Dostupni linkovi

Glavni iranski pregovarač kaže da su sa Zapada potrebne 'određene odluke' da bi se postigao nuklearni sporazum


Glavni iranski pregovarač Ali Bageri Kani prilikom dolaska u bečku Palatu Koburg, 8. februara, gde se održavaju nuklearni pregovori sa Iranom iza zatvorenih vrata.

Glavni iranski učesnik u nuklearnim pregovorima pozvao je zapadne partnere u Beču da "preduzmu određene odluke" kako bi zaključili sporazum o oživljavanju značajnog nuklearnog sporazuma iz 2015.

"Biti blizu cilja nije garancija da ćete to preći. Zahteva dodatni oprez, mnogo istrajnosti, dodatnu kreativnost i uravnotežen pristup da biste napravili poslednji korak“, poručio je Ali Bageri Kani na Tviteru 24. februara.

Pregovori o oživljavanju pakta, prema kojem je Teheran pristao da obuzda osetljive nuklearne aktivnosti u zamenu za ublažavanje sankcija, počeli su pre više od deset meseci u Beču.

Tadašnji predsednik SAD Donald Tramp povukao je Sjedinjene Države iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo stroge sankcije koje su ugrozile iransku ekonomiju i njenu valutu. Nakon što se Vašington povukao, Iran je počeo da krši neka od nuklearnih ograničenja pakta.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 21. februara da su razgovori postigli "značajan napredak", iako još uvek ima nerešenih pitanja.

"Da bismo završili posao, postoje određene odluke koje naši zapadni sagovornici moraju da donesu", dodao je Bageri Kani nakon povratka u Teheran na konsultacije o pregovorima, za koje iranski zvaničnici i zapadne diplomate kažu da su dostigli ključnu fazu.

Dok je Bageri Kani odlazio iz Beča, iranski mediji javili su da je Behruz Kamalvandi, zamenik šefa i portparol Iranske organizacije za atomsku energiju, stigao u austrijsku prestonicu na "tehničke konsultacije" sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 23. februara da se Bagheri Kani vraća u Teheran na "kratko putovanje", a ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolajan rekao je na konferenciji za novinare u Teheranu da su razgovori u osetljivoj fazi.

"Pitamo se da li zapadna strana može da usvoji realan pristup da prođe kroz preostale tačke razgovora", rekao je Amir-Abdolahjan, govoreći zajedno sa svojim omanskim kolegom, koji je ranije stigao u posetu Teheranu.

Poseta omanskog ministra spoljnih poslova Sajida Badra Albusaidija Teheranu podigla je potencijal da bi Oman mogao da deluje kao posrednik u tekućim nuklearnim pregovorima. Oman je često delovao kao posrednik u olakšavanju diplomatije između Sjedinjenih Država i Irana.

Amir-Abdolahian je prošle nedelje rekao da je Teheran spreman da razmeni zatvorenike sa Sjedinjenim Državama, ali je rekao da će to biti "humanitarno pitanje" koje nije povezano sa nuklearnim sporazumom.

Diplomate strana uključenih u pregovore nedavno su izjavile da su razgovori dostigli ključnu fazu. Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan rekao je parlamentu 16. februara da su na "prelomnoj tački".

U razgovorima učestvuju pregovarači iz Britanije, Kine, Francuske, Nemačke i Rusije. Sjedinjene Države učestvuju indirektno jer je Iran odbio da se sastane licem u lice sa američkom delegacijom.

XS
SM
MD
LG