Dostupni linkovi

BiH: Učenje o evropskoj porodici kroz igru


Sarajevo: Dječija radionica ¨Ritmovi Europe¨
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

(Sarajevo: Dječija radionica ¨Ritmovi Europe¨)

U svrhu edukacije i podizanja svijesti o ideji i vrijednostima na kojima je utemeljena Evropska unija, Direkcija za Evropske integracije Bosne i Hercegovine i Fondacija lokalne demokratije priredili su u Sarajevu dječiju radionicu „Ritmovi Evrope“.

Svi građani trebali bi se upoznati sa vrednotama koje donosi život u Evropskoj uniji, pa tako i djeca. Upravo radionicom „Ritmovi Evrope“ i najmlađi uče šta je to evropska porodica naroda, šta su ljudska prava i društvena sredina, kaže šefica Službe za promociju evropskih integracija pri Direkciji za evropske integracije BiH, Jesenka Hadžajlija.

„Pokušavamo da najmlađima prenesemo te evropske ideje, koje prije svega podrazumijevaju sigurnost, slobodu, pravdu, demokratiju – neka osnovna ljudska prava i postulate“, navodi Jesenka Hadžajlija.

Dječija igraonica o EU, juli 2011, Foto: Selma Boračić
Svoja shvatanja o Evropskoj uniji djeca su ispoljila na kreativni način - igrom, plesom, bojicama ili sviranjem instrumeneta, pojašnjava Edita Pršić, predstavnica Fondacije lokalne demokratije:

„Učimo polonezu jer želimo da odamo počast Poljskoj koja predsjedava Evropskom unijom. Osim tih muzičkih radionica, imamo likovne radionice, gdje djeca izražavaju svoje želje – gdje bi oni željeli da putuju po Evropskoj uniji. Mi kroz ove radionice promovišemo neke patriotske vrijednosti i želimo da pokažu šta se njima sviđa u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, šta je njima lijepo ovdje. Djeca su stvarno tako kreativna, da sam iznenađena“, kaže Edita Pršić.

Djeca su prezadovoljna. No, šta o radionici kažu roditelji?

„Mislim da djeca mogu dosta da nauče. Mali mogu da se uče evropskim vrijednostima.“

„Ma, dobro je, dobro je, ali može to i bolje. Malo više tih zabavnih igara.“

„Prelijepo, kao i svake godine, samo što je prvi put ispred Katedrale, a dosad je bio na Atmejdanu. Eto, prelijepo, djeca se druže.“


Mladi znaju više od odraslih

RSE: Mislite li da je ovo jedan od načina da se mališanima ukaže na one vrijednosti koje će jednog dana donijeti Evropska unija, nakon što Bosna i Hercegovina postane njena članica?

Dječija igraonica o EU, juli 2011
„Apsolutno. Ja lično bih volio da ovoga ima više po školama. Ovo je jedan događaj, a u školi su svaki dan, tako da se nadam da će i u školama uvesti ovakve slične radionice.“

U posljednjem istraživanju Direkcije za evropske integracije BiH, koje je provedeno u decembru prošle godine, 60 posto Bosanaca i Hercegovaca se izjasnilo da nema dovoljno informacija o Evropskoj uniji.

Jedan od mogućih razloga je manjak medijskih sadržaja koji promovišu procese evropskih integracija. Međutim, uređivačka politika i nije toliko sporna, navodi Jesenka Hadžajlija iz Direkcije za evropske integracije BiH.

Omladina, za razliku od pojedinih donosioca odluka, prepoznaje značaj Evropske unije:

„Mi smo ove godine po drugi put objavili 'EU Palčić' koji je izišao u tiražu malo više od 15 hiljada primjeraka i koji je distribuiran na području čitave Bosne i Hercegovine. Prilikom promocije drugog broja, u zgradi Parlamentarne skupštine, pred nešto više od 500 učenika sa područja Sarajeva, Istočnog Sarajeva i okoline, imali smo priliku da čujemo možda i više nego što smo smatrali i mislili da oni znaju. Možda znaju više i od onih koji bi trebali da to znaju, a to su donosioci i provodioci odluka. Dakle, mislim da su oni zaista pravi prenosioci poruka i oni koji bi trebali da pošalju snažnu i jasnu poruku da je mjesto Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji“, zaključuje Jasenka Hadžalija.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG