Dostupni linkovi

Šef IAEA razgovarao sa iranskim zvaničnicima u Teheranu oko nuklearnog sporazuma


Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi

Šef nuklearnog nadzornog tela Ujedinjenih nacija održao je razgovore sa iranskim zvaničnicima u Teheranu dok sve strane upozoravaju da ističe vreme za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. oslabljenog povlačenjem SAD i povlačenjem Irana od pridržavanja.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi izašao je sa prvog od više planiranih sastanaka 5. marta rekavši da je imao "veoma plodnu razmenu", ali da Iran "još uvek treba da reši pitanja".

Grossi je rekao da je "jasno" da brojne ključne razlike tek treba da se reše "zajedno".

Više rundi pregovora, uključujući američke i iranske pregovarače, održano je u glavnom gradu Austrije tokom prošle godine kako bi se postigao novi sporazum o zameni takozvanog Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) kojim se ograničenja iranskih nuklearnih aktivnosti razmenjuju za ublažavanje sankcija.

Grossi je u Teheranu trebalo da se sastane sa šefom iranske Organizacije za atomsku energiju Mohammadom Eslamijem, a kasnije i sa ministrom inostranih poslova Hoseinom Amir-Abdollahianom.

Eslami je izašao sa sastanka sa Grossijem rekavši da se nada da saradnja Teherana sa IAEA neće biti "politizovana".

Iranska državna televizija citirala je Eslamija da je "veoma optimističan" u pogledu rešavanja nuklearnih pitanja sa IAEA.

Grossi je pre svog putovanja rekao da je ovo "kritično vreme, ali da je pozitivan ishod za sve moguć".

Kvartalni izveštaj IAEA u kojem se kaže da je Iran naglo povećao svoje zalihe obogaćenog uranijuma čistoće koja omogućava njegovu brzu preradu za stvaranje oružja, dodao je na hitnosti pregovorima.

Ruski izaslanik i posrednik u razgovorima Mihail Uljanov napisao je 3. marta na Tviteru da su pregovori „skoro gotovi“.

Sledećeg dana, njegov francuski kolega Philippe Errera pozvao je na brz povratak na pregovore „jer smo veoma, veoma blizu sporazuma“.

Iran je potpisao JCPOA sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Rusijom i Kinom, kao i Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG