Dostupni linkovi

Obeležena godišnjica deportacije subotičkih Jevreja


Komemoracija u Subotici
Komemoracija u Subotici

Na današnji dan (16. jun), pre 71 godinu oko četiri hiljade Jevreja iz Subotice i okolnih naselja deportovano je u koncentracione logore Aušvic i Štrashof, odakle se najveći broj nakon rata nikada nije vratio. Jevrejska opština u Subotici i gradska uprava svake godine obeležavaju ovaj dan komemoracijom i polaganjem venaca na spomenik nastradalima ispred Sinagoge.

Kao i svake godine, na komemoraciji u Sinagogi pročitane su reči jednog od preživelih logoraša. Ovog puta kroz glumca srpske drame Milana Vejnovića o svom iskustvu holokausta progovorio je Jaša Almuli, autor dela „Ostali su živi“.

„Krajem maja 1945. godine, kada sam se vratio u Jugoslaviju, doživeo sam najteži trenutak u svom životu, o kojem mi je veoma teško da govorim. U Novom Sadu našao sam se sa sestrom. Prazna kuća, prazan stan. Sestra i ja smo seli na pod, uhvatili smo se za ruke i plakali. Nikoga nije bilo. Za dva meseca shvatili smo – nikoga više ne možemo da očekujemo...“

Po povratku iz logora, polovina preživelih se iz Jugoslavije iselila u novoformiranu državu Izrael, kaže Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske zajednice u Subotici.

„Nekada cvetajuća jevrejska zajednica, sa oko šest hiljada članova, već 1948-49. godine spala je na oko dvesto članova. I danas nas ima otprilike toliko, između dvesto i 250 članova.“

A svaka komemoracija nastradalima nosi istu poruku, kaže Sabadoš.

„Poruka je u stvari opomena. Opomena da nešto nešto što se meni danas dešava može da se desi sutra i tebi, bez obzira što misliš da si zaštićen bilo čime. Dovoljno je samo da se uperi prst prema nekome, i mašinerija malo pomalo počinje da radi. Mašinaerija nacizma i fašizma, koja je prisutna i u današnje vreme, ali u nekim drugačijim oblicima. Naša je obaveza da to prepoznamo čim se pojavi“, kaže Sabadoš.

I rabin Isak Asiel navodi da je svet nikada ne sme zaboraviti jevrejsko iskustvo Drugog svetskog rata.

„Sećanje na odvođenje subotičkih Jevreja nosi jednu posebnu, posebnu zbog okolnosti u kojiam se to odvijalo. U to vreme je, naime, Drugi svetski rat već jenjavao, tenkovi su mirovali, ali su vozovi i dalje odvozili Jevreje u logore. Razlog je u tome što je to bio rat protiv Jevreja, koji su bili označeni kao metafizičko zlo čovečanstva. To nikada ne smemo zaboraviti“, rekao je rabin Asiel.

Povodom ovog datuma, u Gradskoj kući u Subotici održana je konferencija pod nazivom "Poruke prošlosti – židovska sjećanja", a u povodom predsedavanja Mađarske Međunarodnim savezom za sećanje na holokaust.

XS
SM
MD
LG