Dostupni linkovi

Unija ne okreće glavu od regiona


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Veliku pažnju ovih dana izaziva tvrdnja kako je EU, pod pritiskom Njemačke, pristala da, nakon što otvori vrata Hrvatskoj, zaključa ih za duže vrijeme, barem za desetak godina, sređujući stvari pod vlastitim krovom. Dovoljno je razloga da se povjeruje u istinitost te tvrdnje, složili bi se mnogi.

Slično razmišlja većina novinara – briselskih dopisnika medija iz regiona, dok je naš dopisnik odgovor potražio i na zvaničnim adresama Komisije i Vijeća Evrope.

Zvuči mi ovo kao da mi saopštite kako nikada, barem ne u ovom životu, neću biti zapovjednik interstelarnog broda, o čemu sam sanjao kao dijete - pomalo logično: uz ovu životnu dob i napredak tehnologije, morao bih čekati do svoje 800-te da dođem u priliku da se prijavim na konkurs za takvo radno mjesto. Iz takve perspektive, BiH još i ima šanse da se za života dokopa evropskog članstva, ako to tada još uvijek bude relevantno, naravno.

Ipak, dužnost nalaže da se povodom najave o zatvaranju vrata upita poneko sa evropske strane: da li je to uopšte istina?

Angela Filote - glasnogovornica komesara za proširenje, Stefana Fulea, kaže:

"Nije. Nismo dobili nikakvu naznaku od naših država članica da će tražiti zaustavljanje procesa na godinu ili deset. Samo proširenje određuju reforme u državama kandidatima s jedne, i kapacitet prijema novih članica Unije sa druge strane. Ta dva ključna kriterijuma su uspostavljena 2006. godine od strane svih država članica i, opet, uz podršku svih, imamo osnaženu volju za proširenjem i to je osnova našeg rada,"
rekla je ona.
Moratinos na sastanku u Sarajevu, 2. jun 2010. Foto: Midhat Poturović

Ministar vanjskih poslova Španije i doskorašnji predsjedavajući Vijećem ministara EU, Miguel Ángel Moratinos:

"Nećemo reći: „Neka uđe Hrvatska, a ostali neka ostanu napolju“. Kada uđe Hrvatska, vrata ćemo još više otvoriti prema zapadnom Balkanu. To je odluka iza koje stoji EU,"
kaže Moratinos.

Pravila igre ostaju ista

Šta je onda nejasno? Možda činjenica da su Evropljani, nakon što su se opekli, možda baš o Rumuniju, domovinu Fuleove glasnogovornice, brže-bolje dopisali član 23 Ugovora o pridruženju, onaj koji govori o našoj folklornoj baštini: korupciji, organizovanom kriminalu.

"Pravila igre ostaju ista, ali na nekim poljima smo stroži - primjera radi, novoouspostavljeno poglavlje 23 o neophodnoj reformi pravosudnog sistema - jer smo na dosadašnjem iskustvu shvatili da su takve reforme iznimno teške i zato tražimo od kandidata da sa reformama započnu u ranoj fazi pregovora. Sve ostalo ostaje isto kao što je i bilo,"
rekla je Filote.

Moratinos vjeruje da će, nakon sarajevske konferencije, belgijsko predsjedništvo Unije, Komisija i sve evropske institucije, nastojati da sačuvaju ovakav angažman i da će se nastaviti regionalna saradnja.
Za dojučerašnjeg predsjedavajućeg Vijećem ministara EU, Moratinosa, nakon sarajevske konferencije ništa ne ostaje isto kao što je bilo. Španci su dokazali, sem što ne priznaju Kosovo, da misle na region i, kažu, žele ga vidjeti u Uniji, regionalni lideri da im se ne gadi sjesti zajedno, a Unija da ne okreće glavu od regiona, bar ne potpuno.

"Kada je počelo špansko predsjedništvo bilo je dosta skepticizma zbog našeg stava o Kosovu i vjerovalo se da pod našim predsjedavanjem neće biti previše napretka i inicijativa usmjerenih prema zapadnom Balkanu. Nije na meni da sudim, već na državama regiona, ali podsjećam vas da smo imali uspješan skup u Sarajevu, koji nije samo rezultirao činjenicom da su svi iz regiona sjedili zajedno, da su svi naglašavali opredjeljenje za evropskim integracijama, već i da smo mi, sa evropske strane, podvukli naše opredjeljenje ka proširenju Unije na zapadni Balkan. Vjerujem da će, nakon uspješne sarajevske konferencije, belgijsko predsjedništvo Unije, Komisija i sve evropske institucije, nastojati da sačuvaju ovakav angažman, da će se nastaviti regionalna saradnja i da će, na bilateralnoj osnovi država regiona, svaka za sebe imati svoj plan rada kako bi nastavile sa procesom evropskih integracija,“
kaže Moratinos.

Vijest je, dakle: nije tačno da će vrata, nakon Hrvatske, biti zaključana deset godina i BiH, ukoliko ispunjava kriterije i standarde moderne evropske demokratije, može još ovog mjeseca računati da će biti pozvana u evropsko društvo...

Šta, još nismo spremni? A koliko će nam trebati vremena? Po optimističkoj procjeni - desetak godina?

Šta se može, i to je kraće od čekanja na interstelarno putovanje...

*****
Mogli bi vas interesovati i ostali prilozi iz programa Na vratima Evrope:
Nepravilne deklaracije i zaštita potrošača
Ahmetović: Napad u Bugojnu ne bi trebao usporiti bezvizni režim
Krediti na čekanju, BiH plaća penale

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG