Dostupni linkovi

Obama i Romni spremni za drugi "okršaj", Klinton preuzela odgovornost za Bengazi


Barak Obama i Mit Romni tokom prvog TV duela
Barak Obama i Mit Romni tokom prvog TV duela
Predsednik SAD Barak Obama i njegov protivkandidat na predsedničkim izborima republikanac Mit Romni sastaće se u utorak u drugoj od tri televizijske debate. Duel se održava samo tri nedelje uoči izbora 6. novembra.

Obama i Romni će imati 90 minuta na Hofstra univerzitetu u Njujorku, a odgovaraće i na pitanja birača u stilu debate. Pitanja, koja će izabrati moderator, biće fokusirana na domaću i spoljnu politiku. Očekuje se da će debatu pratiti milionska televizijska publika.

Obama, po mnogim ocenama, nije imao uspešan nastup u prvoj debati 4. oktobra.

Nedavne ankete su pokazale da su Obama i Romni u statistički mrtvoj trci.

Džejms Tarber, direktor Centra za kongresne i predsedničke studije na Američkom univerzitetu, kaže da Obama mora da nastupi energično i da povrati intenzitet svoje kampanje.

„Predsednik Obama mora više da izgleda kao agilni kandidat nego kao profesor. On izgleda previše blago, mora da istupi i da ima jasnu strategiju, temu i poruku oko toga šta će uraditi sa pitanjem zaposlenja, a u ovoj debati kada dođe do pitanja iz publike moraće da bude saosećajan i da uputi svoju poruku američkom narodu, ali isto da pokaže razlike između svog stava i Romnijeve pozicije“, ocenjuje Turber.

Obama se poslednja četiri dana pripremao za debatu sa svojim savetnicima na seoskom imanju u državi Virdžinija.

Obamini pomoćnici su najavili da predsednik namerava da ima mnogo snažniji nastup od onog na prvom “sučeljavanju” sa Romnijem.

Na stolu će biti kako strane tako i domaće teme, pa će se sigurno pomenuti napad na konzulat SAD 11. septembra u Bengaziju kada je ubijen američki ambasador u Libiji i još tri Amerikanca.

Romni i drugi republikanski političari su iskoristili incident kao priliku da kritikuju Obaminu administraciju optuživši ih za bezbednosni propust, za nedovoljnu bezbednost izvan granice, i prvobitno skrivanje detalja o napadu.
Hilari Klinton
Hilari Klinton

U međuvremenu je američka ministarka spoljnih poslova Hilari Klinton preuzela odgovornost za bezbednost za američki konzulat u Libiji gde je u napadu ekstremista 11. septembra ubijen ambasador i još tri službenika. Ona je izjavila kako je sigurnost svih američkih diplomatskih misija isključivo njen posao. Govoreći u nekoliko televizijskih intervjua ovih dana Klinton je doslovno izjavila:

"Ja preuzimam odgovornost, jer stojim na čelu Ministarstva spoljnih poslova. Ja sam, u okviru State departmenta odgovorna za više od 60000 ljudi koji svoj posao obavljaju na 275 različitih mesta u svetu. Ni predsednik, ni potpredsednik nisu obavezni znati sve detalje ili odluke koje donose stručnjaci za bezbednost tih punktova".

Ona je dodala kako ni Barak Obama ni potpredsednik SAD Džo Bajden nisu bili uključeni u odluke u vezi sa bezbednošću u Bengaziju, te da ne mogu ni snositi krivicu.

"Nemojmo upasti u neku igru traženja krivca. Ono što svi želimo jeste istražiti do kraja što se desilo i izvući pouke kako bismo u budućnosti zaštitili ljude i sprečili ponavljanje slične tragedije, a naravno i izvesti krivce pred lice pravde", istakla je Klinton.

Početni izveštaji uzroke za napad objasnili su jednom od brojnih spontanih demonstracija u nekoliko muslimanskih zemalja nakon što je prikazan film, proizveden u SAD, u kojem se ismejava prorok Muhamed. Nakon nekoliko dana, Bela kuća je promenila stav, rekavši kako su nova otkrića pokazala da je napad bio nameran i koordiniran.

Inače, Džejms Tarber, direktor Centra za kongresne i predsedničke studije na Američkom univerzitetu, očekuje od Obame da dovede u pitanje neke od Romnijevih tvrdnji – nešto što je predsednik slabo radio tokom prve debate.

“Mislim da će predsednik “podbosti” guvernera Romnija zbog mnogih njegovih izjava sa protekle debate, ali i zbog onih koje je dao tokom kampanje”, kaže on.

Ankete pokazuju da je Romni, državni guverner Masačusetsa, počeo uspešno da ubeđuje deo glasača da je vreme za promene.

Finalna debata između Obame i Romnija biće održana 22. oktobra i u fokusu će imati spoljnu politiku.
XS
SM
MD
LG