Dostupni linkovi

Obeležena desetogodišnjica ubistva gardista u Topčideru


Mesto stradanja gardista na Topčideru

Polaganjem venaca ispred ulaza u vojni objekat "Karaš" u Topčideru, u nedelju je obeležena desetogodišnjica ubistva gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića.

Otac ubijenog Dragana, Janko Jakovljević rekao je da porodice ubijenih vojnika punih deset godina vode borbu za istinu o onome što se desilo u objektu "Karaš" ali da im nadlezne institucije ne pomazu u tim nastojanjima. "Vlast malo misli o nama a godine čine svoje. Pitanje je da li ćemo doživeti da se slučaj razjasni pošto su i privatne tužbe koje smo podneli protiv bivšeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića, zastarele", kazao je Jakovljević.

Prema rečima pravnog zastupnika porodica Jakovljević i Milovanović, Predraga Savića, "nijedna istraga u Srbiji nije vođena traljavije i lošije od ove".

Roditelji ubijenih gardista sa advokatima
Roditelji ubijenih gardista sa advokatima

"Gardisti su ubijeni na samo nekoliko metara od tajnog ulaza u objekat 'Karaš'. Taj ulaz je otkriven 2009. godine a do tada se vodio kao trafo-stanica. Poslednje reči ubijenog Dražena potvrđuju da su ubice izašle iz tog ulaza. Mi do sada nismo spominjali njegovo postojanje zbog pretnje krivičnog progona", kazao je Savić.

On je najavio da će od nadležnih sudskih institucija zahtevati da donesu naredbu o saslušanju zaposlenih u objektu "Karaš" koji su radili na njegovom održavanju.

"Da bi došli do istine, potrebno je da ti ljudi prekinu zavet ćutanja na koji ih možda obavezuje čuvanje vojne tajne", rekao je Savić.

Advokat porodica stradalih gardista Olgica Batić ocenila je da niko od najviših državnih funkcionera tokom prethodnih deset godina nije bio zainteresovan da se utvrdi istina o smrti vojnika u Topčideru.

"Prošle godine su roditelji ubijenih gardista uputili apel tadašnjem prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću i ministru pravde Nikoli Selakovića da ih prime ali to se do danas nije dogodilo. Niko od državnih funkcionera ne primećuje te ljude, kao da postoji selektivnost pravde", kazala je Batić.

Ona je dodala da će tražiti dodatno saslušanje visokih oficira koje je u svom iskazu pred holandskim istražnim sudijom o slučaju "Topčider", spomenuo haški optuženik Ratko Mladić.

"Mladić je negirao da je bio u objektu 'Karaš' ali je spomenuo imena nekih visokih vojnih funkcionera koji su se u trenutku pogibije gardista, nalazili u tom objektu. Još je rano da javno obelodanimo ta imena ali ćemo zahtevati da oni budu saslušani", rekla je Batić.

Zajović: "Srbija sigurna kuća za ubice gardista"

Pored članova porodica, obeležavanju desetogodišnjice ubistva gardista u Topčideru, prisustvovale su i aktivistkinje "Žena u crnom" koje su nosile transparent na kome je pisalo "Nikad nećemo zaboraviti zločin u Topčideru".

Aktivistkinja “Žena u crnom” Staša Zajović izjavila je da je „Srbija sigurna kuća za one koji su skrivali Ratka Mladića i ubice dvojice vojnika“.

Staša Zajović
Staša Zajović

"Ovo je dokaz beščašća vojske i čitave države koja se oglušila o vapaje i zahteve porodica ubijenih vojnika i svih ostalih koji se bore za istinu o onome što se dogodilo u kasarni u Topčideru 2004. godine", rekla je Zajović.

Selaković: Kad - tad do ubica gardista

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da veruje da će ruka pravde kad - tad stići one koji su ubili dvojicu gardista iako, kako dodaje, nema novih detalja u toj istrazi.

Selaković se nada da će činjenice iz tog perioda isplivati na površinu i da će pravda na kraju potvrditi svoj smisao kao u slučaju Slavka Ćuruvije, čije je ubistvo rasvetljeno posle 15 godina.

“Kada se hoće mislim da može dosta toga da se učini, a u suprotnom mislim da bismo potvrdili da postoji savršen zločin. Ali ja ne mislim da savršeni zločin postoji i uveren sam da će ruka pravde kad-tad stići one koji su naložili i izvršili ubistvo gardista“, rekao je Selaković.

Pripadnici Gardijske brigade Vojske Srbije i Crne Gore Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević ubijeni su 5. oktobra 2004. godine, dok su bili na straži u blizini podzemnog objekta "Karaš" u Topčideru.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG