Dostupni linkovi

Lekar potvrdio da je Floyd umro od nedostatka kiseonika


Umetnička instalacija u Mičigenu, projekcija fotografije lica Džordža Flojda
Umetnička instalacija u Mičigenu, projekcija fotografije lica Džordža Flojda

Pulmolog Martin Tobin sa Univerziteta Lojola u Čikagu rekao je na suđenju policajcu Dereku Šovinu (Chauvin) za ubistvo Džordža Flojda (George Floyd) da je Flojd premino usled nedostatka kiseonika.

Tobin je rekao da je policijsko obuzdavanje Flojda uticalo na njegovo disanje. Objasnio je da je to što je Flojd ležao na zemlji, sa rukama pozadi u lisicama, i to što je Šovin jedno koleno stavio na njegov vrat, a drugo na leđa, uticalo na tok disanja.

Kako navodi Glas Amerike, upravo je ovo svedočenje poništilo argument odbrane da je Džordž Flojd umro od zloupotrebe droga i hroničnih zdravstvenih problema, a ne zašto što mu je Šovin klečao na vratu.

U unakrsnom ispitivanju, Šovinov branilac Erik Nelson, osporio je jačinu pritiska na Flojda koju je Tobin izneo. Pulmolog je rekao da nije izmerio Šovina, niti težinu njegove opreme.

Argument odbrane je da je Flojd umro od droge, pa se očekuje da u nastavku suđenja i oni pozovu svoje medicinske eksperte. Odbrana takođe tvrdi da je Derek Šovin delao u skladu sa protokolom, što su demantovali i mnogi policajci, uključujući i njegovog šefa, koji su do sada svedočili.

Policajac Derek Šovin služio je 19 godina u policiji pre nego što je otpušten zbog ubistva Flojda.

Optužen je za tri krivična dela: ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata, i izjasnio se da nije kriv.

O tome će odlučivati 12-člana, rasno mešovita porota, navodi Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG