niko ne može da dovodi u pitanje pravo na obilježavanje ovog praznika, jer je RS "pravno i politički nastala kao izraz volje srpskog naroda, s ciljem da osigura pravo da samostalno odlučuje o svojoj sudbini i suštinskim pitanjima važnim za život naroda i građana".

Ocijenio je da je "sporna odluka Ustavnog suda BiH o proglašenju ne ustavnom odredbe u Zakonu o praznicima politički, a ne pravno zasnovani akt, i njena apsurdnost je u tom što je proglašena ne ustavnom norma koje i nema u zakonu".

"Narodna skupština RS izražava opredijeljenost i spremnost da se iskoriste sva pravna i politička sredstva u odbrani legalnog i legitimnog vitalnog interesa da se sačuva identitet i subjektivitet RS i zato će preduzeti sve pravne i političke mjere da se sporna odluka preispita. Od mogućih mjera je povlačenje svih predstavnika RS iz zajedničkih organa i institucija BiH, kao i organizovanje referenduma sa pitanjem o tome da li građani RS prihvataju odluku Ustavnog suda BiH, odnosno da li podržavaju Zakon o praznicima RS", riječi su Čubrilovića.

Odlučnost da nastave obilježavati Dan RS vlast ovog bh. entiteta manifestovala je isticanjem i više hiljada zastava kako u Banjoj Luci tako i širom ovog entiteta, te postavljanjem bilborda s porukom "Srpska slavi".

Ramiz Salkić
Ramiz Salkić

Potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić, izdao je saopštenje u povodu 9. januara, u kojem stoji da je obilježavanje 9. januara i nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH ozbiljno ugrožava Dejtonski mirovni sporazum.

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je svoju odluku i 9. januar proglasio neustavnim. Međutim, vlasti su najavile do sada najmasovnije obilježavanje toga datuma kao Dana RS. Jasno je da se radi o jeftinom prkosu i pokušaju guranja prsta u oko svima, kako nama koji zajedno gradimo Bosnu i Hercegovinu, tako i međunarodnoj zajednici. Odluke Ustavnoga suda se moraju poštivati, jer ne može srpska politika u ovoj zemlji uzimati ono što joj odgovara, a odbacivati ono što je protivno njenim interesima, rušeći državu Bosnu i Hercegovinu, a pri tome uzimajući od nje maksimum kroz državne institucije. Bojim se da su bahatu igru Milorada Dodika prihvatili i mnogi drugi u RS, potpuno nesvjesni posljedica svojih poteza i politike", istakao je Salkić u saopštenju, te dodao:

"Pozivam vlasti u bh. entitetu RS da ozbiljno sagledaju i preispitaju politički kurs kojim se kreću, zasnivajući ga na diskriminacije, negiranju i izolaciji drugih. Uvjeren sam da će već u bliskoj budućnsti imati dovoljno mudrosti i snage da krenu putem stabilnosti, mira i saradnje, jedinim putem koji vodi u budućnost. Stoga, želim vjerovati da će vlasti prihvatiti i primjeniti Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te da će ovo biti posljednje zvanično obilježavanje krsne slave i Dana bh. entiteta RS."

XS
SM
MD
LG