Dostupni linkovi

Medijska slika u Tuzli na niskim granama


Štand sa novinama u BiH, Foto: Midhat Poturović
Štand sa novinama u BiH, Foto: Midhat Poturović
Novinarska slika u Tuzli nikada nije bila gora nego je posljednjih godina, zaključili su u sredu novinari medijskih kuća iz Tuzle.

Povod za njihovo okupljanje je štrajk glađu četiri novinara Tuzlanskog lista.

Zbog lošeg poslovanja firme, radnicima nije isplaćeno ni šest zaostalih plaća, niti uvezan radni staž u posljednje dvije godine, za što urednički kolegij krivi isključivo vlasnika koji se neprekidno uplitao u urednički posao i utjecao na pad prodaje Tuzlanskog lista.

„S obzirom da prethodnu sedmicu novina nije izlazila, a da sam ja bila na godišnjem odmoru, kada sam u ponedjeljak došla na posao, nas je dočekao novi urednik koji nam je usmeno saopćio da smo smijenjeni i da je novina izašla sa novim impersumom i novim rasporedom ljudi. Mi smo odmah reagirali, htjeli smo obavijestiti javnost o ovom jednom bahatom, beskrupuloznom ponašanju vlasnika koji misli da je zakon uzeo u svoje ruke“, kaže Jasna Subotić, glavna i odgovorna urednica Tuzlanskog lista.

A novi urednik Tuzlanskog lista je Jasminko Hodžić, ujedno i glasnogovornik Bosanske stranke Mirnesa Ajanovića, koji je odmah dan nakon što je postao urednik dvije stranice posvetio svom stranačkom šefu, a pojedinci koji su, također, se našli na izbornoj listi Bosanske stranke postali su kolumnisti Tuzlanskog lista.

„Inspekcije su dolazile u Tuzlanski list. Gospodin Vahid Ibrišimović ima tamo finansijsku službu koja vrlo dobro odrađuje poslove za njega. To su frizirani izvještaji i to svi znaju. Inspekcija kada je došla, nama se pet minuta prije toga ušlo i reklo šta će se reći. Kada je ušao inspektor mi smo se nasmijali, da li to reći ili ne reći, samo smo inspekciji rekli:’OK, mi ćemo vam reći nešto, a vi procijenite je li to istina.’ I kad smo sve rekli, čovjek je rekao: ’Ja znam da je to ono što treba da meni kažete, ali ja znam da stanje nije takvo.’ I otišli su. Nakon što je naših 16 kolega ostalo bez posla, pojavili su se drugi vlasnici medija koji su nas vrbovali da radimo za njih i nudili platu 200 maraka, pod komentarom: ’Ako nećete to prihvatiti, uvijek ima neko ko će raditi za te novce,’“
rekla je bivša novinarka Tuzlanskog lista Bedrana Kaletović.
Sinan Alić: Ovaj problem, ja vam to tvrdim, u Tuzli će eskalirati na neke dramatičnije načine i neko će za to biti odgovoran.

Za kratko vrijeme stigle su brojne reakcije kolega, novinarskih udruženja, institucija vlasti, koji su stali na stranu obespravljenih novinara tražeći hitnu reakciju nadležnih.

„Ovaj problem, ja vam to tvrdim, u Tuzli će eskalirati na neke dramatičnije načine i neko će za to biti odgovoran“, ocjenjuje Sinan Alić, predsjednik Vijeća časti Udruženja BH novinari.

Novinari TV Tuzle izloženi mobingu

Na zajedničkom sastanku novinara u Tuzli rečeno kako Tuzlanski list nije jedinstven slučaj. Primjerice, Televizija Tuzla ostala je prije nekoliko dana bez ijednog novinara.

Tamošnji novinari, osim što nisu dobivali plaće, bili su izloženi i mobingu. Novinari TV Tuzle nisu imali niti faksa, niti interneta, a dnevno su znali raditi i po 16 sati.

Ova televizijska kuća u vlasničkoj je strukturi Općine Tuzla, te tako nikom nije jasno zašto se Općina posljednjih deset godina prema direktoru Semiru Salihoviću, koji je uposlenicima uskratio osnovne uvjete rada, odnosi zaštitnički.

„Ono što prije 15 godina nismo možda ni znali kao termin - mobing, nažalost neke naše kolege su otišle u invalidske penzije iz firme koje se finansiraju iz budžeta. Tako je otišao kolega Nedim Hrustanbegović, ne znam da li kolega Mehmed Memić već u penziji, vidio sam listu sa dijagnozom i pečatom šest ili sedam specijalista, to su sve redakcije od kojih se neke finansiraju našim poerzima. A o tome kolege i koleginice u drugim redakcijama šute. I to je tragedija“, kaže Marko Divković, predsjednik UO BH novinari.
Salih Brkić: Niko nije poslao organ kontrole koji bi pitao vlasnika šta je sa ljudima koji tamo rade.

Interesanstno je kako još uvijek nije došao niti jedan inspekcijski organ u Tuzlanski list, niti u TV Tuzlu, pa čak ni inspekcija rada. Novinar Federalne televizije Salih Brkić smatra da je potez upravo na novinarima - jasna i javna poruka nadležnim organima.

„Niko nije poslao organ kontrole koji bi pitao vlasnika šta je sa ljudima koji tamo rade“,
rekao je Brkić.

Mnoge kolege novinari, iz bojazni da ne ostanu bez bilo kakvog radnog mjesta, ne iznose svoje probleme u javnost. Nadaju se nekim boljim vremenima iako su ona svakim danom sve gora. U neformalnom razgovoru svi će se složiti da ne postoji sloboda medija, već sloboda pojedinaca i vlasnika koji se u nekim slučajevima brutalno iživljajavju nad novinarima stvarajući javno mnijenje kako to njima odgovara.

Novinari iz Tuzle odlučni su da neće sve stati na jednom upozorenju. Pokrenut je inicijativni odbor koji će pratiti razvoj događaja u Tuzlanskom listu i koji će organizirati sastanke s ciljem formiranja podružnice udruženja BH novinara u Tuzli.
XS
SM
MD
LG