Dostupni linkovi

Komisija za poslove EU Bundestaga sa bh. parlamentarcima


Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH bili su domaćini delegaciji Komisije za poslove Evropske unije njemačkog Parlamenta (Bundestaga) koju je predvodio predsjedavajući Komisije, Günter Kirschbaum. Evo šta je rekao bh. parlamentarcima:

„Kako je običaj da se među prijateljima otvoreno razgovara, tako smo kazali i da je put Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU veoma dug, kamenit put na kojem se nađe i poneki veći komad stijene.“


Predsjednik Komisije za evropske poslove njemačkog Parlamenta prenio je i poruku o zatvaranju Ureda visokog predstavnika:

„U njemačkom Parlamentu smo uvjereni da taj mandat treba ukinuti, odnosno da se Ured visokog predstavnika treba zatvoriti prije nego što BiH uđe u proces evropskih integracija.“


Crna Gora i EU: Stupio na snagu SSP

Crna Gora 01. maja 2010. ima status pridruženog člana Evropske unije, pošto je stupio na snagu Sporazum EU i Crne Gore o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).
Gordana Đurović, Foto: Savo Prelević

Ministar za evropske integracije, Gordana Đurović, je ocijenila da će stupanje na snagu SSP-a ubrzati proces evropskih integracija Crne Gore.

Stupanjem na snagu ovog sporazuma, Crna Gora stiče pravo da učestvuje u radu Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, a ne, kao do sada, na sastancima takozvane trojke EU.

Crna Gora će već u junu imati priliku da učestvuje na sastanku tog vijeća. Svih 27 zemalja članica EU je ratifikovalo SSP koji su Crna Gora i EU potpisale u oktobru 2007. godine.

Evropska sedmica u Hrvatskoj

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Hrvatske, i ove godine, deseti put zaredom, od 3. do 10. maja, nizom događaja i aktivnosti u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj, obilježava Evropsku sedmicu, najavljeno je u ovom Ministarstvu.

Državni tajnik za evropske integracije, Andrej Plenković, istakao je da je obilježavanje Evropske sedmice ove godine osobito važno jer su pregovori o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji u završnoj fazi i hrvatska javnost ima pravo biti u potpunosti informisana o svim aspektima tog procesa.

"U ovoj fazi, svaki tjedan treba biti Europski tjedan",
kazao je Plenković.

Podsjetio je da posljednje ankete pokazuju kako bi se, da se sada organizuje referendum o ulasku Hrvatske u EU, odazvalo 76 posto birača, a 56 posto glasalo bi za pristupanje Uniji.

Protiv je trenutačno 40 posto birača, dok je sedam posto još neodlučno.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:
Minić: Brojne su mogućnosti regionalne saradnje
Ukidanja viza će biti, ali sa zakašnjenjem
Huskić: Evropljani neće tolerisati nepoštivanje ljudskih prava

Značajna uloga civilnog društva na putu BiH ka EU

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG