Dostupni linkovi

Implikacije Marovićevog hapšenja na rejting DPS-a


Svetozar Marović stiže na saslušanju u Tužilaštvo u aprilu 2014. godine
Svetozar Marović stiže na saslušanju u Tužilaštvo u aprilu 2014. godine

Kakve posljedice hapšenje Svetozara Marovića, predsjednika političkog savjeta DPS-a, može imati na tu vladajuću stranku u kojoj je Marović već četvrt vijeka bio jedan od glavnih ideologa i izbornih stratega.

Na udaru su se prvo našli lokalni funkcioneri DPS-a. Tužilačka istraga pokrenuta je protiv bivših gradonačelnika Budve i Bara.

U toku je suđenje bivšem poslaniku DPS-a Đorđu Pinjatiću, a nedavno je zbog zloupotrebe službenog položaja osuđen i bivši predsjednik opštine Nikšić Nebojša Radojičić.

Nakon sve glasnijih zahtjeva da se pravosuđe mora obračunati sa krupnim ribama, tužilaštvo je pokucalo i na vrata Svetozara Marovića, čiji je dobar dio familije već pod istragom.

Na pitanje kako će se ta epidemija afera u vladajućoj partiji, krunisana postupkom protiv jednog od njenih glavnih ideologa odraziti na imidž i rejting stranke politički direktor DPS-a, Tarzan Milošević je u četvrtak uveče ovako odgovorio u intervjuu za TV Vijesti:

"Mogu realno da kažem da to nije prijatno. Sve je to stvar individualne odgovornosti, pojedinca i ljudi koji rade taj posao. Oni su u ime stranke na tim funkcijama, ili partijskim ili profesionalnim, na nivou države i opština. I oni su odgovorni za vršenje kvalitetnih poslova. Ne može stranka da stoji iza bilo kog pojedinca, ako je uradio nešto što nije u skladu sa zakonom i Ustavom ove države."

U Pozitivnoj Crnoj Gori smatraju da je neophodno posmatrati širi kontekst i da se hapšenjem Marovića šalje poruka da niko nije iznad države i da institucije sistema moraju raditi svoj posao.

"Da li će ta poruka imati imlikacije na bilo koju partiju, uključujući i najmanju i najveću, to je sada manje važno. Najbitnije je da svako ko je optužen za bilo koje krivično djelo mora biti dostupan u svakom trenutku organima pravde", navodi Srđan Perić, član Pozitivne Crne Gore.

Istraživač javnog mnjenja Miloš Bešić za RSE kaže da je u ovom trenutku teško predvidjeti kako će birači reagovati događaj koji se opisuje kao istorijski potres na crnogorskoj političkoj sceni. On, ipak, smatra da je hapšenjem Marovića poslata jedna poruka dijelu birača i funkcionera DPS-a.

Miloš Bešić
Miloš Bešić

"Ne postoji više sigurnost. DPS je u čitavom prethodnom periodu bio kuća sigurnoati, čitava ta politčka strukutra koja je identifikovana sa državom pružala je zaštitu bez obzira ne neke grijehe koje bi eventualno njihovi funkcioneri napravili. Ovo je poruka, meni se čini,prije svega za njih da te zaštite više nema, a ako te zaštite nema onda je pitanje njihove motivacije i načina na koji bi oni eventualno nastavili da rade svoje partijske poslove tako revnosno, kao što je to ranije bio slučaj. Dakle, mislim da je to najveća nešto što bi eventualno bila najveća opasnost za rejting DPS-a", navodi Bešić.

Sa druge strane Bešić prepoznaje i mogućnost da DPS ovu okolnost pretoči u svoju korist, predstavljajući se kao partija koja je u stanju da očisti svoje redove.

"Ukoliko se proces nastavi to bi moglo u onom dijelu biračkog tijela koje je vrlo kritično orjentisano prema svim praksama koje su se dešavala zadnjih deset, dvadeset godina. Moglo bi da ulije jednu vrstu povjerenja u institucije sistema i, eventualno, dovede do promjene stava prema DPS-u. Meni se ne čini da to može da se desi sa radikalnim protivnicima DPS-a. Ne vjerujem da oni mogu zbog bilo čega da promijene svoj stav. Ali, može da dođe do promjene stava jednog vrlo važnog i osjetljivog dijela biračkog tijela, onog koji ja metaforički zovem meki birači DPS-a", ističe Miloš Bešić, te zaključuje:

"Dakle, birači koji glasaju DPS, ali su kritički orjentisani prema određenim praksama DPS-a naročito kada je riječ o korupciji, kriminalu i sličnim stvarima. Oni su postali vrlo kritični prema DPS-u i bili su vrlo spremni da krenu ka nekim alternativnim strukturama, ali naravno da to ne bude tradicionalna opozicija. Tako da mislim da za njih zaista može doći do povratka povjerenja."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG