Dostupni linkovi

Po 300 eura građanima Crne Gore sa javne liste 'kovid izolovanih'


Odluku o objavljivanju spiska lica u samoizolaciji je donijelo bivše Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (ilustrativna fotografija)

Vlada Crne Gore je dala saglasnost da se isplati po 300 eura kao naknada štete građanima čija su se imena našla na spisku osoba u samoizolaciji zbog korona virusa, objavljenog marta prošle godine.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore je zadužen da zaključi poravnanje sa 2.720 lica u iznosu od po 300 eura na ime naknade zbog povrede prava ličnosti objavljivanjem ličnih podataka, saopštila je Vlada pred ponoć 23. decembra.

Odluku o objavljivanju spiska lica u samoizolaciji je donijelo bivše Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) u vrijeme proglašenja epidemije korona virusa u Crnoj Gori, koje je formirala bivša vlast Demokratske partije socijalista.

Iz NKT-a su tada kazali da je objavljivanje spiska bilo u funkciji poštovanju epidemijskih mjera i zaštiti javnog zdralja. Nakon smjene vlasti avgusta prošle godine rasformiran je i NKT.

Iz civilnog sektora su tad osudili tu odluku, uz ocjenu da se njom krši pravo na privatnost.

Više stotina građana sa spiska je najavilo tužbu nakon što je Ustavni sud utvrdio da je Vlada povrijedila pravo zaštite na privatnost i ličnih podataka, kao i pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života.

U dva slučaja donesene su presude, jedna je je pravosnažna sa iznosom od 200 eura, a druga je prvostepena s iznosom od 500 eura.

Pravosnažnom presudom početkom novembra je sud utvrdio da je država prekršila pravo na privatnost Bjelopoljcu Ž.B, te da je obavezna da mu isplati 200 eura, kao i 650 eura za troškove postupka njegovim advokatima.

Ukoliko Zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa Crne Gore zaključi poravnanje sa građanima o naknadi štete, iz državnog budžeta bi se za ove namjene ukupno isplatilo 816.000 eura, a najmanje isti iznos bi trebao i za sudske troškove, navodi se u odluci Vlade.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG