Dostupni linkovi

Tuzla: Obilježena 19. godišnjica od stradanja vojnika JNA


Obilježavanje stradanja vojnika JNA u Tuzli, 15. maj 2011.
Obilježavanje stradanja vojnika JNA u Tuzli, 15. maj 2011.
U Tuzli je u nedjelju na Brčanskoj malti u organizaciji Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova obilježena 19. godišnjica stradanja vojnika JNA 15. maja 1992. godine u događaju poznat kao Tuzlanska kolona.

Zvaničnike RS-a pratili su ranjenici Tuzlanske kolone, te obitelji stradalih vojnika.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća 150 članova obitelji odalo je pomen stradalima.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da za Tuzlansku kolonu još nitko nije pravomoćno osuđen te da je ovaj dolazak u Tuzlu poruka pravosudnim institucijama BiH.

„Naš današnji dolazak i dolasci narednih godina na ovo mjesto stradanja će biti samo zbog toga što želimo da odamo pomen i počast nevino stradalim ljudima, što želimo da otrgnemo od zaborava da se tako težak zločin dogodio. Istovremeno želimo ustati s jasnim glasom prema pravosudnim institucijama da oni koji su odgovorni moraju odgovarati“,
istaknuo je Đokić.
Slavko Novaković na obilježavanju stradanja vojnika JNA u Tuzli, 15. maj 2011.

Pri izlasku vojne kolone iz Tuzle teško je ranjen tadašnji rezervni kapetan JNA Slavko Novaković. Danas je bio u Tuzli i ostavio poruku Vladi RS-a.

„Vjerujem prije svega u Vladu RS-a da će istrajati u svojim namjerama da će ovo korumpirano Tužilaštvo da se revidira i da se napravi onako kako treba da izgleda, da procesuira sve oni koji su vršili zločine u BiH, bilo na strani Srba ili Bošnjaka. To je budućnost ove države i svih nas koji živimo u njoj“, kaže Novaković. Pored Novakovića, u Tuzlu su došli obitelji stradalih vojnika, majke i očevi čiji su sinovi izgubili živote.

Otac Duška Jovanovića dvadesetogodišnjeg vojnika za RSE je izjavio da se i nakon 19 godina osjeća kao bez duše.

„Svake godine je sve gore i gore, evo došao sam u Tuzlu, ne mogu da stojim, noge mi klecaju. Moj sin je bio obični vojnik, trebao se vratiti kući. Danas sam trebao ženiti njegovu djecu, a ja nisam doživio ni njega da oženim“,
rekao je ovaj vidno potreseni otac.

Jedna istina utvrđena sudom

U organizacijskom odboru RS-a smatraju da je obilježavanje stradanje vojnika na Brčanskoj malti daleko bolje primljeno nego obilježavanje u Dobrovoljačkoj u Sarajevu.

„Značajno bolji signali dolaze iz Tuzle nego iz Sarajeva, jer mi nismo mogli uči u Dobrovoljačku ove godine na mjesto gdje se zločin dogodio. U Tuzli je sve mnogo bolje i uređeno nego u Sarajevu. Nas raduje činjenica da je Tuzla mnogo zrelija nego što je to u Sarajevu“, rekao je Staša Košarac šef Kordinacionog tima Vlade Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih, te najavio da su naredne aktivnosti da se putem Institucija Republike Srpske pred lice pravde dovedu oni koji su odgovorni za stradanje vojnika u Dobrovoljačkoj i na Brčanskoj malti u svibnju 1992. godine.

Obilježavanje stradanja vojnika JNA u Tuzli, 15. maj 2011.
Nekoliko sati kasnije 15. svibanj u Tuzli su obilježile boračke organizacije Općine Tuzla predvođeni zvaničnicima grada.

Ovaj dan u Tuzli se obilježava kao dan obrane grada. Sabira Mićanović, predsjednica Koordinacije boračkih organizacija kaže da je 15. svibanj u Tuzli dan slobode.

„Odbrana Tuzle zavisila je od reakcije policije na Brčanskoj Malti. Tuzla je grad kojeg treba spominjati svugdje u svijetu – grad oaza u kojem je suživot oduvijek bio osnova življenja i postojanja“,
smatra Mićanović.

Tuzlansku kolonu treba promatrati istim očima kroz jednu istinu i nadam se da za obilježavanje 15. svibnja dolaze neka bolja i drugačija vremena za obje strane, kaže Selim Bešlagić ratni načelnik Tuzle.

„Ja se nadam da dolaze bolja vremena u kojim će obje strane imati jednu istinu, istinu koju će utvrditi pravosudne institucije ove zemlje. Samo istina koju će sud utvrditi će nam dati pravi odgovor na pitanje koje postavljamo zadnje dvije decenije. Ako je Tužiteljstvo BiH, Sud u Londonu i pravosuđe u Haagu rekao da mi nismo krivi, onda neko mora biti odgovoran za stradanje vojnika. Mi mislimo da je to Mile Dubajić i mi smo preko Fondacije Istina pravda pomirenje poslali dokazne materijale Tužiteljstvu BiH“,
ističe Bešlagić.

Obilježavanje 15. svibnja nakon Tuzle nastavljeno je u Bijeljini gdje je održan vjerski pomen.
XS
SM
MD
LG