Dostupni linkovi

Evropski zvaničnici: Ekonomska pitanja staviti u centar pažnje


Stefano Sanino u posjeti Sarajevu, 24. januar 2011.
Stefano Sanino u posjeti Sarajevu, 24. januar 2011.
Cijela sedmica bila je u znaku posjeta međunarodnih zvaničnika i njihovog podsjećanja da BiH ima ogromne obaveze u ispunjavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te u usklađivanju Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Međutim, zastoj u formiranju vlasti mogao bi dodatno ugroziti i ponovo usporiti evropski put BiH.

Takođe, mogao bi imati negativne posljedice na efikasno korištenje novca Evropske unije.

Ovo je između ostalog naročito naglasio Stefano Sanino (Sannino), zamjenik direktora Direkcije za proširenje EU, koji je nekoliko dana boravio u posjeti BiH.

Na pitanje da li je moguće da Bosna i Hercegovina u toku ove godine aplicira za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, Sanino je rekao da se radi o vrlo kompleksnom procesu koji zahtjeva mnogo obaveza.

Sanino: Ubijeđeni smo da će se, čim budu uspostavljene nove vlasti, za problematična pitanja naći rješenje.

„ Ono što smatramo da je moguće jeste da Bosna i Hercegovina započne pregovore o ulasku u Evropsku uniju, ali da bi EU uzela u razmatranje tu aplikaciju, postoje određeni elementi koji moraju da budu ispunjeni. Znači, kada se aplikacija preda i kada se smatra primljenom, započinjemo proces koji se zove skrining, odnosno snimanje, što je zapravo proces upoređivanja domaće legislative sa zakonima Evropske unije. Kad se to završi, započinjemo pregovore. To je dug proces, a neophodno je napraviti prvi korak. Elementi koji su već pomenuti u javnosti su takođe uključeni u sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, naročito usaglašavanje Ustava sa odlukom u slučaju Sejdić-Finci i, naravno, zakon o državnoj pomoći. I ubijeđeni smo da će se, čim budu uspostavljene nove vlasti, za ova pitanja naći rješenje“, kazao je Sanino.

Razgovarano o transformaciji OHR-a


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je nakon razgovora sa Saninom rekao da će u cilju ubrzanja procesa evrointegracija predložiti potpisivanje sporazuma na državnom nivou, kako bi se iz Bosne i Hercegovine obezbijedio jedan glas prema Evropskoj uniji.
Karl Bilt, foto: Midhat Poturović

„I da je moguće da se taj jedan glas postigne tako što će se utvrditi način koordinacije i dolaska do tog jednog glasa i interpretacije toga glasa na valjan i na dogovoren način. Ja mislim, a danas sam ohrabren upravo onim što se učinilo, da mi ovdje, u BiH, treba da učinimo nekoliko stvari kako bismo bitno pojačali svoj kredibilitet i možda se uputili za par mjeseci u proceduru podnošenja prijave za članstvo u EU. Mi bismo svakako trebali da završimo pitanje vezano sa priču o odluci Sejdić-Finci - naš stav je tu poznat, a ja sam ga bio predočio i danas ovdje, da riješimo pitanje zakona o popisu, da riješimo pitanje vezano za državnu pomoć, koje je dio obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čime bismo sigurno pojačali kredibilitet i pojačali mogućnost da apliciramo za članstvo u EU već kasnije, u toku ove godine. To bi bio novi impuls nakon vizne liberalizacije i onoga što je za raditi“,
poručio je on.

Stefano Sanino rekao je da se nada da će doći do neophodnih dogovora, te da se na nekim praktičnim pitanjima poput vizne liberalizacije pokazalo da je dogovor moguć. Sanino je dodao i da će nastaviti da se fokusira na segmente važne za sve građane u BiH, kako bi se omogućilo da stabilnost i napredak koji postoji u drugim zemljama Evropske unije, postoji i u Bosni i Hercegovini

Bosnu i Hercegovinu je posjetio i Karl Bilt (Carl Bildt), švedski ministar inostranih poslova i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice. Nakon razgovora sa više zvaničnika, izrazio je nadu da će BiH sustići svoje susjede koji su uspješniji na evropskom putu.

„Optimista sam oko mogućnosti da BiH u narednih godinu ili dvije može napraviti značajne pomake na evropskom putu. Mislim da je to važno za ekonomski razvoj zemlje. Vidimo da Hrvatska napreduje. Očekujemo da će i Srbija ove godine postići dobre rezultate. Zbog toga je važno da je i Bosna i Hercegovina dio toga. To podrazumijeva dobru saradnju među političarima u zemlji“,
poručio je Bilt.

Na pitanje da li je bilo razgovora o zatvaranju Ureda visokog predstavnika ili o ustavnim promjenama, Bilt je izjavio:

„Mi smo razgovarali o transformaciji OHR-a. Mislim da u BiH ekonomska pitanja treba staviti u središte pažnje. Ustavne promjene ne mogu biti razlog za nerješavanje bitnih ekonomskih problema u BiH. Kada se to riješi, onda se može izvršiti i promjena Ustava.“

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG