Dostupni linkovi

EU obnovila tuzlansku osnovnu školu: Znanje je najjače oružje


Osnovna škola "Solina"
Osnovna škola "Solina"

Brojnim projektima Europska unija nastoji pomoći poboljšanje uvjeta života građana Bosne i Hercegovine, a neprocjenjiva je pomoć koja je stigla za obnovu škola, posebice nakon poplava i klizišta koja su zadesila siromašnu BiH. Upravo zahvaljujući velikoj donaciji Europske unije, Osnovna škola "Solina" danas je jedna od najbolje opremljenih u Tuzli.

Učenici Osnovne škole "Solina" u Tuzli godinama su bili primorani raditi u devastiranoj školi, nisu imali uređene kabinete za fiziku, kemiju, biologiju, a dječaci koji toliko vole sport trenirali su u doslovce devastiranoj dvorani. I tako godinama. A onda je EU ponudila pomoć u vrijednosti od skoro 130.000 KM. Dječjoj radosti nigdje kraja, kaže Omar Kovčić, učenik:

„Sala za tjelesni odgoj kompletno je obnovljena, od vanjskog do unutrašnjeg izgleda i sportske opreme. Sad se svakodnevno odvijaju treninzi košarkaške i odbojkaške sekcije.“

I novi kabineti fizike, kemije i biologije uljepšali su školu, kaže nam jedna od najboljih matematičarki u školi, Eldina Hidanović.

„Kabinet fizike i hemije bogatiji je za mnogo pribora za razne eksperimente, pa je mnogo lakše i bolje usvojiti novo gradivo nego prije, dok nismo mogli imati praktičnu nastavu.“

Suzana Josipović, Omar Kovčić i Eldina Hidanović.
Suzana Josipović, Omar Kovčić i Eldina Hidanović.

Sve bi ovo bilo nemoguće bez pomoći EU koja zna koliko je važno ulagati u znanje i obrazovanje, ističe učenica Suzana Josipović.

„U kabinetu za biologiju dobili smo kompletan skelet čovjeka, tako da sad bolje razumijemo ono što učimo. Zahvaljujemo se još jednom na ovoj pomoći i želimo da budemo s njima u kontaktu, kako bismo ostvarili još mnoge projekte.“

Obnovljenom školom svi se ponose, najviše direktorica Mara Ostojić. Za naš program ističe – škola, koju pohađa 360 učenika, prije dolaska pomoći Europske unije bila je u dosta lošem stanju. Čak i kreda u boji je vrlo često bila tek pusti san, a epruvete, pribor i instrumenti bili su improvizirani. Nastavnici bi za određene eksperimente sami donosili šećer, sol i druga pomagala. Ništa drugo osim entuzijazma tada nisu imali. Danas je ipak sve drugačije.

„Ne samo da nam je pomoglo, nego nas je preporodilo. Podiglo nas je, dalo nam je krila, dalo nam je nove smjernice, i onda, kroz sve to, mislimo da je u redu, da je pošteno, da cijeli svijet sazna za taj naš momenat zadovoljstva i ispunjenosti“ , kaže direktorica Ostojić.

U školu je tako stigla oprema za tri kabineta, sportsku dvoranu, novi namještaj, table, krede. bojice. I novo obećanje EU je da će biti opremljen i informatički kabinet.

„Nama je sada mnogo lakše da radimo sa učenicima, da im izvedemo određene eksperimente, oglede, da oni to očigledno i vizuelno dožive, a ne samo kroz priče i kroz udžbenik, da sutra, kada krenu u srednju školu, ne kažu da mi ne znamo šta je eksperimenat, šta je laboratorija. Evo, imala sam pred neki dan čas kada učenik ide i kaže: 'Ja sam asistent nastavnici'. Znači, on se oduševio, njemu je to drago, on je vidio laboratoriju. Znate onu izreku: koliko znaš, toliko glava vrijediš“, objašnjava nastavnica fizike i kemije Danica Nevzatović.

Pedagog Haso Adrović ističe da Osnovna škola "Solina" ima sjajnu djecu koja donose rezultate s brojnih natjecanja i zato je pomoć EU baš ovoj školi bila neizmjerno važna.

„Tako nekako smo i mi zadovoljniji i ponosniji, daje nam novu snagu. Nažalost, danas je nekako vrijeme da nemamo puno mogućnosti i izbora neke pomoći, tako da je ovo zaista velika stvar, ne samo za našu školu, našu djecu, nego i šire.“

Direktorica Mara Ostojić pokazuje nam obnovljenu školu.

„Znanje je oružje, i to najjače i najžešće. Onda me ne iznenađuje što Evropa ulaže jako puno u obrazovanje, i kod sebe, a i kod nas. Na tome im beskrajno hvala. Ipak neko zna i vodi računa o tome.“

Novi uspjesi, odlični rezultati djece, želja roditelja da njihova djeca pohađaju baš ovu školu koja je bliže selu nego gradu, jasno govori da je Europska unija sredstva iz svojih fondova obnavljajući Osnovnu školu Solina uložila na pravo mjesto.

XS
SM
MD
LG