Dostupni linkovi

Nuland u Prištini: Pravda ostaje prioritet za SAD


Viktorija Nuland i Hašim Tači

Viktorija Nuland, pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Država i kosovski predsednik Hašim Tači sastali su se u Prištini. Tači je, kako je saopšteno iz Predsedništva, obavestio Nuland o poslednjim događajima na Kosovu i o njegovim prioritetima kao predsednika države.

„Ostaću posvećen našim zajedničkim prioritetima“, rekao je predsednik Tači. Naveo je da je nakon preuzimanja mandata odmah započeo da promoviše dekriminalizaciju političke scene na Kosovu.

„Sada je uspostavljena praksa da se lica koja su osuđena ili optužena daju ostavke sa političkih pozicija i obaveza u zemlji“, rekao je Tači. Prema njegovom mišljenju radi se i na tome da okrivljeni ne beže od odgovornosti i da dobiju zasluženu kaznu od strane pravde.

Započeli smo dopunu Krivičnog zakonika. Do jeseni ćemo imati i konkretne korake u tom pravcu“, najavio je predsednik Tači i dodao je da „nikome nije dozvoljeno da pobegne od pravde“.

Govoreći o događajima na Kosovu, Tači je rekao da je politička scena sada prevazišla ružne slike koje su se ranije videle i dodao je da je vreme da se pažnja usredsredi na bitne odluke za Kosovo i njegovu budućnost.

Demarkacija sa Crnom Gorom treba da se usvoji u Skupštini što pre. Bez prava je postalo političko pitanje koje osuđuje bez prava građane Kosova, zadržavajući liberalizaciju viza, ali zadržavajući i konsolidaciju države“, rekao je predsednik Tači.

U nastavku on je rekao da Kosovo promoviše dobre susedske odnose, obuhvatajući i Srbiju.

Obe strane treba da sprovedu sve sporazume koji su do sada postignuti. Vreme je za novi kvalitet u dijalogu između Kosova i Srbije, koji će doneti pomirenje u bolje susedske odnose i više saradnje“; dodao je Tači.

Govorio je i o događajima na polju sigurnosti, naglašavajući da Kosovo ostaje posvećeno borbi protiv ekstremizma i terorizma, ali i na okončanju procesa izgradnje sigurnosne arhitekture, obuhvatajući u to i osnivanje Oružanih snaga Kosova.

„Iskoristićemo sve mogućnosti za dijalog sa svim zajednicama, obuhvatajući i predstavnike Srba na Kosovu, radi osnivanja Naoružanih snaga Kosova. Ali, Kosovo ne može da prihvati da Beograd ima pravo na „veto“ u procesu formiranja Kosovske armije“; rekao je on.

S druge strane, pomoćnica državnog sekretara SAD-a, Viktorija Nuland, je rekla da je zadovoljna posetom i prenela je pozdrave predsednika Obame i Američke administracije predsedniku Tačiju i kosovskom narodu.

Bili smo zajedno sa predsednikom Obamom u Varšavi i predsednik vam šalje njegove pozdrave, kao i zamenik predsednika Džo Bajden, koji je pozdravio napredak u bitnim koracima koje Kosovo treba da preduzme u narednim mesecima“, rekla je Nuland na sastanku.

Pomoćnica državnog sekretara SAD-a Nuland je pozdravila dostignuća Kosova, posebno u borbi protiv korupcije, ali je naglasila da treba da se radi još više. „Pravda ostaje prioritet za SAD“, rekla je Nuland.

Ona je rekla da je pažnja EU premeštena sa regiona Balkana, a SAD će u jesen biti usredsređene na predsedničke izbore, dakle zemlje Zapadnog Balkana treba same da preduzmu potrebne korake radi konsolidacije njihovih država, ali i u njihovim odnosima.

„Dobro je što je Kosovo učinilo potrebne korake pre jeseni i tako je sačuvalo momentum pozitivnih razvoja“, zaključila je Nuland.

Predsednik Tači joj se zahvalio na podršci SAD-a i na ohrabrenju koje SAD daju državnim institucijama Kosova da nastave proces razvijanja demokratije i privrede, kao i jačanja vladavine zakona u zemlji.

Ostaćemo posvećeni našim zajedničkim prioritetima“, zaključio je predsednik Tači.

Viktorija Nuland se u Prištini sastala i sa Branimirom Stojanovićem, zamenikom kosovskog premijera i Ivanom Tomićem, direktorom Kancelarije za zajednice. Iz Stojanovićeve kancelarije je saopšteno da su je njih dvojica upoznali sa uslovima života srpske manjine na Kosovu.

Poseban akcenat, dodaje se, stavljen je na problem nezaposlenosti.

Razmatrana je i aktuelna politička situacija na Kosovu, kao i formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG