Dostupni linkovi

Objavljena prva fotografija snimljena na kometu


Philae na kometu

Sonda koja je uspješno sletjela na komet poslala je prvu fotografiju, koju je objavila Europska svemirska agencija.

Europska svemirska agencija (ESA) objavila je prvu fotografiju koju je snimila sonda Philae sa svemirske letjelice Rosetta, koja je u srijedu sletjela na komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Na fotografiji se vidi dio podnožja sonde.

Znanstvenici se vesele podacima koje će dobiti ovim podvigom, koji predstavlja prvo slijetanje na jedan komet u povijesti ljudskog istraživanja svemira.

ESA je naknadno saopštila da se sonda Phelae nalazi na nepogodnom mjestu na kometi, koje može uticati na njeno napajanje sunčevom svjetlošću i da će pokušati da je spasu.

Sonda se doslovno zaglavila u debeloj sijenci u blizini litice koja onemogućava dodatno napajanje. Jedna noga Philae nije dotakla tlo, a u blizini se nalazi velika stijena iza koje je vjerovatno manji krater.

Stručnjaci će pokušati da je "pomjere" dok još ima vremena, a predviđa se da će baterija sonde trajati oko 30 sati. Mogući izlaz iz teške situacije naučnici vide u privremenom gašenju sonde kako bi sačekali približavanje komete suncu.

Podsjećamo, sonda Philae je spuštena na kometu 67P, a u cilju da istraži prirodu njenog sastava i da pokuša baciti svjetlo na nepoznanice nastanka našeg sunčevog sistema.

Nakon što je kontakt sa kometom potvrđen, naučnici su ubrzo spoznali da se sonda dva puta odbila od površinu komete prije nego što je napokon završila na tlu.

XS
SM
MD
LG