Dostupni linkovi

Obnova Ferhadije - simbol obnove povjerenja


Banja Luka
Banja Luka

Na današnji dan, prije sedam godina, u nacionalističkim divljanjima kojima je osujećen pokušaj vjernika i Islamske zajednice da postave kamen temeljac za obnovu Ferhadije ubijen je Murat Badić iz Cazina. Odgovorni za ova nedjela nikada nisu pronađeni.

Načelnik Uprave kriminalističke policije RS-a Gojko Vasić kaže da je nakon nacionalističkih divljanja tokom polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhadije, u maju 2001. godine, većina lica prijavljena za izazivanje opšte opasnosti i podmetanje požara. Dodaje da ubice Murata Badića nikada nisu identifikovane:

“Nije se uspio obezbedijediti dokaz ko je izvršio to izazivanje opšte opasnosti sa smrtnom poljedicom, ili ubistvo, zavisno - ne znam u ovom momentu ni kako je okvalifikovano jer predmet se vodi u Centru.”


Vasić kaže da je Centar javne bezbjednosti Banja Luka svojevremeno vodio istragu o rušenju Ferhadije, ali izvršioci takođe nisu pronađeni. A načelnik Odjeljenja opšteg kriminaliteta u banjalučkom Centru javne bezbjednosti Nedeljko Lubura uvjerava da nijedan od ta dva predmeta ne kupi prašinu u ladicama policije:

“Što se tiče svakog predmeta ratnog, znači radi se svaki, ubistvo svakog Bošnjaka, odnosno u ta doba Muslimana, ili Hrvata se radi i još je uvijek je aktivno. Znači radi ga tužilac Okružnog tužilaštva Banje Luke zajedno sa posebnim timom za ratne zločine. A što se tiče rušenja Ferhadije, svaki taj predmet se radi i svaki predmet je aktivan.“


Iako je politika godinama pokušavala osujetiti obnovu Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, njena gradnja se danas nastavlja. Za banjalučkog muftiju Edhema Čamdžića, izgradnja Ferhadije predstavlja ogroman poticaj i ohrabrenje za povratak Bošnjaka. On takođe kaže da njena obnova šalje poruku ostalim narodima o dijalogu, pomirenju i suživotu. Na pitanje da li se situacija promijenila od ubistva Murata Badića prije sedam godina, banjalučki muftija kaže da se ne bi osvrtao na ružne događaje, ali podsjeća da je to bio pokušaj da se osujeti povratak Bošnjaka:

„Jer sa Ferhadijom, sa njenim nicanjem vraćaju se ljudi jer oni vide kroz Ferhadiju jednu nadu u svoj povratak, u svoj opstanak. I hoću da kažem i da se popravilo stanje, mora se istini pogledati u oči, da je sve više tolerancije, otvorenosti, suživota.“


Problema oko izgradnje Ferhadije nema, potvrđuje i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Kasim Mujičić. Kaže da se zidanje nastavilo prije nekoliko dana, zidovi su dostigli visinu od tri metra, a počeo je i rad na zidanju munare.

„Zastoja nema. Naravno, nismo zadovoljni prilivom sredstava, ali nadamo se da će i ta situacija u dogledno vrijeme biti bolja.“


Mujičić kaže da, u zavisnosti od priliva sredstava, Ferhat-pašina džamija bi mogla biti dovršena za tri do četiri godine. On takođe navodi podatak Medžlisa Islamske zajednice, prema kojem u Banjoj Luci trenutno živi između 12.000 i 15.000 Bošnjaka. S obzirom na sve okolnosti, ističe Mujičić, situacija je znatno bolja nego što je bila:

„Možemo odgovorno tvrditi da gradnja džamija u Banjoj Luci je sigurno povećala broj povratnika Banjalučana u Banju Luku. I ima pojedinačnih povrataka i sada. Nisam najzadovoljniji, volio bih da je ta brojka znatno veća, međutim - šta je tu je.“


Banjalučki muftija Edhem Čamdžić kaže da Ferhadija zove na dijalog. Zbog toga je, objašnjava, njena obnova zapravo simbol obnove povjerenja na ovim prostorima.

Istovremeno, pred banjalučkim Osnovnim sudom u toku je sudski proces po tužbi Islamske zajednice u BiH protiv RS-a i grada Banja Luka zbog rušenja 14 vjerskih objekata na području grada tokom rata. Cilj tužbenog zahtjeva je da RS prizna odgovornost za rušenje tih objekata, a visina zahtjeva znaće se nakon što vještaci obave uviđaj.
XS
SM
MD
LG