Dostupni linkovi

NVO za obnovu istrage smrti optuženog za Grubore


Vesna Teršelič, Zoran Pusić i Sandra Benčić na predstavljanju zahtjeva, Zagreb., 02. travanj 2012.
Vesna Teršelič, Zoran Pusić i Sandra Benčić na predstavljanju zahtjeva, Zagreb., 02. travanj 2012.
Hrvatske nevladine organizacije za ljudska prava zatražile su obnovu istrage oko navodnog samoubojstva jednog od trojice bivših policijskih specijalaca optuženih za ratni zločin nad 6 srpskih staraca u selu Grubori nakon akcije „Oluja“ u ljeto 1995. godine.

Suđenje za taj zločin je u tijeku, i oni sumnjaju da je čovjek ubijen kako bi se na njega svalila sva krivica. Aktivisti traže da Državno odvjetništvo obavi nezavisnu istragu, a u slučaju da se njihov zahtjev odbije - obratit će se Europskom sudu za ljudska prava.

Nevladine udruge za ljudska prava upozorile su da postoje ozbiljne indicije kako jedan od trojice osumnjičenika za ratni zločin nad šestero srpskih staraca u selu Grubori u dalmatinskom zaleđu 25. kolovoza 1995., dva tjedna po završetku akcije „Oluja“, nije izvršio samoubojstvo, već da je ubijen kako bi se – pretpostavljaju aktivisti – na njega svalila sva krivica.

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava podsjetio je na to da je protiv trojice nekadašnjih policijskih specijalaca – Franje Drlje, Božidara Krajine i Igora Benete – podignuta optužnica za taj ratni zločin, da su se Drlje i Beneta tada nekamo sakrili, da se Drlje naknadno predao policiji, a da je Beneta pronađen - obješen. Pusić tvrdi da niz indicija otvara mogućnost da istraga nije valjano provedena, da samoubojstvo nije uzrok smrti i da istragu treba ponoviti, pogotovo što je suđenje za zločin u Gruborima upravo u tijeku.

„Svakome od nas je dosta jasno da je najjednostavnije prebaciti svu odgovornost na mrtvaca, i da postoje ozbiljni razlozi da se sumnja u događaj kako ga prikazuje izvještaj MUP-a“, ocjenjuje Pusić.

Moguća intervencija kod Europskog suda

Aktivisti podsjećaju da je nepoznata osoba u više navrata zvala suprugu Igora Benete i uvjeravala je da je sa njim sve u redu i da je na sigurnom, iako je tada već mjesecima bio mrtav, također da je ona dobijala anonimne prijetnje telefonom, kako nije potvrđena priča kako je Beneta na putu prema mjestu gdje je nađen obješen sam kupio uže na kojem je nađen, kako je punih 5 mjeseci trebalo da se identificira njegovo tijelo, kao i da u internoj kontroli istrage nije ispitan čovjek koji je po ocjeni aktivista krunski svjedok u slučaju – naime osoba koja je vozila Igora Benetu na navodni sastanak nakon kojeg više nije viđen živ.
Do današnjeg dana u Hrvatskoj nema nijedne pravomoćne presude zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u tijeku ili nakon akcije „Oluja“, navodi voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič.


Iako je policija obavila internu kontrolu istrage i ponovila kako se radi o samoubojstvu, aktivisti tvrde da je izjava minista unutarnjih poslova Ranka Ostojića –– da je potvrđeno da se radi o samoubojstvu i da je slučaj zaključen - ishitrena. Voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič podržala je zahtjev za ponavljanjem istrage i upozorila na važnost suočavanja s prošlošću i procesuiranja ratnih zločina.

„Do današnjeg dana u Hrvatskoj nema nijedne pravomoćne presude zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u tijeku ili nakon vojno-redarstvene akcije „Oluja“", navela je ona.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije najavila je što će napraviti ako hrvatski organi ne obnove istragu.

„Ukoliko se to ne dogodi, dakle ukoliko uskoro Državno odvjetništvo i/ili policija ne najave provedbu takve vrste istrage, u tom slučaju bit ćemo primorani tražiti intervenciju Europskog suda za ljudska prava, a provjerit ćemo i mogućnost da Europski sud za ljudska prava – čak ako i ne ispunjavamo vremenske uvjete kada se može aplicirati – primijeni takozvane privremene mjere“, kaže Benčić.
XS
SM
MD
LG