Dostupni linkovi

Obilježeno stradanje vojnika JNA u Tuzli


Obilježavanje stradanja vojnika JNA, Tuzla, 15. maj 2013.
Na 21. godišnjicu stradanja vojnika JNA na Brčanskoj malti u Tuzli, stotinjak predstavnika vlasti Republike Srpske, Boračke organizacije i Udruženja žrtava otadžbinskog rata tog entiteta, te preživjeli vojnici, zajedno sa obiteljima poginulih, položilo je na mjestu stradanja bijele ruže i zapalilo svijeće. Tri sata kasnije, vlasti Općine Tuzla odale su počast Tuzlacima poginulim u obrani grada.

Miodrag Vukmirica, vojnik je JNA koji je 15. svibnja 1992. godine kao vojnik napuštao tuzlanski vojarnu. Teško je ranjen i danas je prvi put nakon 21 godine u Tuzli:

“Dosta mi je teško pričati o ovome. Tada sam imao dvadeset godina. Bio sam ranjen, bio sam u bolnici, pa u zatvoru, odakle sam razmenjen. Ja sam to rekao i na suđenju Jurišiću i u izjavama koje sam davao, da sam začuo pucnjavu. Moram da naglasim, ja sam bio u bolničkom pincgaueru i u bolničkom pincgaueru sam nastradao. I ranjen, i zapaljen, i goreo. Emocije su strašne“, kaže Vukmirica.

Na pitanje novinara što je potrebno učiniti da se gledanja na ovaj događaj barem približe, jer su i poslije 21 godine potpuno suprotna, Miodrag Vukimirica je rekao da je takvo nešto nemoguće:

Parastos za poginule
Parastos za poginule
“Svaka istorija priča svoju priču. Ovo se jednostavno nikada neće približiti istini jer mi još uvijek nismo sazreli da je priznamo, a istina je da su za rat krive obe strane.”

Prema podacima Suda BiH i Suda u Haagu na Brčanskoj malti tog 15. svibnja poginulo je 49 vojnika.

Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, rekao je da obitelji poginulih vojnika još uvijek čekaju pravdu za ovaj događaj.

“Oni koji su ovaj zločin naredili, organizovali i izvršili moraju da odgovaraju. Nažalost, do današnjeg dana to se još nije dogodilo. Niko za zločine, za ubijanje vojnika JNA ovdje u Tuzli 15. maja nije odgovarao”, podsjeća Đokić.

U srijedu su i gradski oci Tuzle, nekoliko sati poslije i nekoliko metara dalje od obilježja stradalim vojnicima JNA, odali počast Tuzlacima poginulim u odbrani grada. Selim Bešlagić tog svibnja 1992. godine bio je načelnik Tuzle.

“Mi smo od samog početka govorili da se ovo treba procesuirati. Nadam se da će nakon sporazuma Srbije i Bosne i Hercegovine ovaj predmet biti ustupljen Tužilaštvu BiH i da tužilaštvo odradi svoj posao. Mi ne bježimo od odgovornosti, ako je ima, ali prije svega, tražimo i mi da odgovara onaj ko je napravio ovaj incident, a to je pukovnik Mile Dubajić”, kaže Bešlagić.

Skup obitelji stradalih vojnika JNA osiguravale su jake policijske snage MUP-a TK, a promet u ulici Armije BiH je bio potpuno obustavljen.
XS
SM
MD
LG