Dostupni linkovi

Suradnja Tuzle i Zagreba: Obrazovanje na europskoj razini


Ilustracija
Ilustracija
Univerzitet u Tuzli prvi je univerzitet u Bosni i Hercegovini koji je sporazumom vezan s jednom visokoobrazovnom institucijom u Europskoj uniji. Studenti i profesori iz Tuzle i Zagreba svake godine odlazit će jedni drugima, prenositi iskustva i znanje, ali i stvarati nova prijateljstva. Iz tih prijateljstava izrodit će se, vjeruju zagrebački i tuzlanski rektor, neke nove veze koji će akademsku suradnju svakodnevno unaprjeđivati.

„Danas je fokus akademske saradnje na mobilnosti studenata i nastavnika, na evropskoj dimenziji visokog obrazovanja, na zajedničkim aplikacijama za evropske projekte i na njihovoj primjeni. Sveučilište u Zagrebu u Univerzitetu u Tuzli ima jednog bliskog partnera za saradnju izvan zemalja članica Evropske unije, a Univerzitet u Tuzli ima prijateljski univerzitet, svjetski renomirano Sveučilište u Zagrebu u jednoj od zemalja u Evropskoj uniji. To su važne društvene činjenice naših daljnjih odnosa, a posebno je to značajno za Univerzitet u Tuzli. Sada lakše možemo kreirati projekte u kojima imamo EU partnera. Mi smo u martu ove godine već predali dva Tempus projekta na kojima je Sveučilište u Zagrebu označeno kao EU partner“, kazao je Rektor UNTZ Enver Halilović.

U posljednjih nekoliko desetljeća zagrebačko i tuzlansko sveučilište zajednički su realizirali na stotine znanstvenih projekata i istraživanja, te velik broj doktorskih disertacija. A zagrebačko Sveučilište dalo je nemjerljiv doprinos u uspostavi Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli. Rektor Halilović prisjetio se profesora koji su još šesdesetih godina uspostavili suradnju između ova dva sveučilišta:

„Ovo je odlična prilika da se prisjetimo mog uvaženog prethodnika, akademika Tihomila Markovića, prvog rektora Univerziteta u Tuzli, koji je kao renomirani naučnik iz Zagreba došao u Tuzlu. Prvi dokument u odnosima Sveučilišta u Zagrebu i Univerziteta u Tuzli je povelja Sveučilišta u Zagrebu koju je uručio Univerzitetu u Tuzli tadašnji rektor Sveučilišta, akademik Drago Grdenić, 17. decembra 1976. godine. Time je Sveučilište u Zagrebu na simboličan način dalo podršku osnivanju i poticaj u daljem razvoju Univerziteta u Tuzli. Već tada počinje neraskidiva veza naših dviju akademskih zajednica koje se održavaju i razvijaju sve do danas.“

Obrazovna i znanstvena suradnja snažan je generator Bosne i Hercegovine i Hrvatske, budući da se kroz njih stvaraju dugoročne veze zasnovane na prijateljstvima, univerzalnim vrijednostima, znanju i humanizmu.

„Umrežavanje sveučilišta, umrežavanje doktorskih studija, umrežavanje istraživačkih kapaciteta sada je naša najvažnija preokupacija. Na tome radimo, postoji puno regionalnih inicijativa. Univerzitet u Tuzli je naravno vrlo poznat po svom tehološkom, tehničkom aspektu razvoja, s obzirom na dio Bosne i Hercegovine u kojem radi – industrijski razvijenijem dijelu zemlje, i Zagreb ima veliki interes da se oko toga povezujemo, u energetici, u novim tehnologijama, materijalima. To su sve otvorena područja, ovi ekološki problemi koji su ovdje naročito izraženi, ali i kod nas su jako prisutni“, navodi Aleksa Bjeliš, rektor zagrebačkog Sveučilišta.

Sveučilište u Zagrebu ima dugu tradiciju u društvenim, humanističkim i umjetničkim područjima, a tu je zagrebački rektor Bjeliš odmah ponudio suradnju:

„Danas smo razgovarali o pokušajima naše Hrvatske katoličke zajednice da otvori studij orgulja. Naša Akademija i stručnjaci u Zagrebu sigurno će moći pomoći. Također i u humanističkim znanostima. Gospodin gradonačelnik je spomenuo da želi što više omogućiti mladim ljudima ovdje da se upuste u ekonomske turističke studije. To je također s naše strane otvorena mogućnost suradnje. Nema nam granica. Mislim da moramo biti proaktivni i da moramo tražiti partnere koji nam mogu pomoći da još jače nastupamo, a jednako tako gledati one koji očekuju od nas pomoć.“

Ivo Josipović tokom posjete Tuzli
Ivo Josipović tokom posjete Tuzli
Suradnja Tuzla – Zagreb za dvojicu rektora jasna je poruka koja može doprinijeti Bosni i Hercegovini i regiji, jer obrazovanje i znanost ruše granice među zemljama. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović dao je punu podršku potpisivanju sporazuma između dva sveučilišta.

„Ja sam više puta u ime Republike Hrvatske ponovio ono što je rekao i naš Sabor i naša vlada, da će Hrvatska nastaviti biti prijatelj i partner Bosni i Hercegovini, kao što ste i bi prijatelji i partneri nama, da ćemo poduprijeti evropski put Bosne i Hercegovine. Važna je i suradnja koja obavlja i na razini gospodarstvenika, kulturnih, znanstvenih i obrazovnih institucija.“

Univerzitet u Tuzli i Sveučilište u Zagrebu potvrda su da su Bosna i Hercegovina i Hrvatska upućene jedna na drugu, poručio je Josipović.

„Ovaj sporazum, suradnju naša dva univerziteta odnosno sveučilišta, vidim kao odličan primjer evropske i transevropske suradnje. Mislim da je suradnja o kojoj je riječ dio jednog velikog važnog trenda – kreiranje univerzalnosti u Evropi kada je riječ o obrazovanju. Mislim da Bolonjski proces, kojim smo nekad više, nekad manje zadovoljni, zapravo kao glavnu ideju ima univerzalnost, dakle, mogućnost da učimo zajedno, da razmjenjujemo studente, profesore, provodimo zajedničke projekte i u konačnici da se taj evropski duh širi u cijeloj regiji. Ja inače imam veliko povjerenje u našu zajedničku evropsku budućnost.“
XS
SM
MD
LG