Dostupni linkovi

NVO: Skupština Srbije da usvoji Deklaraciju o genocidu u Srebrenici


Memorijalni centar u Potočarima
Memorijalni centar u Potočarima

Nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i Kuća ljudskih prava, pozvali su poslanike novog saziva Skupštine Srbije da se odrede prema genocidu u Srebrenici, te da odaju počast žrtvama.

Svi poslanici Skupštine Srbije, ovih dana su dobili pismo od organizacija civilnog društva, u kome ih pozivaju da 11. jula uveče dođu ispred zgrade u kojoj rade, Narodne skupštine, gde će biti održana komemoracija žrtvama Srebrenice.

Pozvani su i da tog dana i sami održe komemorativnu sednicu koja će početi minutom ćutanja u znak sećanja na više od 8.000 ubijenih, te da usvoje Deklaraciju kojom će osuditi genocid u Srebrenici na način na koji je to urađeno Rezolucijom Evropskog parlamenta.

„Izuzetno je važno da se Parlament Srbije, kao najviše predstavničko telo, izjasni o genocidu u Srebrenici“, kaže Anita Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

„Više nego ikada je važno da se odredi šta su to vrednosti Srbije. Gde Srbija želi da ide, kakva je to budućnost i da se, zapravo, odredimo prema toj regionalnoj politici pomirenja, gde deluje da je Srbija lider, ali je zapravo sa svakim korakom napred, napravila dva koraka unazad“, dodaje Mitić.

Poziv je upućen, kaže Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo, iako ne gaje prevelike nade da će na njega biti pozitivno odgovoreno.

„Kakva je situacija u tom Parlamentu verovatno najbolje oslikava činjenica da je na konstitutivnoj sednici jedan visoki funkcioner vladajuće stranke, prigovorio jednoj narodnoj poslanici zašto je srebrenički zločin nazvala genocidom. Zapravo, spočitava joj manjak patriotizma“

Sa konferencije za novinare
Sa konferencije za novinare

Do sada su se, od parlamentarnih stranaka, o ovom, pre svega moralnom pitanju, jasno odredili samo Liga socijaldemokrata vojvodine i Srpska radikalna stranka, doduše sa potpuno različitih pozicija. Lider LSV-a Nenad Čanak, saopštio je da podržava inicijativu.

"Očekujemo da će ovu inicijativu prihvatiti i podržati sve poslaničke grupe u Skupštini Srbije i odati dužnu počast nastradalima u Srebrenici 1995. godine", naveo je u saopštenju Čanak čija je partija na izborima bila u koaliciji sa Liberalno demokratskom partijom Čedomira Jovanovića i Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića.

Iz izjave poslanika i potpredsednika Šešeljeve Srpske radikalne stranke Zorana Krasića, jasan je stav te partije, inače treće po snazi u Parlamentu. „Svake godine su pravili taj performans, uvek neko pravi taj performans... Trebalo bi da se odmore malo“

U najvećoj poslaničkoj grupi, vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci iz čijih redova dolazi i predsednica Parlamenta i od koje, pre svega, zavisi i da li će se inicijativa nevladinih organizacija uopšte i naći pred poslanicima, za sada se ne izjašnjavaju. Razgovarali smo sa poslanikom Veroljubom Arsićem, koji je i potpredsednik Narodne skupštine.

Kratko nam je rekao: „To morate da pitate predsednika poslaničke grupe. Ne mogu ja da pričam u njegovo ime.“

Predsednik poslaničke grupe, Aleksandar Martinović, danas je bio na sastancima, a o inicijativi se nije oglasila ni Socijalistička partija Srbije, druga po broju mandata.

Međutim, ako je pitanje Srebrenice i danas test za nekadašnje partije Miloševićevog režima, u najmanju ruku čudi što jasan stav nemaju ni stranke takozvanog demokratskog bloka.

U novoj parlamentarnoj grupi, pokretu Dosta je bilo, tek će se odlučivati, kaže za RSE njihov poslanik Dušan Pavlović.

„Naravno da ćemo razmotriti, kao i sve ostalo što treba da dođe na dnevni red Skupštine. Saopštićemo javno stav kada se budemo dogovorili“, rekao je Pavlović

I poslanica Demokratske stranke, Nataša Vučković, kaže da će o inicijativi razgovarati unutar poslaničke grupe. „Razmatraćemo to verovatno iduće nedelje, pa ćemo se oko toga i dogovoriti. Na kraju krajeva, vi znate da je DS inicirala i Deklaraciju o Srebrenici dok je bila u većini u Parlamentu i da je to njen stav“.

Poslanica DS-a govori o Deklaraciji o osudi zločina u Srebrenici, usvojenoj u martu 2010. godine. U njenom tekstu je osuđen zločin, ali bez pominjanja termina genocid.

Za tadašnju Deklaraciju nisu glasali poslanici Demokratske stranke Srbije. Predsednica te partije, Sanda Rašković Ivić, sada, nakon povratka DSS-a u Parlament, u koji su ušli u koaliciji sa Dverima, o novoj inicijativi nam je rekla da se „DSS zalaže da bude minut ćutanja, ali za sve žrtve.“

Ovakav stav partija, ne iznenađuje Jovanu Spremo iz Komiteta pravnika za ljudska prava. „Mi zapravo već godinama imamo taj nejasan politički stav gde se sve kreće jedan korak napred, dva nazad, gde se stvari nazivaju potpuno drugačijim imenom od onih kakve jesu.“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u Memorijalnom centru Potočari
Premijer Srbije Aleksandar Vučić u Memorijalnom centru Potočari

Podsetimo da je policija prošle godine zabranila komemorativnu akciju za žrtve Srebrenice, nazvanu "Sedam hiljada", sa objašnjenjem da državne institucije ne mogu da osiguraju bezbednost učesnika skupa.

Istovremeno, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić, dobila je prekršajnu prijavu jer je na svom privatnom fejsbuk profilu pozivala građane i građanke da u noći uoči 11. jula 2015. godine, dođu ispred zgrade Predsedništva i paljenjem sveća odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG