Dostupni linkovi

BiH kasni u reformi obrazovanja


Internacionalni univerzitet u Sarajevu, 2. april 2010.
Internacionalni univerzitet u Sarajevu, 2. april 2010.
Boris Ćurković, zamjenik direktora Agencije za razvoj i kvalitetu visokog obrazovanja BiH u intervjuu za RSE govori koliko je BiH daleko od obrazovanja propisanog evropskim standardima, te koliko će još vremena proći da studenti BiH budu u rangu sa studentima s univerziteta širom EU.

RSE: Čime se bavi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete obrazovanja i koji su ciljevi?
Ćurković: Mi imamo značajan dio nadležnosti u osiguranju kvalitete, odnosno u akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH, koji se odnose na donošenje jasnih, transparentnih i pristupačnih kriterija za akreditaciju, za utvrđivanje popisa stručnjaka koji mogu i trebaju obavljati
Studenti sve više biraju mjesto gdje će studirati po kvaliteti obrazovanja koje se tamo nudi. Svatko želi dobiti najbolje moguće obrazovanje
akreditaciju. Mi, na prijedlog nadležnih ministarstava vršimo imenovanje povjerenstava koja će vršiti akreditaciju, dajemo nadležnim ministarstvima preporuku o ishodu akreditacije. Mi imamo nadležnosti i iz domena razvoja visokog obrazovanja kroz donošenje dokumenata o standardima i normativima iz oblasti visokog obrazovanja.

RSE: Je li BiH i visoko obrazovanje u njoj plodno tlo da biste mogli ostvariti te svoje ciljeve?
Ćurković: U Bosni i Hercegovini danas ništa nije lako. Bolonjski proces je najveća reforma visokog obrazovanja u Evropi, kojoj je pristupilo 47 evropskih i evroazijskih država, dakle i BiH, naravno, među njima. Nama u principu, kao državi, po mom sudu, nedostaje institucionalni kapacitet za provesti reforme iz bolonjskog procesa.

RSE: Danas u BiH imamo takvu sliku da studenti, primjerice, iz Bijeljine odlaze studirati u Banjaluku, a ne u Sarajevo, studenti iz Srednje Bosne odlaze na sveučilište u Mostar. Nekako imamo dojam kao da su nam čak i univerziteti nacionalo podijeljeni. Je li ova slika stvarna i da li će se ona morati mijenjati u budućnosti?
Ćurković: Ja mislim da se to već mijenja. Naravno da smo mi podijeljeno društvo, da smo nacionalno podijeljeno društvo, pa i država, ali mislim da se u svemu tome sve manje gledaju te stvari, a sve više se gleda kvaliteta. Studenti sve više biraju mjesto gdje će studirati po kvaliteti obrazovanja koje se tamo nudi. Svatko želi dobiti najbolje moguće obrazovanje. Naravno da postoje podjele u našem društvu koje su vidljive, ne samo u ovom segmentu, nego u svim segmentima funkcioniranja društva.

RSE: Kada Agencija predviđa da bi se mogli ostvariti ovi ciljevi u obrazovanju?

Ćurković: Bolonjska deklaracija potpisana je 1999. godine i njen osnovni cilj je bio stvoriti evropski prostor visokog obrazovanja 2010. godine, dakle ove godine. Ove godine je bila jedna posebna konferencija evropskih ministara obrazovanja u Budimpešti i Beču, i zaključeno je: reforme idu dalje. Bosna i Hercegovina, upravo po mom sudu, iz nedostatka institucionalnog kapaciteta, jako kasni u provedbi reformi. Kada će se reforme provesti? Dakle, napredak se pravi svakim danom, međutim, on nije dovoljno brz.

RSE: Možemo li zaključiti da je vrlo dobro da se i profesori i studenti zajedno uključe u razvoj visokog obrazovanja?

Ćurković: Da, to je stvarno prijeko potrebno. Studenti se trebaju više uključivati, trebaju biti više posvećeni studiju, trebaju biti i aktivniji i redovitije dolaziti na nastavu, uključivati se i sva prava tamo ostvarivati. Trebaju biti više uključeni u sve procese, pa i u službene, u formalne procese, u donošenje odluka na visokoškolskim ustanovama. U svakom slučaju, u BiH danas postoji veliki i izvjestan nedostatak nastavnog kadra, što dovodi do toga da su nastavnici preopterećeni nastavom, da predaju na više univerziteta itd., ali i oni trebaju mijenjati fokus prema studentu. Nastavnici su tu prije svega zbog studenata i trebaju se i oni mijenjati u tom smjeru.

*****
Ostali prilozi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Ukidanje viza otvorilo bi vrata i bh. sportašima
BiH korak bliže ka bijelom šengenu

******
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)


XS
SM
MD
LG