Dostupni linkovi

Evropska škola komunikacije: Orkestar bez granica


Orkestar bez granica (No Borders Orchestra) je jedinstven projekat koji bi trebao okupiti sve profesionalne muzičare s prostora bivše Jugoslavije u stvaranju prvog regionalnog simfonijskog orkestra. Na audicije koje uskoro počinju, moći će konkurisati i studenti muzičkih akademija.

Okupiti vrhunske muzičare iz republika nekadašnje Jugoslavije u jedan sastav, a koji će parirati drugim evropskim orkestrima, namjera je pokretanja Orkestra bez granica.

Da je vizija ove inicijative potpuno jasna svjedoči to što je projekat dobio podršku Evropskog parlamenta i Evropske asocijacije festivala. Dirigent iz Beograda Premil Petrović (38) sa zavidnom međunarodnom karijerom, a koji trenutno živi u Berlinu, umjetnički je direktor Orkestra bez granica.

„Tu inicijativu su preduzeli NGO No Borders Orchestra iz Beograda, Ljiljana Zdravković, direktorka Jugokoncerta, i Dušan Ercegovac, direktor Opera D'Production. Ideja je da se napravi vrhunski regionalni orkestar najviših evropskih standarda. Ono što zapravo nijedna zemlja ne može pojedinačno, ja mislim da mi možemo zajedno, tako da je komunikacija, na neki način, ključna reč za No Borders Orchstra.“

Orkestar bez granica je projekt regionalne i međunarodne saradnje koji afirmiše kulturu zasnovanu na univerzalnim vrijednostima.

Premil Petrović
Premil Petrović
„Mislim da ta energija koju mi imamo, od Slovenije do Makedonije, na tom prostoru je potpuno jedinstvena i mislim da će svežina s kojom ćemo mi da nastupimo u Evropi, na neki način biti jako dobra u ipak nekako rutiniziranom evropskom muzičkom životu. Ceo projekat je zapravo poziv na komunikaciju u regionu kroz simfonijski orkestar kao najbolju školu komunikacije.“

Audicije za prijem muzičara u Orkestar bez granica, ili No Borders Orchestra, biće organizovane u decembru u svim glavnim gradovima država Zapadnog Balkana, pojašnjava Petrović:

„Audicije su od 30. novembra od 19. decembra – to sve može da se vidi na internetu, na našoj web stranici. Počinje se u Beogradu, dva dana, onda ide Novi Sad, Zagreb, Ljubljana, Sarajevo, Skoplje, Podgorica, Priština. Za vaše slušaoce mogu da kažem da nema granica ni u godinama, naša vrata nisu zatvorena ni za neke sjajne studente.“

Sarajevo u centru događaja

Univerzitetski profesor Ognjen Bomoštar vršit će selekciju bh. muzičara za prijem u Orkestar bez granica. A ukoliko budu izabrani, muzičari će biti angažovani po ugorovu sa odgovarajućom profesionalnom agencijom, te biti plaćeni za svoj rad. Glavni bosanskohercegovački partner Orkestra bez granica je direktor međunarodnog festivala Sarajevska zima, Ibrahim Spahić.

„To je začeto kao projekat od kojeg se očekuje da napravi putem saradnje sa Evropskom unijom i sa različitim fondovima za prekograničnu saradnju fondova za oblast kulture i privatnim fondacijama i zainteresiranim velikim muzičkim centrima koji bi željeli da vide i čuju ovakav orkestar. Naravno, prije svega ovih osam centara o kojima govorimo, unutar ex-Jugoslavije, potom Brisel, Berlin i Pariz.“

No Borders Orchestra ima dugoročnu misiju. Svake naredne godine ansambl će nastupati s novim programom na festivalima u regionu, pojašnjava umjetnički direktor Premil Petrović:.

„Ideja je da prve tri godine, 2012., 2013. i 2014., Orkestar bude u ovim našoj, postjugoslovenskoj sferi, a od 2015. Orkestar se otvara za celu Jugoistočnu Evropu.“

Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Tokom 2013. i 2014. godine Sarajevo bi trebalo biti u centru događanja ovog Orkestra.

„2013. mi planiramo da napravimo Posvećenje proleća Stravinskog, u koreografiji sa dvesta dece iz Sarajeva. Za tu priliku, takođe, Zagrebačko bijenale bi trebalo da napravi jedan evropski konkurs za kompoziciju koja bi išla uz Stravinskog. Mi smo već pozvani da tim projektom otvorimo festival u Bazelu. 2014. planiramo da sviramo u Sarajevu Malerovu Drugu simfoniju nakon godišnje konferencije Evropske asocijacije festivala i povodom Sarajeva – prestonice evropske kulture.“

Zamišljen kao most saradnje među umjetnicima regiona i festivalima, Orkestar bez granica je istovremeno usmjeren ka napretku društvene i kulturne svijesti. Ponovo Ibrahim Spahić:

„Mislim da se klasični festivali muzike polako pretvaraju u velike događaje koji također očekuju ispred sebe crveni tepih, kao i filmske zvijezde. Mislim da je vrijeme da se ta klasična muzika reinterpretira na nov način. Ovo je divan pokušaj da se s ljudima iz jedne regije napravi jedan takav izvanredan orkestar.“

Poziv za učešće na audicijama otvoren je do 15. novembra. Za ostale informacije posjetite internet stranicu www.nobordersorchestra.org.

Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
  • 16x9 Image

    Zvjezdan Živković

    Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

XS
SM
MD
LG