Dostupni linkovi

Obama: Veze između SAD i Irske ne mogu biti snažnije


Barack Obama prilikom sastanka sa predsjednicom Irske u Dublinu, 23. maj 2011.
Barack Obama prilikom sastanka sa predsjednicom Irske u Dublinu, 23. maj 2011.
Američki predsjednik Barack Obama jednotjedni posjet Evropi započeo je u irskoj prijestolnici Dublinu, kao šesti američki predsjednik koji posjećuje ovu državu.

On je pred 30.000 oduševljenih građana u College Greenu u središtu Dublina održao govor u kojemu je naglasio snažne veze i "vječno prijateljstvo" Amerike i Irske.

"Ovdje sam kako bismo pronašli apostrof koji smo izgubili putem", našalio se američki predsjednik, čiji je 20-minutni govor često prekidan burnim pljeskom, ovacijama i smijehom.

Kazao je kako nikad jedan tako mali narod nije nadahnuo toliko toga u drugom narodu.

"Irska je krv prolivena na našim ratištima... irski znoj gradio je naše gradove... uvijek je bilo malo zelenoga iza crvene, bijele i plave (zastava SAD-a)", rekao je Obama.

Govoreći o gospodarskoj krizi kroz koju prolazi Irska, Obama je rekao da se Irska i prije suočavala s iskušenjima koje je podnijela i prevladala.

"Mi smo ljudi, i Irci i Amerikanci, koji nikada ne prestaju zamišljati svjetliju budućnost... znam da će Irska uspjeti", ohrabrio je američki predsjednik svoje domaćine.

Predsjednik SAD je prije govora u Dublinu uspio posjetiti i gradić Moneygall, gdje je živio njegovog pradjeda pradjed s majčine strane.

Barack Obama pije Guinness pivo u pabu in Moneygallu
Obama u Evropi ima za cilj ojačati veze s prekoatlantskim partnerima i dobiti podršku za politiku na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi o čemu je govorio prošli tjedan.

Prvi bračni par SAD, Barack i Michele Obama dočekani su u Moneygallu s velikim odušljevljenjem gotovo 300 stanovnika tog mjestašca.

Rukovanje, fotografiranje, izmjena pokoje riječi. Sve je to viđeno kada Barack Obama stigne među obične ljude. Iako okružen svojim tjelohraniteljima, američki predsjednik i njegova supruga su nastojali biti što bliže građanima.

Posjetili su kuću odakle je Obamin daleki rođak krenuo za Ameriku. Ušao je u lokalni pub, pa i popio čašu Ginisa.

(Video CNN: Barack i Michele Obama u posjeti Moneygallu)


Potraga za irskim korijenima, tek je dio Obamimog službenog posjeta Irskoj u središtu kojeg su ekonomski i politički odnosi. Naime, čak 37 milijuna Amerikanaca vuče porijeklo iz ove male evropske zemlje.

"Prijateljstvo i veze između SAD i Irske ne mogu biti snažnije. To nije samo pitanje starteških ineteresa, ili vanjske politike. Sjedinjene američke države su krvno povezane sa Irskom", kazao je on.

Obama je govorio o i o ulozi Irske u međunarodnim odnosima.

„Irska je nadišla svoju veličinu. Mala zemlja, koja je angažirana na brojim svjetskim temama - od osiguranja mira do obuke snaga u Afganistanu, osiguranja hrane, do dizanja glasa za ljudska prava – sve to i te kako utječe na sliku svijeta u kojem živimo", pobrojao je američki predsjednik.

Istaknuo je značaj mirovnog sporazuma između Velike Britanije i Sjeverne Irske kojim je 1998., okonačno višedesetljeća duge sukobe pro-britanskih i pro-irskih nacionalističkih grupa.

"Želim izraziti irskom narodu koliko smo bili oduševljeni mirom u Sjevernoj Irskoj, jer to govori da je mir moguć i da ljudi koji su se godinama sukobljavali mogu izgraditi drugačije odnose", poručio je Obama.

Nakon Irske, Obama putuje u London, gdje će se, među ostalim, obratiti i Britanskom parlamentu. Prema najavama iz Bijele kuće osnovica njegova govora biće isticanje tradicionalnih američko-britanskih odnosa i prijateljstva.

Sastanak sa saveznicima

Dvije će noći Barack i Michelle biti gosti Buckinghamske palate. Ugostoće ih britanska kraljica Elisabetha II.

Iz Londona američki predsjednički par putuje u Deauville, u Francuskoj na sastanak Grupe 8 koju čine SAD, Francuska, Britanija, Japan, Italija, Njemačka, Kanada i Rusija.

Dvije su teme na dnevnom redu ovog skupa koji se održava 26. i 27. maja: globalna ekonomska pitanja i rasprava o vojnoj akciji NATO-a u Libiji i američkim planovima da ove godine povuku trupe iz Afganistana.

Osim toga, Obama će kod saveznika insistirati da se na Bliskom istoku i sjevernoj Africi potpomognu demokratski procesi nakon revolucija u Tunisu i Egiptu.

Predsjednici Barack Obama (u centru), Dmitrij Medvjedev (lijevo) i Nikolas Sarkozy na sastanku u Portugalu, Lisabon, 20. novembar 2010.
"Zahtijevali smo od Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda da na samitu G8 predstave plan o tome što je potrebno uraditi da bi se Tunis i Egipat ekonomski stabilizirali i modernizirali. Zajedno im moramo pomoći da se oporave od poremećaja izazvanih demokratskim prevratima i moramo podržati vladu koja će biti izabvrana krajem godine", kaže Obama.

Na marginama samita G8, Obama će imati bilateralne sastanke s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevim, francuskim Nicolas Sarkozy i japanskim premijerom Naoto Kanom.

27.maja, Obama odlazi u Poljsku, gdje će se sastati s predsjednikom Bronislaw Komorowski i premijer Donald Tusk.

Na stolu su bilateralni odnosi, NATO pakt, evropska sigurnost i ekonomska saradnja. Varšava je ključni američki saveznik u istočnoj i srednjoj Evropi.
XS
SM
MD
LG