Dostupni linkovi

NUNS: Podrška KRIK-u nakon tužbe zbog izveštavanja o 'Jovanjici'


NUNS je naveo da je od početka godine u svojoj bazi podataka zabeležio sedam slučajeva pritisaka na novinarke i novinare Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).
NUNS je naveo da je od početka godine u svojoj bazi podataka zabeležio sedam slučajeva pritisaka na novinarke i novinare Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava solidarnost sa redakcijom Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK koja je tužena zbog izveštavanja o slučaju 'Jovanjica' i pruža im punu podršku da nastave da prate ovu važnu temu, saopštio je NUNS 2. novembra.

Prvooptuženi za proizvodnju i promet droga u slučaju "Jovanjica", Predrag Koluvija, podneo je tužbu protiv KRIK-a i urednika Stevana Dojčinovića jer je u vesti o suđenju nazvan "optuženi narko-bos", preneo je ranije KRIK.

Slučaj "Jovanjica" pokrenut je u novembru 2019. godine kada je policija na tom poljoprivrednom dobru organske hrane, čiji je većinski vlasnik Predrag Koluvija, prema optužnici, pronašla 1,6 tona marihuane.

Šta u tužbi tvrdi Koluvija?

Koluvija u tužbi tvrdi da je KRIK prekršio pretpostavku nevinosti izveštavajući sa suđenja, da nije vlasnik plantaže marihuane i traži da mu se isplati 400.000 dinara na ime duševnih bolova.

"Predrag Koluvija nije optužen da je 'narko-bos', krivični zakonik ne poznaje ovo krivično delo, niko nema pravo da ga tako naziva pre pravosnažne presude. Objavljivanjem ovakvih tvrdnji podstiče se mržnja prema tužiocu (Koluviji)", navodi se u tužbi koju prenosi KRIK.

Šta kaže KRIK?

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović je istakao da taj medij poštuje sve profesionalne standarde novinarstva i navodi da postoji mogućnost da će Koluvija podneti još tužbi kako bi izvršio pritisak na taj medij.

Vest "Zakazan početak suđenja za 'Jovanjicu 2'" zbog koje Koluvija tuži KRIK, objavljena je sredinom aprila ove godine, a Dojčinović je istakao da je rok da se podnese tužba šest meseci od objavljivanja teksta.

"Nakon toga, objavili smo niz drugih vesti o njemu i pretpostavljam da će nas tužiti i zbog njih. Ovo je pritisak Koluvije na naš portal kojim verovatno želi da nas natera da odustanemo od daljeg izveštavanja i istraživanja slučaja 'Jovanjica'", ocenio je urednik portala KRIK.

Nezavnisno udruženje novinara Srbije u saopštenju napominje da KRIK o slučaju "Jovanjica" izveštava od samog početka i da prilikom izveštavanja poštuje pretpostavku nevinosti optuženog.

"Po okončanju ovog postupka Koluvija će imati pravo da javnost izvesti o ishodu krivičnog postupka, te bi, ukoliko bude oslobođen optužbi i takav zahtev podnese, KRIK, kao i drugi mediji koji su izveštavali sa ovog suđenja, takvom zahtevu morali da udovolje", stoji u saopštenju NUNS-a.

SLAPP tužbe protiv novinara

Navodeći da su novinari i novinarke KRIK od početka godine na meti različitih interesnih grupacija i pojedinaca, a pre svega na meti političara, NUNS je dodao da je od početka godine u svojoj bazi podataka zabeležio sedam slučajeva pritisaka na kolege iz KRIK.

"Bez obzira na sve što im se dešava oni istrajavaju svom poslu i zbog toga im javnost duguje zahvalnost", ocenio je NUNS i podsetio da je podnošenje SLAPP tužbi protiv novinara poznat način ućutkivanja medija i novinara.

Udruženje je o SLAPP tužbama kao metodi pritiska i iscrpljivanja novinara i medija do sada obavestilo više od 10 različitih medija, a taj broj iz dana u dan raste, naveo je NUNS.

XS
SM
MD
LG