Dostupni linkovi

Promene u obrazovnom sistemu Zapadnog Balkana


Finansijske, ali i zakonodavne prilike predstavljaju najveća ograničenja mogućnosti unapređenja obrazovnih politika Zapadnog Balkana
Finansijske, ali i zakonodavne prilike predstavljaju najveća ograničenja mogućnosti unapređenja obrazovnih politika Zapadnog Balkana
Modernizacija obrazovanja nastavnika uvođenjem obuke za sticanje generičkih veština prilikom sticanja obrazovanja glavna je tema radnog dela dvodnevne konferencije ministara prosvete zemalja Zapadnog Balkana u Beogradu.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da je ta konferencija značajna zbog mogućnosti za regionalnu saradnju, usmeravanje visokog obrazovanja na potrebe društva i školstva i podizanje pravednosti i kvaliteta obrazovanja.

Na pitanje novinara RSE šta je to što je nužno menjati u obrazovnim politikama kako bi prostor Zapadnog Balkana postao bliži zemljama sa stabilnim demokratijama, Obradović kaže:

„Ima stvari koje su dobre i to treba promovisati, a ono gde smo loši, naravno, treba menjati i videti šta su trendovi u svetu i u Evropi jer svako obrazovanje oblikuje prema svojim interesima i mogućnostima. Niko vam unapred neće dati gotova rešenja“, kaže Obradović.

S druge strane, Pavel Zgaga sa Univerziteta u Ljubljani ističe osnovna ograničenja, ali i mogućnosti unapređenja obrazovnih politika Zapadnog Balkana.

„Finansijske, ali i zakonodavne prilike predstavljaju najveća ograničenja. Sa druge strane, osećaj problemai sukoba u društvima i između njih, jeste ono što moramo shvatiti kao razlog da se stvari poboljšavaju“, kaže Zgaga.
XS
SM
MD
LG