Dostupni linkovi

Trump objavio kandidaturu za Bijelu kuću


Donald Trump
Donald Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump objavio je da će se kandidovati ponovo za predsjednika Sjedinjenih Država.

U govoru koji je trajao nešto više od sat vremena i koji je direktno prenosila američka televizija, Tramp je razgovarao sa stotinama pristalica u plesnoj sali ukrašenoj sa nekoliko lustera i obloženoj desetinama američkih zastava.

„Da bih Ameriku ponovo učinio velikom, večeras objavljujem svoju kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Država“, rekao je Tramp masi koja je mahala telefonima, među kojima su bili članovi njegove porodice, donatori i bivši zaposleni.

Ranije tokom dana, pomoćnici su predali papire američkoj saveznoj izbornoj komisiji osnivajući komitet pod nazivom „Donald Džej Tramp za predsednika 2024.“.

Demokrate su zadržale kontrolu nad Senatom, dok rezultati izbora za Zastupnički dom još uvijek nisu poznati, mada se prednost daje Republikanskoj stranci.

"Crveni val" kojem su se republikanci nadali nije se desio, uprkos niskoj podršci koju u javnosti trenutno ima predsjednik Joe Biden. Gnjev birača zbog odluke Vrhovnog suda o ukidanju nacionalnih prava na abortus neutralizira zabrinutost zbog visoke inflacije.

Anketa koju su u Reuters/Ipsosu sproveli prije međuizbora pokazala je da 53 posto Amerikanaca i gotovo svaki četvrti republikanac na Trumpa gleda nepovoljno. Anketa je također pokazala da sličan broj Amerikanaca negativno gleda na Bidena.

Uprkos ovim zabrinutostima, Trump planira pokrenuti kampanju skoro dvije godine prije izbora koji bi trebali biti održani 5. novembra 2024. godine, rekla su dva izvora upoznata sa njegovim planovima.

"Predsjednik Donald J. Trump i njegov tim ciljaju na sve strane i potpuno su fokusirani na spašavanje naše zemlje", rekao je anonimni izvor.

Trump će tražiti nominaciju Republikanske stranke iako se suočava s problemima na nekoliko strana, uključujući krivičnu istragu o uklanjanju povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće, kao i sudski poziv u Kongresu u vezi s njegovom ulogom u napadu njegovih pristalica na zgradu Kongresa 6. januara prošle godine.

Četiri osobe su poginule tog dana, a povrijeđeno je više od stotinu policajaca.

Trump je istrage sa kojima se suočava nazvao politički motiviranim i negira da je počinio krivična djela.

Podzetnik koji je postao političar ustrajava u lažnim tvrdnjama da su izbori 2020. koje je izgubio od Bidena ukradeni.

Trump nastoji da postane tek drugi američki predsjednik u historiji koji je služio neuzastopne mandate, nakon Grovera Clevelanda. Bajden je rekao da namjerava da se ponovo kandiduje za drugi četvorogodišnji mandat mandata, iako tek treba da donese konačnu odluku.

Tokom svog prethodnog mandata Trump je postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG