Dostupni linkovi

Huskić: Evropljani neće tolerisati nepoštivanje ljudskih prava


Sanel Huskić, Foto: Midhat Poturović
Sanel Huskić, Foto: Midhat Poturović
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, u četvrtak 29. aprila je, nakon hitne debate o potrebi za ustavnim reformama u BiH radi implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ''Sejdić i Finci protiv BiH'', usvojila Rezoluciju i preporuke, u kojima se vlasti BiH ponovo pozivaju da, bez daljnjeg odlaganja, ozbiljno pristupe izmjenama bh. Ustava.

U ovoj rezoluciji se savjetuje Bosni i Hercegovini da "ne gubi vrijeme i da, i prije opštih izbora u oktobru, pokrene ozbiljan institucionalan proces za sveobuhvatni paket ustavnih amandamana u skladu s obavezama koje nosi članstvo u Vijeću Evrope i uz poštivanje ekspertize i preporuka Venecijanske komisije".

U Rezoluciji stoji i da je Generalna skupština Vijeća Evrope "ozbiljno zabrinuta time što dosadašnje inicijative koje su preduzele vlasti BiH, nisu dale konkretne rezultate". Raspravu je, osim delegacije bh. parlamentaraca u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope koji su se obratili i prigodnim govorima, pratio i predsjednik Asocijacije alumni centra za interdisciplinarne studije – ACIPS, Sanel Huskić, koji za emisiju “Na vratima Evrope“ prenosi utiske.

Činjenica da je sazvana vanredna, nenajavljena Skupština VE govori puno o tome koliko su zabrinuti manjkom progresa po pitanju reformi Ustava kako bi se obezbijedila osnovna ljudska prava i zaštita kategorija „ostalih“.

Huskić:
Činjenica da je sazvana vanredna, nenajavljena Skupština VE govori puno o tome koliko su zabrinuti manjkom progresa po pitanju reformi Ustava kako bi se obezbijedila osnovna ljudska prava i zaštita kategorija „ostalih“. Većina debate i veći dio izvještaja je upravo bio fokusiran na to, na urgentnu neophodnost izmjene Ustava kako bi se ispoštovala presuda Suda za ljudska prava u Strazburu. U toku debate je jasno rečeno da Evropljani neće tolerisati nepoštivanje ljudskih prava.

Sad, samo Vijeće Evrope ima vrlo limitirane mogućnosti da na bilo koji način sankcioniše BiH i oni to ne žele, ali u svakom slučaju oni daju preporuke individualnim vladama o tome šta da urade, tako da je za očekivati da će uskoro, krajem ove godine ili početkom sljedeće, ponovo biti sesija vezana upravo za progres koji je napravljen po ovom pitanju.

Političari ne shvataju ozbiljnost situacije

Ukoliko BiH ne ispuni uvjete, odnosno provede presudu Suda za ljudska prava - biće prvi put da je to urađeno otkako taj Sud radi - i samim tim Evropljani će preduzeti određene mjere kako bi to osigurali. Sad, možemo nagađati šta će to biti. To se neće desiti odmah, ali je moguće da će se desiti početkom sljedeće godine. Ono što oni sada traže je sa urgentno, bez bilo kakvih odlaganja, uđe u administrativnu proceduru adekvatno rješenje, kako bi se zadovoljila presuda.

Naši političari su iskoristili tih par minuta koje su imali, za međusobno optuživanje, za priče o ukidanju OHR-a i slično. Stvarno je bilo pomalo tužno vidjeti ih da se na ovaj način ophode prema ovom evropskom tijelu.

RSE: Tamo su bili i naši političari, članovi delegacije u Evropskom Parlamentu. Šta mislite, koliko oni, ali i ostali predstavnici vlasti, shvataju ozbiljnost izrečenih stavova?

Huskić:
Oni uopšte ne shvataju ozbiljnost situacije. Oni smatraju da Vijeće Evrope nema moć da ih sankcioniše na bilo koji način. A oni ne shvataju samo jednu stvar – da su ljudska prava jedan od osnovnih temelja Evropske unije i Evropljani ne uzimaju baš olako stvari koje se okreću oko ljudskih prava. Njima ljudska prava jednostavno nisu predmet rasprave. O njima se ne raspravlja, ona se poštuju i štite. Naši političari uopšte to nisu shvatili zato što uopšte nisu pričali o tome na koji način će ustvari obezbijediti poštivanje ljudskih prava za kategoriju „ostalih“, već su iskoristili tih par minuta koje su imali, za međusobno optuživanje, za priče o ukidanju OHR-a i slično. Stvarno je bilo pomalo tužno vidjeti ih da se na ovaj način ophode prema ovom evropskom tijelu.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:
Minić: Brojne su mogućnosti regionalne saradnje
Ukidanja viza će biti, ali sa zakašnjenjem
Značajna uloga civilnog društva na putu BiH ka EU
Komisija za poslove EU Bundestaga sa bh. parlamentarcima

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG