Dostupni linkovi

Minić: Brojne su mogućnosti regionalne saradnje


Jelica Minić
Jelica Minić, zamjenica generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) koje ima sjedište u Sarajevu, za RSE kaže kako je prednost ovog vijeća to što ima blisku komunikaciju sa Evropskom komisijom drugim donatorima, te tako može pomoći važne regionalne projekte

RSE: Godinama već regionalna saradnja doprinosi uspostavljanju povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, i uopšte dobrim međususjedskim odnosima. Regionalno Vijeće za saradnju (RCC), koje je zamijenilo Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu, između ostalog kao prioritet ima ostvarivanje veza među državama i narodima, te podržavanje evropskih, odnosno evroatlantskih integracija.Trenutno postoje brojne inicijative u regiji - koje potiču iz vlada ili nevladinog sektora, što svakako promoviše saradnju među ljudima i zemljama. Koliko Regionalno vijeće u tome, ima ulogu koordinatora i nekog ko podstiče saradnju?

Minić: Naša uloga je u velikoj meri obezbeđivanje neke bolje koordinacije rada između tih zaista mnogobrojnih inicijativa. Od inicijativa koje deluju na prostoru jugoistočne Evrope, mi sarađujemo sa oko 45 različitih inicijativa - od policijske saradnje, saradnje u oblasti visokog obrazovanja, istraživanja i razvoja, energetike, parlamentarne saradnje, do oblasti, recimo, zdravstva, saradnje vezane za ruralni razvoj. Neverovatna je lepeza tih struktura koje su stvorene uglavnom u poslednjih deset godina, koje zapravo promovišu regionalnu saradnju i predstavljaju jedan okvir u kojem se ona odvija. Kao što ste napomenuli, neke predstavljaju određene međuvladine aranžmane između državnih institucija, a neke predstavljaju svojevrsne asocijacije koje nisu striktno vezane za državnu administraciju, tako da je to jedno neverovatno mnoštvo aktera regionalne saradnje. Mi se trudimo i imamo zapravo jedinstvenu poziciju da smo u stanju sve to da sagledamo i da pomognemo da se između tih različitih inicijativa uspostave odgovarajuće veze, da se identifikuju neki prostori gde ima preklapanja, ali i da se otvore mogućnosti za brojne zajedničke projekte. Naša je velika prednost da imamo vrlo blisku komunikaciju sa Evropskom komisijom i sa drugim donatorima i da na neki način možemo, uz pretpostavku da to na pravi način radimo, da prepoznajemo neke važne regionalne inicijative i projekte, da smo u stanju da za njih prosto obezbedimo odgovarajuću podršku.

RSE: Praktično, ne postoji oblast u kojoj nema saradnje ali nažalost, građani o o tome malo znaju, što bi se moglo reći i za „Zdravstvenu mrežu Jugoistočne Evrope“

Minić: Dobar ste primer naveli. Zdravstvena mreža jugoistočne Evrope je jedna od najuspešnijih mreža koja deluje u regionu. Ona ne deluje bučno i mnogo vidljivo, ali to je mreža koja zapravo rešava neka vrlo važna zdravstvena pitanja u regionu – ima devet projekata koji se odvijaju i svaka zemlja je zadužena za neki od tih projekata. To su projekti koji se bave mentalnim zdravljem, projekti koji se bave kontrolom krvi, projekti koji se bave prenosivim bolestima... Znači, to su sve vrlo bitni projekti za ukupno javno zdravlje u regionu. Ta mreža zaista deluje izuzetno i ima podršku Svetske zdravstvene organizacije. Mi nastojimo da razvijemo jedan sistem komunikacije s javnošću i nadamo se da ćemo to u narednom periodu uspešno realizovati. Od ovog meseca izdajemo Newsletter - glasilo Vijeća za regionalnu saradnju i posvećivaćemo svaki od tih brojeva nekoj specifičnoj temi gde ćemo uvek promovisati jedan broj regionalnih inicijativa koje su vezane za tu temu, za odgovarajuću tematsku oblast, tako da se nadamo da će građani imati više prilike da se obaveste o tim konkretnim regionalnim inicijativama u različitim oblastima.

RSE: Ovaj primjer sam izdvojila kako bi građani znali da se Vijeće za regionalnu saradnju ne bavi isključivo politčkim pitanjima nego i onim najživotnijim..

Minić: U pravu ste. Jedna od tema koja se takođe ubrzano penje na toj agendi regionalnih prioriteta su ljudski resursi. Činjenica da smo uspeli, i to na inicijativu univerziteta u regionu, na inicijativu naučnih ustanova u regionu, da pokrenemo dva vrlo važna procesa – jedan se odnosi na visoko obrazovanje, a drugi je izrada zajedničke strategije istraživanja i razvoja za Zapadni Balkan – pokazuje da, srećom, te teme postaju prioriteti i da postoji ogromna spremnost u regionu da se sarađuje i da svi to prepoznaju kao veću mogućnost da se preko regionalne saradnje i konkretni rezultati ostvare mnogo brže.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:
Minić: Brojne su mogućnosti regionalne saradnje
Ukidanja viza će biti, ali sa zakašnjenjem
Huskić: Evropljani neće tolerisati nepoštivanje ljudskih prava

Značajna uloga civilnog društva na putu BiH ka EU
Komisija za poslove EU Bundestaga sa bh. parlamentarcima

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG