Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obnovljive energije proizvodiće struju za cijelu EU i SAD


Ilustrativna fotografija

Izvor: The Guardian

U 2021. obnovljive energije predstavljaće 28 odsto svjetske proizvodnje struje, nasuprot 23 odsto krajem 2015., rekordne godine s obzirom na ulaganja i pokretanja proizvodnje. Proizvodnja energije iz solarnih i vjetroelektrana, te drugih obnovljivih izvora, rašće brže od predviđenog u svijetu do 2021., pod uticajem povoljnijih politika i smanjenja troškova proizvodnje, objavila je Međunarodna agencija za energiju.

Oko 825 gigavata novih kapaciteta za proizvodnju obnovljive energije trebalo bi se instalirati do 2021., što je napredak od 42 odsto u odnosu na 2015., i predstavlja povećanje od 13 odsto u odnosu na prethodne procjene Agencije koja je u utorak objavila svoj godišnji izvještaj o zelenoj energiji.

"Te 'optimističnije' perspektive objašnjavaju se "napretkom politika, posebno u tri zemlje" - SAD-u, Kini i Indiji", istakao je Paolo Frankl, direktor odjela Obnovljive energije pri Agenciji, putem telefonske konferencije, spominjući i Meksiko.

U pet godina, troškovi solarne energije trebali bi takođe pasti za 25 odsto dok će se smanjiti za 15 odsto kad se radi o eolskoj energiji, procjenjuje Agencija, često u prošlosti kritikovana zbog opreznih predviđanja o proizvodnji zelene energije.

Iako je zarada od obnovljive energije niža u poređenju s njihovim fosilnim konkurentima ili nuklearnom energijom, one će proizvesti 2021. "ekvivalent sadašnje proizvodnje struje SAD-a i EU-a", ističe se u izvještaju.

XS
SM
MD
LG