Dostupni linkovi

Objavljeni konačni rezultati izbora, pristigle žalbe


Komisija analizira glasačku dokumentaciju na izborima u Prištini, decembar 2010.
Komisija analizira glasačku dokumentaciju na izborima u Prištini, decembar 2010.
Centralna izborna komisija na Kosovu objavila je konačne rezultate parlamentarnih izbora kao i raspodelu poslaničkih mesta u budućem kosovskom parlamentu.

Kosovska Izborna komisija za predstavke i žalbe primila je do isteka roka za žalbe u ponedeljak uveče u 21.15, ukupno 22 žalbe na konačne rezultate izbora za Skupštinu Kosova.
Pristalice Hashima Thacija i DPK tokom predizborne kampanje, decembar 2010.

Žalbe su počele da pristižu nekoliko sati nakon što je CIK objavio konačne rezultate parlamentarnih izbora na Kosovu od 12. decembra.

Na osnovu tih rezultata, Demokratska partija Kosova Hashima Thacija osvojila je 32.11 posto glasova, odnosno 34 poslanička mesta od ukupno 120 u Skupštini Kosova. Demokratski savez Kosova Ise Mustafe će u budućoj Skupštini imati 27 mandata, Samoopredeljenje Albina Kurtija 14, Alijansa za budućnost Kosova Ramusa Haradinaja 12, dok Alijansi novo Kosovo Behxheta Pacollija pripada osam mesta.

Manjinske zajednice na Kosovu će u narednoj skupštini predstavljati 25 poslanika, što je za pet mesta više nego što je zagarantovano Ustavom Kosova, dok će samo srpsku zajednicu na Kosovu predstavljati ukupno13 poslanika.

Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića dobila je 8 mandata, Jedinstvena srpska lista Rade Trajković 4, dok je Srpska socijlademokratska stranka Kosova i Metohije dobila jedno poslaničko mesto. Preostala mesta će pripasti predstavnicima bošnjačke, turske, romske i goranske zajednice.

Očekuje se formiranje Vlade

Nakon sertifikacije rezultata, sledi i formiranje Vlade. Prema ustavu, pobednička partija prva preuzima mandat za formiranje buduće vlade.

Na osnovu rezultata, DPK-u je u ovom slučaju potrebno da uđe u koaliciju sa nekoliko političkih stranaka kako bi formirao vladu, a koja bi u skupštini bila odobrena sa najmanje 61 glasom.

Predsednik DPK-a Thaçi, kazao je da je ova partija čeka sertifikaciju izbornih rezultata, pa će tek onda izneti ponude ostalim partijama za buduću koaliciju.

Thaçi je u ponedeljak ponovio da će buduća vlada biti multietnička, višepartijska i orijentisana ka evroatlanskim integracijama.

“Pobednička partija, sa jednim ubedljivim rezultatom jeste DPK. Još jednom naglašavam da ćemo odmah nakon sertifikacije izbornih rezultata, imati novu Vladu, multietničku, sa više političkih partija”, kazao je Thaci.

Iako se još uvek ne zna tačna formula buduće vladajuće koalicije, međunarodni predstavnici na Kosovu su u nekoliko navrata ponovili da je bitno da u novu Vladu budu ljudi “čistih ruku”.

Ono što je sada međutim sigurno jeste da će u budućoj kosovskoj opoziciji po prvi put biti DSK Ise Mustafe, a nekada bivšeg predsednika Kosova Fatmira Sejdiua. Njima će se pridružiti i pokret Samoopredeljenje Albina Kurtija, koji je prethodno izjavio da nikada neće ući u koaliciju sa DPK.
XS
SM
MD
LG