Dostupni linkovi

Novo poskupljenje struje dodatno osiromašuje građane Crne Gore


Nakon salve novih ili uvećanih starih dažbina koja se na gradjane Crne Gore sručila u proteklih godinu dana, od prvog avgusta slijedi nov udar na ionako težak materijalni položaj većine gradjana.

Najveći dio javnosti negoduje zbog poskupljenja električne energije koje počinje da važi od prvog avgusta. Očekuje se opšti talas poskupljenja koji je, po pravilu, veći od samog poskupljenja struje.

Električna energija za domaćinstva, odnosno, potrošače sa dvotarifnim brojilima u Crnoj Gori će, od prvog avgusta, biti skuplja za skoro dva i po odsto, a u Regulatornoj agenciji za energetiku koja je odobrila poskupljenje struje su poručili da će prosječan skok cijene struje, umjesto ranije projektovanih 5,2 odsto, od narednog mjeseca iznositi 1,36 odsto. Inače, sadašnja cijena električne energije, koja će važiti još samo do kraja mjeseca, odredjena je prošle godine kada je poskupila za nešto manje od šest procenata.

"Najnovije poskupljenje električne energije će izvršiti težak udar na kućne budžete osiromašenih gradjana", rekla je za naš program direktorka Centra za zaštitu potrošača, Olga Nikčević.

“Uvijek dođe do lančanog poskupljenja svih proizvoda, uglavnom prehrambenih a i drugih. Svakako da će doći do poskupljenaj a samim tim i do pogoršanja ekonomskog standarda građana. Naročito će se to negativno odraziti na one potrošače koji gotovo da više nemaju ni za hljeb, a kamoli za nešto drugo i uvijek to bude mnogo više od onoga koliko je i sama struja poskupila. Svakako da je to sve negativno”.

NVO: Vladi najlakše da optereti građane

U ovoj NVO MANS smatraju da će najnovija odluka Regulatorne agencije za energetiku o povećanju cijene struje biti težak udar na standard gradjana kojima je, prošle godine već uvedena obaveza plaćanja taksi od po jednog eura mjesečno za svaki strujomer, mobilni telefon i kablovski risiver, a nakon toga i zamrznute penzije, povećan porez na zarade, a nedavno i porez na dodatu vrijednost.

"MANS intenzivno analizira najnovije odluke RAE, jer je veliki broj ranijih odluka regulatora, zbog paušalnog utvrdjivanja cijena struje, već oborene pred Upravnim sudom, a ova institucija je pokazala da je nerijetko kršila zakone prilikom donošenja odluka, čime se otvoreno stavila u službu profitnih interesa italijanskih partnera u Elektroprivredi i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu“, saopšteno je iz ove NVO.

“Do sada je vlada imala nebrojeno mogućnosti da optereti one koji imaju, a ne siromašne građane. Međutim, vlada do dan danas nije preduzela niti jedan korak u tom pravcu. Da ne pominjem kako je imala čitav niz mogućnosti, od toga da je mogla povećati porez na dobit , da je mogla naplatiti zaostale poreske dugove i obaveze koji se procjenjuju na preko 350 miliona eura. Kada je u pitanju sam PDV mogla je da oporezuje usluge u marinama . Znači, imala je čitav niz mogućnosti da ne optereti građane nego da uzme od onih koji imaju. Ali je očigledno da je vladi najlakše da optereti građane”, kaže predstavnica MANS-a, Ines Mrdović.

U MANS-u smatraju da Vlada Mila Djukanovića namjerava da gradjane i u narednom periodu dodatno opterećuje kako bi finansirala bogaćenje domaćih i stranih tajkuna.
"Najavljuju se nove subvencije za struju za KAP i to sve nakon što mu je mjesecima tolerisano ne samo da ne plaća račune za utrošenu električnu energiju već je, za ovu fabriku, država čak i krala struju iz evropske interkonekcije.”

U opozicionom Demokratskom frontu kritikuju odluku da se poveća cijena struje. Funkcioner DF-a, Milutin Djukanović kaže da do toga nije smjelo da dodje.

“Očigledno je da se na taj način pegla negativno finansijsko poslovanje koje ima Elektroprivreda Crne Gore. Pošto kupci EP zajedno sa KAP duguju oko 250 miliona eura, da je EP naplatila pola tog iznosa ne bi došlo do poskupljenja. Očigledno je, međutim da građani moraju da snose troškove negativnog poslovanja, kako EP, KAP i ostalih subjekata koji su povezani u tom repro lancu. Svakome je jasno da na primjer KAP ne duguje EP 60 miliona i da EP sada ima tih 60 miliona ne bi došlo da povećanja cijenu struje. Isto tako , da je EP platila poreze i doprinose ne bi trebalo da dolazi do rebalansa budžeta. Očigledno da u Crnoj Gori ne važe pravila”.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG