Dostupni linkovi

Blinken: Pandemija je izgovor represivnim vladama za pritisak na nezavisne medije


Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken je izjavio da je pandemija izgovor represivnim vladama da pojačaju pritisak na nezavisne medije, ističući da je sloboda izražavanja još važnija u kriznim situacijama kako bi se javnost upozorila na zloupotrebe i korupciju i u suzbijanju opasnih dezinformacija.

On je, povodom Svetskog dana slobode medija, pozvao sve vlade da zaštite medije i omoguće novinarima da rade svoj posao bez straha od nasilja, pretnji ili nepravednog pritvora, saopštio je Stejt department.

SAD su jasno i oštro odgovorile na brutalno ubistvo Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), kako bi pomogle u odvraćanju od pretećeg ponašanja prema medijima - navodi se u saopštenju Stejt departmenta.


Blinken je izrazio zabrinutost zbog povećanih napora vlada da kontrolišu pristup Internetu i cenzurišu sadržaj.

"SAD osuđuju delimično ili potpuno gašenje interneta koje nameću vlade, kako bi se sprečila sloboda izražavanja na mreži i ograničila mogućnost nezavisnih novinara da služe javnosti. Pozivamo vlade da istraže i zahtevaju odgovornost za sve zločine nad novinarima i medijskim radnicima", navedeno je u saopštenju.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) izvestio je da se 2020. godine broj novinara ubijenih u znak odmazde zbog njihovog izveštavanja više nego udvostručio i da se najveći broj ubistava desio u Meksiku i Avganistanu.

Prema CPJ-u, broj novinara koji su zatvoreni zbog izveštavanja 2020. godine dostigao je najviši nivo otkako organizacija vodi evidenciju, a najviše novinara uhapšeno je u Kini, Turskoj i Egiptu, dok u Rusiji vlasti i dalje ograničavaju nezavisno izveštavanje.

XS
SM
MD
LG