Dostupni linkovi

NVO interesuje tretman Marovića u pritvoru


Svetozar Marović, 2011.

Interes medija i javnosti za krivični postupak protiv visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića ne jenjava.

O uslovima njegovog biravka u pritvoru interesuju se i domaće institucije za ljudska prava, ali i inostrane organizacije.

Kao je objavila podgorička "Pobjeda" nekoliko nevladinih organizacija iz Finske, Švedske i Norveške zatražilo je da im vijeće Višeg suda u Podgorici odobri posjetu visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista Svetozaru Maroviću u pritvorskoj jedinici spuškog zatvora.

Međunarodne nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima, žele da se upoznaju sa slučajem Svetozara Marovića i uslovima u kojima on boravi u pritvoru u Spužu.

Prema pisanju "Pobjede" radi se o nevladinim organizacijama iz Finske, Švedske i Norveške, koje su zvanično zatražile od Višeg suda da im odobri posjetu Maroviću.

Tokom dana uputili smo Višem sudu u Podgorici pitanje, da li je tačna navedena informacija, te da li će Viši sud odobriti ovu posjetu, odnosno da li ovakve posjete zahtjevaju posebne dozvole.

U odgovoru iz Višeg suda nije ni potvrđeno ni demantovano da postoji zahtjev inostranih nevladinih organizacija za posjetu Maroviću.

Iz Višeg suda nam je odgovoreno da ne mogu dostavljati podatke o tome ko posjećuje pritvorena lica, jer bi time kršili njihovo pravo na privatnost zagarantovano Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Marovićev branilac advokat, Zdravko Begović, nam je saopštio da za sada nema informaciju o posjeti iz inostranstva.

Zdravko Begović
Zdravko Begović

"Informaciju o tome da su izrazili želju da ga posjete u istražnom zatvoru predstavnici NVO iz inostranstva prvi put sada čujem. Moguće je da postoji jedno takvo interesovanje. Prije nego što bi izvršili jednu takvu posjetu, oni bi morali dobiti odobrenje ili dozvolu od predsjednika Višeg suda koji koordinira i kontroliše rad istražnog zatvora u Spužu", kaže Begović, te dodaje:

"Pretpostavljam da neće biti nikakvih problema u vezi takvih posjeta. Suština takvih posjeta, mogu da naslutim, je vjerovatno tretman zatvorske uprave i uslovi u kojima moj branjenik boravi. Ja očekujem da će Svetozar Marović, kao uostalom i za sve druge stvari, dati informaciju kakva zaista jeste, jer je on i u komunikaciji sa mnom tvrdio da je odnos vrlo korektan, da su uslovi u granicama mogućeg i da on objektivno nema nikakvih primjedbi."

Begović nam je kazao da je Marović već razgovarao o uslovima u pritvoru sa predstavnicima ombudsmana.

"U posjeti Svetozaru Maroviću koju sam obavio prekjuče, dobio sam od njega informaciju da su mu u posjeti bili predstavnici Zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Da su imali otvoreni razgovor sa njim u pogledu uslova njegovog boravka u istražnom zatvoru. Iz tih komunikacija sa njim saznao sam da su uslovi u njegovoj prostoriji relativno korektni. Uostalom, kao što sam i negdje ranije rekao, kao i svakom drugom pritvoreniku pridaje se jednaka pažnja. Nije bilo nikakvih posebnih primjedbi na odnos prema njemu niti na uslove prostorije u kojoj se nalazi", ističe Zdravko Begović.

Podsjetimo, Marović je osumnjičen da je bio na čelu grupe koja je posljednjih nekoliko godina organizovano oštetila budžet Buve za oko 11,5 miliona eura.

Osim Marovića u pritvoru je dio članova njegove porodice, bivši opštinski funkcioneri i direktori privatnih preduzeća protiv kojih se vodi objedinjeni postupak za tri afere. Oni se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na štetu javnog interesa.

Jedan od aspekata za koji je javnost zainteresovana u ovom slučaju je i politički, odnosno kako će se to odraziti na partiju čiji je Marović jedan od najviših funkiconera. To su redovna pitanja upućena drugim liderima Demokratske partije socijalista.

Duško Marković
Duško Marković

"Niko nije došao u DPS, niti mu jerečeno da dolaskom u DPS može da ne poštuje zakon. Znači, ako ja sjutra ne poštujem zakon i ogriješim se o zakon moja pozicija zamjenika predsjednika DPS-a me ne može zaštititi. To Specijalnog tužioca ili nekog drugog državnog tužioca ne interesuje", kaže o o individualnoj odgovornosti u stranci Duško Marković, zamjenik predsjednika DPS-a.

S druge strane, predsjednik DPS-a Milo Đukanović je na otvorenoj sjednici Vlade saopštio da se redovno sastajao sa Marovićem, pa tako i prije Marovićevog hašenja.

"Tačna je informacija da sam se sreo i da sam se redovno sretao sa Svetozarom Marovićem jer je u pitanju jedan od mojih najbližih političkih saradnika. Sve kada bih želio da tajim karakter našeg odnosa ne bih mogao i ponavljam vam, nipošto ni ne želim", rekao je Đukanović.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG