Dostupni linkovi

Lideri G8 za hitne mirovne pregovore o Siriji


Lideri G8 na sastanku u Severnoj Irskoj
Lideri G8 na sastanku u Severnoj Irskoj
Lideri osam industrijski najrazvijenjih zemalja G-8 na samitu u Severnoj Irskoj saopštili su u utorak da su ujedinjeni u želji da se pregovara i mirno okonča sirijski građanski rat koji će doneti vladu "s poverenjem naroda".

Domaćin skupa, britanski premijer Dejvid Kameron je rekao da su lideri uspeli da prevaziđu velike razlike. Međutim, još nije određen datum mirovnih razgovora u Ženevi niti je pomenuta uloga sirijskog predsednika Bašara el Asada u budućnosti.

Lideri su u deklaraciji s kraja dvodnevnog samita G8 nastojali da suze jaz između Rusije i zapadnih zemalja o početku mirovnih pregovora u Ženevi koji bi mogli kao ishod imati i Asadov odlazak s vlasti. Rusija je međutim odbila da podrži deklaraciju sa tako otvoreno formulisanim ciljem.

U deklaraciji se navodi da se učesnici mirovnih pregovora moraju složiti da se borci povezani s terorističkom organizacijom Al Kaida moraju proterati iz Sirije.

Prethodno su američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su o sporednim pitanjima Samita G8, koji se održava u Severnoj Irskoj, sa fokusom na krizu u Siriji.

Putin je izjavio da obe zemlje žele da se krvoproliće u Siriji okonča:

"Naravno da se naši stavovi ne podudaraju u potpunosti, ali mi nameravamo da zaustavimo nasilje u Siriji i porast broja žrtava, te da se situacija reši mirnim putem, između ostalog tako što će sukobljene strane sesti za pregovarački sto u Ženevi. Složili smo se da izvršimo pritisak na obe strane da sednu za pregovarački sto."

Obama je ponovio istu poruku, dodavši da Vašington i Moskva žele da obezbede da se u Siriji ne koristi hemijsko oružje:

"Naša stanovišta o problemu u Siriji se razlikuju, ali delimo zajednički interes kada je reč o smanjenju nasilja, obezbedjenju hemijskog oružja kako ono nikada ne bi bilo iskorišćeno niti više proizvodjeno. Želimo da pokušamo da se ovo pitanje reši političkim sredstvima, ukoliko je to moguće, tako da ćemo našim timovima naložiti da nastave da rade na organizovanju sastanaka koji bi sledili nakon prvog sastanka u Ženevi."

Obama je izjavio da su dvojica lidera naložili svojim timovima da rade na organizaciji mirovne konferencije o Siriji koja će biti održana u Ženevi.
Barak Obama i Vladimir Putin
Barak Obama i Vladimir Putin

Zapadne slile kritikovale su Putina zbog njegove podrške sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu tokom dvogodišnjeg ustanka u kojem je ubijeno najmanje 93.000 ljudi. Prošle nedelje, američka administracija je objavila da će vojno pomoći pobunjenike u Siriji.

Kao odgovor na ovaj plan SAD-a, Asad je u ponedeljak izjavio da će Evropa „platiti cenu“ ukoliko pobunjenicima isporuči oružje, rekavši da bi to rezultiralo „izvozom terorizma u Evropu“.

Tokom dvosatnog razgovora, Obama i Putin su takođe razgovarali i o Severnoj Koreji i Iranu.

Obama je izjavio da su Vašington i Moskva optimisti nakon izbora iranskog sveštenika Hasana Rohanija za predsednika.

"Naši razgovori o Severnoj Koreji i Iranu su bili veoma produktivni i složili smo se da se blisko konsultujemo u vezi severno-korejskog pitanja, a kada je reč o Iranu, obojica smo oprezni optimisti. Nadamo se da ćemo nakon ovih izbora moći da nastavimo dijalog u cilju rešavanja nuklearnog programa Irana."

Vašington sumnja da Iran razvija nuklearno oružje, dok Iran ovakve optužbe negira.

Rohani je u ponedeljak obećao više transparentnosti kada je reč o nukleranom programu Irana, ali je izjavio da Teheran neće obustaviti program obogaćivanja uranijuma.
XS
SM
MD
LG