Dostupni linkovi

Objavljen spisak romana u užem izboru za "Mešu Selimovića"


Nominirani romani
Nominirani romani
U utorak su u Tuzli objavljeni nazivi trinaest romana iz 2012. godine koji su nominirani za književnu nagradu „Meša Selimović“.

Izbornik za BiH Edin Pobrić predložio je romane „Planet Friedman“ Josipa Mlakića te „Sjeme smrti“ Dževada Karahasana.

Iz Hrvatske je za ovu književnu nagradu izbornik Branko Čegec nominirano četiri romana i to: „Belladonna“ Daše Drndić, „Božanska dječica“ Tatjane Gromače, Mlakićev „Planet Friedman“ te „Detektor istine“ Igora Rajkija.

Prijedlog Ružice Marjanović za Srbiju su romani: „Dugovječnost“ Svetislava Basare, „Nesreća i stvarne potrebe“ Ivančice Đerić te „Zoja“ Mire Otašević.

Iz Crne Gore ove godine nominirano je čak pet romana, a izbornik je Vlatko Simunović: „Karnera“ Milorada Popovića, „Odlaganje. Parezija“ Andreja Nikolaidisa, „Atelanska igra“ Dragane Kršenković Brković, „Life Lift“ Slavice Petrović te „Uspavanka za Vuka Ničijeg“ Ksenije Popović.

Dodjela nagrada bit će upriličena u rujnu, a tko će nagradu dobiti odlučivat će pet članova žirija: Hadžem Hajdarević, koji je i predsjednik žirija, Jagna Pogačnik, Vladimir Arsenić, Pavle Goranović i Faruk Šehić.

Hadžim Hajdarević
Hadžim Hajdarević
„Da bi jedan roman dobio nagradu „Meša Selimović“ on mora imati najvišu književnu i estetsku razinu. Mora nositi svu energiju koju romaneskna forma sama sa sobom nosi, mora pokazati da se radi o jednom vrsnom i velikom autoru romana koji uspijeva da na najsretniji mogući način poveže sve one romaneskne labirinte tijeka spisateljskog puta“, rekao je Hajdarević.

Književna nagrada „Meša Selimović“ važi za jednu od najuglednijih u zemljama regije. Tome u prilog govori činjenica da je prema jednom od nagrađenih romana „Cirkus Columbia“ Ivice Đikića Danis Tanović snimio film.

Također, prošlogodišnji nagrađeni roman „Knjiga o Uni“ Faruka Šehića nominiran je ove godine za Europsku nagradu za književnost.

Trinaesti književni susreti „Cum grano salis“ na kojima će i biti dodijeljena nagrada „Meša Selimović“ bit će održani od 5. do 8. rujna. Književna nagrada se sastoji od 7. 000 maraka te statue mastionice i pera.
XS
SM
MD
LG