Dostupni linkovi

Objavljen snimak kada je policajac upucao 13-godišnjaka u Chicagu


Adam Toledo (13) podiže ruke djelić sekunde prije nego što ga je policija upucala

Čikaška policija je objavila videosnimak na kojem se vidi trenutak kada je njihov službenik upucao 13-godišnjeg Adama Toleda, a koji je nakon toga preminuo.

Tragični događaj se desio 29. marta ove godine, a snimljen je kamerom koju je policajac nosio na uniformi.

Devetominutni video, počinje tako što neidentificirani policajac izlazi iz vozila i trči uličicom za Adamom Toledom, koji je bio Latinoamerikanac, u 2 sata i 30 minuta ujutro, u Little Villageu, u četvrti West Sideu.

Video potom prikazuje policajca kako Toledu viče “stop” prije nego što ga uspijeva sustići i narediti mu da pokaže ruke. Izgledalo je da Toledo podiže ruke prije nego što je policajac ispalio hitac i odmah potom otrčao do dječaka koji je pao na tlo, prenosi Reuters.

“Ispaljen metak, ispaljen metak. Pošaljite hitnu pomoć”, govori policajac.

Na prvi mah se čini da dječak nije imao pištolj, ali on se nalazio u njegovoj blizini nakon što ga je policajac upucao.

U Chicagu su u četvrtak održani protesti širom grada zbog ovog događaja, a prije toga je gradonačelnica Lori Lightfoot stanovništvo pozvala na mir.

Ovaj snimak je objavljen nakon pucnjave u predgrađu Minneapolisa koja se desila 11. aprila, a u kojoj je policija upucala Dauntea Wrighta.

To je opet izazvalo nasilne proteste u ovom gradu koji očekuje presudu policajcu Dereku Chauvinu, optuženom za prošlogodišnje ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda.

Gradonačelnica Chicaga je izjavila da još nema dovoljno informacija da bi se moglo suditi o smrti Toleda.

Dječakova porodica je također pozvala građane na mir. Njihova pravna zastupnica Adeena Weiss Ortiz tvrdi da on nije imao oružje u trenutku kada je upucan.

Ali, kako je kazala, ne može sto posto reći da nije imao oružje prije nego što će ga policajac upucati, prenosi BBC.

XS
SM
MD
LG