Dostupni linkovi

Korak ka usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom u oblasti okoliša


Konferencija za novinare nakon okončanja projekta, Sarajevo, februar 2012.
Konferencija za novinare nakon okončanja projekta, Sarajevo, februar 2012.

U Sarajevu su predstavljeni rezultati dvogodišnjeg projekta pod nazivom "Podrška provedbi Direktive o integrisanom sprječavanju i kontroli zagađenja", što će pomoći da BiH uskladi svoje zakonodavstvo sa evropskim u oblasti industrijskog zagađenja i izdavanja ekoloških dozvola

Projekat u iznosu od 1,200.000 eura finansirala je Evropska unija iz Fonda pretpristupne pomoći. Dobijeni rezultati projekta vrlo su korisni za Bosnu i Hercegovinu zato što je, između ostalog, urađen prvi Plan za provedbu Direktive o industrijskim emisijama.

„Kroz projekat urađeni su formati za dozvole. Javnost će biti obaviještena putem web stranice Ministarstva o svim zagađivačima u Bosni i Hercegovini. U Republici Srpskoj su već napravili nacrt novog zakona o zaštiti
"U RS su već napravili nacrt novog zakona o zaštiti životne sredine, a u Federaciji se rade aktivnosti kako bi se došlo do izmjene zakona o zaštiti okoliša, navodi Nermina Skejović Hurić.
životne sredine, a u Federaciji se rade aktivnosti kako bi se došlo do izmjene zakona o zaštiti okoliša. Ova transpozicija Direktive uključiće izmjene ostalih zakona – o vodama, upravljanju otpadom, zakona o zaštiti zraka itd“, kaže predstavnica Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Nermina Skejović Hurić.

Budući da je legislativa Evropske unije zahtjevna kada je u pitanju oblast zaštite okoliša, ovaj projekat je pomogao Bosni i Hercegovini da prilagodi svoje propise evropskim.

"Stoga smo odlučili da pomognemo Bosni i Hercegovini u zahtjevnom poslu prilagođavanja legislative evropskim propisima. Projekt je, između ostalog, rezultirao i jedinstvenim obrascem za okolišne dozvole i uputstvima za najbolje raspoložive tehnike", navodi Šef Sekcije operacije za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu iz Delegacije EU u BiH Johann Hesse.

Vlastima predložena gotova rješenja

Nakon dvogodišnjeg provođenja, projekat je ostvario svoje ciljeve.

„Projekat je izradio nacrte zahtjeva za okolišne dozvole i nacrte samih ekoloških dozvola u skladu sa propisima Evropske unije. Provedena je obuka
Johann Hesse na konferenciji za novinare, foto: Delegacija EU u BiH
Johann Hesse na konferenciji za novinare, foto: Delegacija EU u BiH
inspektora nadležnih za pitanja okolišta, pomogao u reorganizaciji Registra ispuštanja i prenosa zagađenih materija. Prednost projekta je i ta što će javnosti obezbijediti pristup informacijama o zagađivačima i tome koliko se zagađuje okoliš“, ocjenjuje Hesse.

Mnogi od ovih prijedloga koji su urađeni u okviru projekta servirani su na pladnju predstavnicima nadležnih tijela u BiH. Stručnjaci su dali svoje savjete i prijedloge i sada je na bh. vlastima da ih prihvate, ističe Johann Hesse.

„Nadamo se da će Bosna i Hercegovina usvojiti ove prijedloge, naročito one koji se tiču podzakonskih akata. I nadamo se da ćemo u sljedećem izvještaju o napretku imati priliku i da spomenemo da su određeni pomaci u smislu usvajanja smjernica već i urađeni.“

Važna poruka Evropske unije Bosni i Hercegovini jeste da okoliš i zaštita okoliša ne predstavljaju teret za bh. idustrijsku granu, ističe vođa projekta Kurt Terpgard Jensen:
"Ako i industrija efikasnije koristi resurse, time smanjuje troškove a ostvaruje i profit. Ovo je vizija EU koja je svakako moguća i u BiH“, kaže Kurt Terpgard Jensen, vođa projekta.

„Evropska unija želi vidjeti privredni rast u Bosni i Hercegovini. Međutim, da bi se to ostvarilo potrebno je imati blagi rast u korištenju resursa, jer neadekvatna iskorištenost resursa predstavlja uzrok zagađena. Ako na efikasniji i racionalniji način koristite svoje resurse, onda ćete imati direktno smanjenje zagađenosti. Istovremeno, ako i industrija efikasnije koristi resurse, time smanjuje troškove a ostvaruje i profit. Ovo je vizija Evropske unije koja je svakako moguća i u BiH.“

Direktiva o integrisanom sprječavanju i kontroli zagađenja provedena je u zakonima oba bh. entiteta, a određene su i kaznene odredbe za njeno kršenje.

„Ova Direktiva je već implementirana u entitetskim zakonima. Određene su i kaznene odredbe, industrije dobijaju dozvole od entitetskih ministarstava, tako da su entitetska ministarstva direktno uključena u implementaciju ovih obaveza“, zaključuje Nermina Skejović Hurić.

*****

Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG