Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Horizont 2020 prilika za bh. istraživače i inovatore


Inovacija, ilustrativna fotografija

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pristupilo je 2014. godine Okvirnom programu Evropske unije za istraživanje i inovacije - Horizont 2020 i zahvaljujući potpisivanju međunarodnog sporazuma bh. istraživači i inovatori mogu da apliciraju za grant sredstva čija je ukupna vrijednost 80 milijardi evra.

Alma Hasanović iz Ministarstva civilnih poslova BiH i Đorđe Markez koji je kontakt tačka za pravna i finansijska pitanja u okviru Horizonta 2020 došli su u Bijeljinu kako bi svim zainteresovanim pojasnili na koji način mogu da apliciraju za ovaj projekat.

"Bosna i Hercegovina, zajedno sa svim zemljama ovog regiona, pristupanjem ovom programu može ravnopravno da učestvuje u svim aktivnostima projekta kao i sve zemlje članice Evropske unije. Dakle, što se tiče istraživanja i inovacija mi možemo reći da smo praktično sastavni dio Evropske unije. Nema apsolutno nikakvih prepreka za naše istraživače da apliciraju za ove programe. Program Horizont 2020 ima više segmenata, više oblasti - ima izvrsnost u nauci, ima veliki dio sredstava koji se odnosi na industrijsko vodstvo i na mala i srednja preduzeća, i takođe ima za društvene izazove, gdje su podkategorije programa koje su obuhvatile sve oblasti i segmente u istraživanju, poput zdravstva, sigurnosti, poljoprivrede, i tako dalje", kaže Alma Hasanović.

Hasanović pojašnjava da za program Horizont 2020 mogu da apliciraju istraživači pojedinci iz BiH, predstavnici civilnog društva i malih i srednjih preduzeća, ali da postoji jedan važan uslov.

"Ono što je bitno jeste da iz Bosne i Hercegovine, takva su pravila programa, ne može aplicirati jedna sama institucija iz BiH. Ovo je jedna vrsta međunarodne saradnje i bitno je da postoje partneri iz drugih zemalja, bilo regiona, bilo Evropske unije, i minimum su tri partnera. Dakle, može biti više institucija iz Bosne i Hercegovine, ali tu treba biti jedna institucija iz zemlje regiona, poput Crne Gore, Srbije, Mađarske, dakle moraju biti minimum tri zemlje", dodaje ona.

Bh. izdvajanja za istraživački rad 0,2 odsto

Osim udruživanja za zajedničku aplikaciju za sredstva, Program Evropske unije za istraživanje i inovacije u većini slučajeva podrazumijeva sto odsto grant sredstva, a Alma Hasanović navodi i neke izuzetke:

"Većina ovih programa je, znači, sto posto grant, osim u jednom segmentu koji se odnosi na mala i srednja preduzeća, gdje su 80 odsto bespovratna sredstva, a za 20 posto se podrazumijeva da će firma da uloži svoja sredstva. Dakle, u većini segmenata je sto posto grant i nema nikakve vrste subvencije, niti kofinansiranja od strane države, nije je potrebno za apliciranje za te projekte."

Đorđe Markez istakao je da je zainteresovanost preduzeća u gradovima BiH za Horizont 2020 i dalje mala, ali da se info-danima odazove veliki broj pojedinaca.

"Postoje različiti tipovi aplikacije projekata. Treba biti iskren pa reći da je procedura dosta komplikovana. Cijeli proces traje devet mjeseci u slučaju da vam je projekat uspješan, što opet u odnosu na IPA projekte i neke druge aplikacije i nije tako dugo čekanje, ali je jako velika konkurencija i stopa uspješnosti prijavljenih projekata je ispod deset odsto u Bosni i Hercegovini, međutim, niti na evropskom prosjeku nije mnogo veća. Kreće se između devet i 15-16 posto", ističe Markez.

U Bosni i Hercegovini se za istraživački rad izdvaja svega 0,2 odsto novca, dok okolne zemlje izdvajaju 0,8 odsto. Evropski prosjek je dva odsto, a cilj je dostizanje izdvajanja od tri odsto, koliko u istraživanje ulažu Finska ili Izrael.

Institucije i gradovi BiH mogu da se obrate Ministarstvu civilnih poslova i organizuju predstavljanje Horizonta 2020 u svojim zajednicama, te tako dođu do potrebnog novca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG