Dostupni linkovi

Ahmetović: Napad u Bugojnu ne bi trebao usporiti bezvizni režim


Sadik Ahmetović, Foto: Midhat Poturović
Sadik Ahmetović, Foto: Midhat Poturović
Od 05. do 08. jula 2010. Godine u BiH će boraviti evropski ekspertni tim, koji će procjenjivati uslove za liberalizaciju viznog režima. Između ostalog, biće analiziran postignuti napredak u tri preostala uslova koji se odnose na harmonizaciju krivičnih zakona BiH, uspostavu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i razmjenu podataka između policijskih agencija i tužilaštava, te napredak u izgradnji kapaciteta u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Istovremeno se postavlja pitanje koliko bi napad na policijsku stanicu u Bugojnu, prije sedam dana, mogao ugroziti postignute rezultate u ovoj oblasti.

O tome za RSE govori ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, koji najavljuje i informativnu kampanju Vijeća ministara koja ima za cilj upoznati građane šta podrazumijeva putovanje bez viza u zemlje Evropske unije, kako se ne bi ponovilo iskustvo nekih zemalja s bivšeg jugoslovenskog prostora kada je hiljade građana, nakon ukidanja viza, pogrešno shvatilo da je time za njih otvorena mogućnost zaposlenja i dugotrajnog boravka u zemljama šengenskog sporazuma.

RSE: Gospodine Ahmetoviću, posljednji evropski ekspertni tim koji procjenjuje uslove za liberalizaciju viznog režima trebao bi boraviti u BIH od 5. do 8. jula. Hoće li nedavni događaji u Bugojnu ugroziti ono što je do sada postignuto na liberalizaciji viznog režima?

Ahmetović:
U utorak je i sjednica Vijeća ministara. Iz tog razloga ćemo finalizirati sve tehničke obaveze koje imamo iz ova, uslovno rečeno, preostala tri uslova. U međuvremenu se desio ovaj slučaj u Bugojnu. On je, zasigurno, predmet pozornosti mnogih evropskih zemalja, ali, isto tako, naše policijske strukture su na veoma efikasan način identifikovale one koji su počinili ovaj težak teroristički čin i priveli do sada četiri osobe. Ja se nadam da će razvoj situacije biti u pravcu konačnog rasvjetljavanja ovog događaja. Mislim da i taj razlog efikasnosti Evropska komisija cijeni. Mi smo razgovarali s nekima od predstavnika Evropske komisije koji su bili na sjednici Upravnog odbora za implementaciju mira i mislim da postoje određena uvjeravanja da ovaj slučaj iz Bugojna ne bi trebao usporiti bezvizni režim Bosne i Hercegovine.

RSE: Jeste li se možda u međuvremenu čuli s gospođom Sesilijom Malstrom, komesarskom za unutrašnja pitanja EU, a koja je bila prilično raspoložena prilikom vašeg zadnjeg susreta u Briselu?

Ahmetović: Razgovarali smo s njenim pomoćnikom za ovaj dio Evrope, gospodinom Pjerom Mirelom i dobili njegova uvjeravanja da ovaj slučaj s Bugojnom ne bi trebao ugroziti bezvizni režim. Isto tako, mnogi iz evropskih i drugih centara su pohvalili efikasnost policije u rasvjetljavanju ovog slučaja.

Potrebna reforma sigurnosnog sistema


RSE: Gospodine Ahmetoviću, kakva je trenutna bezbjednosna situacija u BiH nakon ovog događaja u Bugojnu? Puno toga se govori u medijima. Ide se i do toga da biste vi trebali podnijeti ostavku. Dakle, koliko je danas BiH sigurno mjesto za življenje i koliko Bezbjednosna agencija efikasno radi?

Mislim da ćemo bez jedne sveobuhvatne reforme sistema u BiH imati, na određeni način, nepovezan sistem sigurnosti, što sigurno otežava održavanje sigurnosti na nivou koji potreban našim građanima i koji je kompatibilan sa drugim evropskim zemljama.
Ahmetović:
Ako imate na umu da je Bosna i Hercegovina rasparčan sigurnosni sistem, ako imate situaciju u kojoj nigdje ne piše da kantonalni ministar ili komesar obavještava državnog ministra sigurnosti o ovim teškim krivičnim djelima terorizma, ako ministar sigurnosti to može saznati jedino iz medija, ako ne postoji nikakva formalno-pravna zakonska obaveza nižih nivoa da pruže informaciju da bi se napravila neka analiza i da bi se mogli povlačiti pravi potezi, onda zasigurno možemo reći da i nemamo uređeni sigurnosni sistem u našoj zemlji. U hijerarhiji odgovornosti, možda i za ovaj teroristički akt, ima puno onih koji imaju veća ili manja ovlaštenja kada je u pitanju ova oblast. Ne treba niko bježati od odgovornosti koja proizilazi iz svega ovoga. Naravno da treba napraviti analizu, uzeti zakone, odgovornosti, ovlaštenja i sve ono što proizilazi iz svih onih hijerarhija i vidjeti kolika je čija odgovornost i tako je i definirati. Ukoliko će ostavka Sadika Ahmetovića ili bilo koga riješiti problem – a neće – to ne bi trebao biti problem. Ali, mislim da ćemo bez jedne sveobuhvatne reforme sistema u BiH imati, na određeni način, nepovezan sistem sigurnosti, što sigurno otežava održavanje sigurnosti na nivou koji potreban našim građanima i koji je kompatibilan sa drugim evropskim zemljama. Ovo bi trebao biti alarm da ne razmišljamo politički, već na način da nam je potrebna reforma sigurnosnog sistema.

RSE: Znači li to ipak da smo naučili neke lekcije iz ovog nemilog događaja u Bugojnu?

Ahmetović: Pa, oni koji hoće da uče, koji hoće da to objektivno prihvate, koji hoće da to analiziraju, mogu iz ovog izvući pouke i opredijeliti se za izgradnju sistema sigurnosti koji će biti funkcionalniji i bolji. Vjerovatno ima onih koji će ovo gledati kroz političku prizmu koja sigurno ne doprinosi da sistem sigurnosti u našoj zemlji uredimo na pravi način. (Neposredno nakon napada u Bugojnu ministar sigurnosti dao je intervju za RSE, koji možete pročitati OVDJE)

Informativna kampanja o bezviznom režimu


RSE: Vijeće ministara BiH razmatralo je i usvojilo informaciju Ministarstva sigurnosti o pokretanju informativne kampanje za građane BiH u vezi sa nastupajućom liberalizacijom viznog režima. Šta je cilj kampanje i koja je njena poruka?
Bezvizni režim ne znači azil za građane BiH, nego jednu slobodu kretanja, bez ovih redova pred evropskim ambasadama u Sarajevu.

Ahmetović: To je određena pouka koju BiH ima, poslije iskustva koje su imale Srbija i Crna Gora i Makedonija. Dakle, po dobijanju liberalizacije u ove tri zemlje došlo je do problema i odlaska većeg broja ljudi u EU da traže posao, neinformiranih šta znači „liberalizacija viznog režima“. U ovom momentu imamo ovo iskustvo i hoćemo putem informativne kampanje naše građane da upoznamo sa značenjem bezviznog režima.

RSE: Šta to ustvari znači? Kada dobijemo bezvizni režim, koliko dana možemo provesti u nekoj zemlji i šta to znači za one koji bi željeli otići raditi?

Ahmetović: To se ne može pretvoriti u ulazak u autobuse i odlazak u evropske zemlje. To ne znači azil za građane BiH, nego jednu slobodu kretanja, bez ovih redova pred evropskim ambasadama u Sarajevu.

RSE: Koliko dana onda možemo ostati?

Ahmetović: Maksimalno 90 dana, u roku od pola godine i još 90 dana u roku druge polovine godine. Dakle, to je turistički boravak u zemljama Evropske unije koji ne podrazumijeva dobijanje vize.


*****
Mogli bi vas interesovati i ostali prilozi iz programa Na vratima Evrope:
Nepravilne deklaracije i zaštita potrošača
Unija ne okreće glavu od regiona
Krediti na čekanju, BiH plaća penale

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG