Dostupni linkovi

Sirija i trgovinski sporazum centralne teme sastanka G8


Dejvid Kameron, Herman Van Rompuj, Žoze Manuel Baroso i Barak Obama na konferenciji za novinare u Lok Ernu, 17. jun 2013.
Dejvid Kameron, Herman Van Rompuj, Žoze Manuel Baroso i Barak Obama na konferenciji za novinare u Lok Ernu, 17. jun 2013.
Svetski lideri okupili su se u ponedeljak na dvodnevnom samitu Grupe osam najrazvijenijih zemalja svetau Lok Ernu u Severnoj Irskoj, gde će među glavnim temama biti konflikt u Siriji i transatlantski trgovinski sporazum.

Britanski premijer Dejvid Kameron, američki predsednik Barak Obama, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj održali su uoči prvih sastanaka konferenciju za novinare na kojoj su najavili početak pregovora o slobodnoj trgovini između SAD i EU.

"Među temama o kojima smo razgovarali ovde je promocija rada i zapošaljavanja sa obe strane Atlantika i meni je drago da zajedno sa drugim čelnicima najavimo pregovore o novom trgovinskom sporazumu koji će nam pomoći da to podstaknemo, a to je Partnerstvo u transatlantskoj trgovini i investiranju", izjavio je Obama.

Predsjednik Evropskog Savjeta Herman Van Rompej je ocenio da su Evropa i SAD "kamen temeljac" svetske ekonomije.

"Otvaranje tog prostora za nove prilike za biznise i potrošače jedostavno je logično. Ne samo za naše ekonomije već i za naše trgovinske partnere koji će imati koristi".

Kameron je kazao da bi uspešan dogovor imao veći uticaj nego svi ostali svetski trgovinski dogovori.

"Ovo je nagrada jednom u sto godina i mi smo odlučni da je osvojimo", rekao je Kameron, koji je domaćin dvodnevnog skupa.

Kameron planira i sveopštu razmenu finansijskih informacija između najrazvijenijih zemalja sveta.

Uoči Samita najavio je da će Britanija poslužiti kao primer za uspostavljanje registra koji otkriva ko stoji iza tkz. fantomskih firmi ''koje prikrivaju svoje prave vlasnike", prenela je agencija AP.

O oružju za Siriju

Centralna tema na samitu je rat u Sirji, a britanski premijer je izjavio da Moskva i London mogu da prevaziđu neslaganja o tom konfliktu. On je u nedelju razgovarao sa prvim čovekom Rusije Vladimirom Putinom:

Dejvid Kameron i Vladimir Putin nakon sastanka u Londonu
Dejvid Kameron i Vladimir Putin nakon sastanka u Londonu
"Šta sam zaključio iz našeg razgovara - to je da možemo prevazići naše razlike ukoliko se držimo fundamentalnih ciljeva – da okončamo konflikt, da zaustavimo cepanje Sirije, da omogućimo građanima Sirije da izaberu vladu, te da otpočnu borbu sa i pobede ekstremiste”.

Istovremeno Putin je insistirao na odgovornosti obe strane za sukob koji je do sada odneo više od 90 000 života:

”Vezano za snabdevanja Asadove Vlade oružjem, i u vezi sa tim da ima krv dece i nevinih građana Sirije na rukama, verujem da ne možete poreći da je krv na rukama obeju strana”.

Sirijski predsednik Bašar al Asad upozorio je u ponedeljak da će evropske sile "platiti cenu" ako pošalju naoružanje pobunjenicima koji žele da ga svrgnu sa vlasti.

"Ako Evropljani isporuče oružje, onda će evropsko dvorište postati terorističko i Evropa će zbog toga platiti cenu", rekao je Asad listu "Frankfurter algemajne cajtung".

Sirijski predsednik demantovao je tvrdnje SAD, Velike Britanije i Francuske da su njegove snage upotrebile hemijsko oružje u sukobima u Siriji.

Policija u Severnoj Irskoj je pripravna jer očekuje proteste oko 2.000 učesnika koji će otputovati u Loh Ernu, udaljeno letovalište na obali jezera, gde se Samit održava, mada su izrazili optimizam da će skup proći mirno.

Oko 7.000 policajaca obezbeđuje lidere Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Rusije, SAD-a i Velike Britanije koji dva dana borave u golf odmaralištu na poluostrvu u blizini grada Eniskilen.
XS
SM
MD
LG