Dostupni linkovi

Nuklearni pregovori ponovo u Beču, SAD i Iran sa suprostavljenim stavovima


Glavni iranski pregovarač, zamjenik ministra vanjskih poslova Ali Bagheri u razgovoru sa novinarima u Beču
Glavni iranski pregovarač, zamjenik ministra vanjskih poslova Ali Bagheri u razgovoru sa novinarima u Beču

Nakon petomjesečne pauze međunarodni pregovori za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma ponovo su počeli u Beču. Teheran i Washington ponovili su svoje suprotstavljene uslove kako bi se vratili sporazumu dogovorenom 2015. godine.

“Zajednička JCPOA komisija upravo je počela u Beču”, napisao je na Twitteru glasnogovornik delegacije Evropske unije koristeći skraćenicu za Zajednički sveobuhvatni plan aktivnosti (JCPOA) koji je postavio stroga ograničenja na iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Razgovori koji su počeli popodne su zapravo indirektni pregovori Irana i Sjedinjenih Država jer Iran odbija da se sastane licem u lice sa američkim izaslanicima.

Sporazum kojeg je Iran postigao sa Sjedinjenim Državama, Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Kinom i Rusijom ogrančio je nuklearne aktivnosti Teherana u zamjenu za ukidanje sankcija i veću kontrolu Međunarodne agencije za atomsku energiju.

No, Iran je krenuo sa postepenim kršenjem ograničenja nametnutih sporazumom, od kada se tadašnji američki predsjednik Donald Trump 2018. godine povukao iz sporazuma. Sadašnji predsjednik SAD Joe Biden obećao je da će se ponovo vratiti sporazumu ukoliko se Iran vrati na punu usklađenost. Teheran, sa druge strane, želi da Washington napravi prvi korak.

Kako su pregovori ponovo započeli, Washington je pozvao Iran da se ponovo pridruži sporazumu, nagovještavajući u suprotnom oštriju poziciju SAD-a, dok je Teheran zahtijevao da im Sjedinjene Države ukinu sve sankcije.

“Ako Iran odabere, a to je u ovom trenutku mislim iranski izbor, ako odabere da se ne vrate sporazumu, onda ćemo moramo vidjeti druge napore, diplomatske i druge, kako bi pokušali da se pozabavimo nuklearnim ambicijama Irana”, rekao je glavni američki pregovarač Robert Malley.

Iran je u međuvremenu potvrdio svoju beskompromisnu poziciju.

“Sjedinjene Države još uvijek ne razumiju ispravno činjenicu da ne postoji način da se vrate na sporazum bez provjerljivog i efikasnog ukidanja svih sankcija", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian u izjavi ubrzo nakon nastavka pregovora.

“Povratak SAD-a nuklearnom sporazumu bio bi besmislen bez garancija za sprečavanje ponavljanja gorkog iskustva iz prošlosti", rekao je. "Ova prilika nije prozor koji može ostati otvoren zauvijek."

Brzi napredak nije očekivan, a Malley je u prošlosedmičnom intervjuu rekao da naznake iz Irana "nisu posebno ohrabrujuće”.

Glavni pregovarač EU Enrique Mora, koji predsjedava razgovorima, rekao je novinarima da je iranska delegacija ostala pri svom zahtjevu da se ukinu sve sankcije. Ali Mora je također zvučao optimistično, sugerirajući da Iran nije u potpunosti odbacio rezultate prethodnih šest rundi pregovora.

Mora je nakon razgovora rekao da postoji "osjećaj hitnosti u vraćanju JCPOA u život" i dodao da se osjeća "izuzetno pozitivno".

Glavni iranski pregovarač, zamjenik ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Khani, bio je oprezniji u svojoj procjeni. Upitan da li je optimista u pogledu rezultata razgovora, kratko je rekao novinarima: "Da, jesam".

Pregovori između Irana i pet preostalih potpisnika počeli su u glavnom gradu Austrije u aprilu, a indirektno su učestvovali predstavnici SAD.

Pregovori su stavljeni na čekanje u junu nakon što je u Iranu izabran Ebrahim Raisi za predsjednika.

Sve je veća zabrinutost Zapada zbog iranskog nuklearnog napretka u programu obogaćivanja uranijuma, što je mogući put do nuklearne bombe, a pojedini se pitaju je li Teheran ozbiljan u postizanju sporazuma.

Iranski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da nuklearni program zemlje služi u miroljubive svrhe.

XS
SM
MD
LG